AJÁNLAT
hunter vadkamera
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 22390
- utolsóként regisztrált:
 Ungvári Tibor

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás
Kiemelt üzleti hirdetők
Bundik vádászbútor trófeaalátét webáruház Belledeko üveg Molnár vadászbolt Dávid fafaragás Hunter vadkamerák
HÍREK, AKTUALITÁSOK - Minden, ami fontos egy helyen! + KÜLDJ HÍREKET

Még mindig működik a vadászati kiállítást szervező cég, sőt: 750 milliós buktát hozott össze

sajtó | 2024-07-01. 18:27 | 1Xfotó frissítés

Tavaly még mindig 17 embert foglalkoztatott a 2021-es vadászati kiállítás szervezésére létrehozott cég, személyi jellegű kifizetésekre 355 millió forint ment el. Amellett, hogy két könyvet megjelentettek, igyekeznek megőrizni a kiállításra készült eszközök értékét – erre minden bizonnyal nagy szükség is van, mert beszámolójuk alapján a piacon ezek nem kelendők. Már a mérleg készítésekor úgy látták: szükséges lesz újabb állami támogatás.

Mínusz 749,4 millió forintos adózott eredménnyel, azaz méretes veszteséggel zárta 2023-at a 2021-es vadászati kiállításra létrehozott, állami tulajdonban lévő Egy a Természettel Nonprofit Kft., ez azonban nem jelenti azt, hogy idén látványosan meghúznák a nadrágszíjat: februárban már alá is írtak egy nettó 250 millió forintos keretszerződést (amelyből nettó 75 millió forint opciós rész) a plakátkampányokkal ismertté vált Balásy Gyula cégeivel, a New Land Media Kft.-vel és a Lounge Design Kft.-vel gyártási és rendezvényszervezési feladatok elvégzésére. Hogy pontosan mire szeretnék elkölteni a pénzt, a közbeszerzési dokumentumból nem derült ki, így megkérdeztük az állami céget. Válaszuk a cikk alján!

A cég létrehozásáról kormányhatározat született, sőt, még saját kormányzati felelőst is kapott a 2021-es kiállítás: Kovács Zoltán lett az Egy a Természettel Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos. Nagy erőkkel toborozták a résztvevőket. A 2021. szeptemberi esemény előtt például Kovács körlevélben invitálta az intézményvezetőket, igencsak kedvező feltételeket kínálva: a jelentkező diákcsoportok teljesen ingyen bemehettek a kiállításra, természetesen a tantestület tagjaival együtt, és az állami MÁV szintén ingyenes utazást kínált számukra. A MÁV nagylelkűsége itt sem állt meg: a kiállításra érkező látogatóknak általános 50 százalékos kedvezményt kínált.

2022-ben derült ki, hogy mire volt elég a nézőcsalogatás: a jegybevétel alacsony volt ahhoz a látogatószámhoz képest, amelyet korábban közölt a kormány. Akkor ezt azzal magyarázták az RTL Híradónak, hogy például a családi jegyekkel egyszerre többen is bemehettek: 2021-et még így is nyereséggel zárta a szervező cég: 510 millió forint lett az adózás utáni eredményük úgy, hogy a kiállítás és a kapcsolódó rendezvények 17 milliárd forint közpénzbe kerültek.

Közben egyre-másra derültek ki a furcsaságok, például, hogy

  • egyetemi hallgatókat köteleztek, hogy „önkénteskedjenek” a kiállításon.
  • Százmilliókat költöttek egy fideszes kötődésű ügyvédi irodánál, tízmilliókat a kormányközeli Hír TV-nél, de Mészáros Lőrinc bizalmasának szakácskönyvére is közpénzt áldoztak.
  • tízezer darab, összesen 10 tonnányi agancsból készíttettek szobrot Szőke Gábor Miklóssal 240 millió forintért. Később az elvileg gyűjtött agancsokon fűrészelés nyomait fedezték fel.
  • Majd az is napvilágra került, hogy a kiállítást kormánybiztosként egyengető Kovács Zoltán feleségének üzlettársa milliókat kapott a szervező cégtől felügyelőbizottsági tagként.
  • Öntötték a pénzt a kiállítás kommnunikációjába, erre ugyancsak a cikkünk elején említett Balásy Gyula cégeinél költöttek.

Hogy a vadászat és a pápalátogatás hogyan függ össze, azt nem tudjuk, viszont ez a cég költötte a közpénzt az ugyancsak 2021 szeptemberében megrendezett Eucharisztikus Kongresszus szervezésére is, amelynek záró szentmiséjére Budapestre látogatott Ferenc pápa is.

De miért létezik még a szervező cég?

A cég 2023-as mérlegéhez készült kiegészítő mellékletből az derül ki, hogy 2023-ban fő feladatunk a kiállítás tárgyiasult eszközeinek (preparátumok, képzőművészeti alkotások ) érték- és állagmegőrzése, valamint a Nimród című vadászújság kiadása és a vadászkamarai tagokhoz történő eljuttatása volt. Kiadtak egy Széchenyi Zsigmondról szóló könyvet, illetve elkészítették a Ferenc pápa látogatását bemutató, Isten áldd meg a magyart című albumot. Tavaly 12 megyei helyszínen szervezetek fórumokat az Országos Magyar Vadászkamarával együttműködve.

A cég 2023. december 31-én 17 főt foglalkoztatott. Bérekre és egyéb, személyi jellegű juttatásokra 355,3 millió forintot költöttek.

A méretes veszteség oka pedig az, hogy a korábbi évek eredménytartalékát és a jegyzett tőke egy részét használták fel, így az ügyvezetés javasolta a jegyzett tőke leszállítását a törvényes minimum összegre.

Kell még állami támogatás

A 2024. évi folyamatos működéshez a megnövekedett saját bevételeken túl további költségvetési támogatás szükséges – olvasható a dokumentumban, amelyben arról is írnak, hogy a beszámoló elkészítésekor a 2024-es működési támogatással kapcsolatos eljárás folyamatban van. Emellett a rövid lejáratú kötelezettségeknél tüntették fel a tavaly megérkezett, de a tervek szerint csak idén elszámolt támogatást, amelynek értéke 1,8 milliárd forint.

A számoknak vélhetően az sem tett jót, hogy míg a Nimród újság kiadásához igénybe vett szolgáltatások értéke tavaly 541,1 millió forint volt, addig a lap hirdetésekből 48,8 millió forintot szedett össze, az újságeladás és tartalom-előállítás bevételei pedig 288,9 millió forintnál álltak meg.

Ráadásul úgy tűnik, a piacon nem igazán van igény a kiállításra legyártott eszközökre. Nem csak tavaly, idén is értékcsökkenést kellett elszámolniuk olyan tételek után, mint a

  • 2020-2021-ben elkészült filmek,
  • a még nyilvántartott applikáció,
  • könyvek,
  • preparátumok.

Ugyanis, mint írják, „azok értékesítése iránt tartósan piaci igény nem mutatkozott”.

Reagált a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Azt írták:

A nagy sikerű, több mint egymillió látogatót fogadó 2021-es »Egy a Természettel« Vadászati és Természeti Világkiállítás nyilvánvalóvá tette, hogy van lehetőség, mód és keret a vadászatról és a természetvédelemről való értelmes, civilizált, felvilágosító formában beszélni. A világkiállítást szervező cég a világkiállítás hagyatékának fenntartásával és az »Egy a Természettel« brand továbbvitelével foglalkozik, ezért is foglalkoztat 17 főt és köt ehhez kapcsolódó szerződéseket. Ilyen többek között a *Nimród Vadászújság kiadása, amely a természetmegőrzők és vadászok számára kiemelt kulturális értékkel bír.

 

Kapcsolódó galériában 1 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.Kapcsolódó hírek:


Forrás: rtl.hu / Kovács-Angel Marianna | Fotó: MTI / Varga György | Küldte: Szerkesztőség

Oszd meg ezt a cikket! Köszönjük!


megosztás e-mailben

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Magyar Vadász® Vadászportál használata

Tartalom feltöltése a portálra

Magáncélú hirdetőknek hirdetéskiemelés

Magyar Vadász® Médiaajánlat

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

TARTALOM:

Vadászapró hirdetések

Hírek, aktualitások

Vadászati ajánlatok

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutya kennelek

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Trófeaszemle

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadász hír beküldése

Vadászati ajánlat feltöltése

Vadászbolt feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLJUK

Magyar Vadász® Vadászportál

A Magyar Vadász Magyarország vadászportálja, amely 100 százalékban magyar kézben lévő független portál. Online már 2007 óta, folyamatos piaci jelenléttel. Hazai-és külföldi ismertségű, jó hírnevű, népszerű vadászportál, folyamatosan bővülő és széles tartalomkínálattal, amely teljesen ingyenesen elérhető, minőségi tartalom. 0-24 órás online ügyfélszolgálattal működő portál.

Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket kínálunk üzleti hirdetőknek.
Nézd meg a reklám lehetőségeket amelyeket csak a Magyar Vadász vadászportál kínál, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Magyar Vadász® reklámlehetőségek:

Banner reklám

Kiemelt üzleti célú apróhirdetések

Üzleti célú apróhirdetések

Hírlevél küldés

Hirdetés kiküldés

Reklám cikk

Szponzorált link reklám

Komplett reklámkampány

Magyar Vadász webáruház

Vadászati ajánlatok katalógus

Hirdetési csomag


© 2007-2024 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat