AJÁNLAT
hunter vadkamera
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 22376
- utolsóként regisztrált:
 Kranabet János

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás
Kiemelt üzleti hirdetők
Bundik vádászbútor trófeaalátét webáruház Belledeko üveg Molnár vadászbolt Dávid fafaragás Hunter vadkamerák
HÍREK, AKTUALITÁSOK - Minden, ami fontos egy helyen! + KÜLDJ HÍREKET

A felelős macskatartás kulcsfontosságú az Év Emlősének fennmaradásához

közlemény | 2024-04-30. 18:52 | 1Xfotó

Számos magyar macskatartó ismeri, ennek ellenére mégsem gyakorolja a felelős macskatartás elveit, további veszélybe sodorva ezzel a fokozottan védett vadmacskákat – derült ki a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet, az ELTE Etológia Tanszék és a Budakeszi Vadaspark egyedülálló közös kutatásából, amely a rangos Biological Conservation szaklapban jelent meg.

Minden hazai természetkedvelő örömmel figyelt fel a hírre, mely szerint 2024-ben az európai vadmacska (Felis silvestris) lett az Év Emlőse Magyarországon, ez ugyanis számos lehetőséget teremt arra, hogy jobban megismerjük ezt a rejtőzködő, fokozottan védett macskafélét és a fajt érintő veszélyeket.

A vadmacska napjainkra már teljesen vagy csaknem teljesen eltűnt Európa országainak jelentős részéből, melynek hátterében elsősorban az élőhelyvesztés, az élőhelyek emberi hatásra történő átalakulása és az országúti elütések állnak. Ezeken túl hat rájuk egy kevésbé köztudott, de annál jelentősebb veszélyforrás is: a szabadban kóborló, elvadult házimacskák. Azok ugyanis egyfelől komoly táplálék-konkurensei a vadmacskáknak, a velük történő hibridizáció pedig a vadmacska-állomány genetikai feloldódását is okozza.

A faj hazánkban szerencsére még jelentősnek mondható populációval rendelkezik, ám ennek java része az ember által erősen bolygatott, feldarabolódó élőhelyeken kénytelen boldogulni.

A MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet, az ELTE Etológia Tanszék és a Budakeszi Vadaspark szakemberei egy átfogó kutatás keretében ennek kapcsán arra voltak kíváncsiak, hogy a magyarok milyen ismeretekkel rendelkeznek a vadmacskákat érintő veszélyekkel és a felelős macskatartási szokásokkal kapcsolatban, és mindezekhez képest milyen elvek szerint tartják a macskáikat.

A mintegy 1.300 válaszadó, köztük közel 1.000 macskatartó megkérdezésével megvalósult kérdőíves felmérés számos aggasztó jelenségre világított rá. Kiderült például, hogy a válaszadók többsége épp a házimacska jelentette veszélyt tartja a leginkább elhanyagolhatónak a vadmacskákat fenyegető tényezők sorában. Emellett jelentős hányaduk a házimacskát még mindig „fogyóeszköznek”, ház körüli egerészőnek gondolja, sokan pedig nem is tesznek lépéseket sem saját macskáik biztonsága, sem pedig a vadvilág, benne a vadmacskák megőrzésének érdekében.

Szerencsére születtek biztató eredmények is, hiszen sok válaszadó nemcsak ismeri a felelősségteljes macskatartás elveit, hanem ezeknek megfelelően is tartja kedvencét. Sokan viszont (még a biológiai és vadgazdálkodási ismeretekkel rendelkező válaszadók közül is) hiába vannak tisztában a felelősségteljes macskatartás elveivel, a gyakorlatban ennek épp az ellenkezőjét teszik.

Mivel hazánkban nincs egyéb hatékony intézkedés a természetes élőhelyeken élő és kóborló elvadult házimacskák korlátozására, a megmaradt vadmacska-állomány házimacskák elleni védelmében jelenleg csak a legális vadászatra lehet számítani. A Biological Conservation folyóiratban közölt kutatásból ugyanakkor az is kiderült, hogy a kóborló házimacskák eltávolítása épp azokon az (apróvadas) vadászterületeken gyakoribb, ahol egyébként kevés vadmacska él. Ehhez képest a nagyvadas, zárt erdős vadgazdálkodási területeken kevés házimacska elejtését jelentik, holott itt él a vadmacskák számottevő része. Ennek nyilvánvaló oka, hogy a kóbor házimacskák vadászatának oka a földön fészkelő madárfajok és kistestű emlősfajok védelme. A helyzet összetett, hiszen a fokozottabb házimacska-kontroll a vadmacskákat egyszerre védi és akár veszélyeztetheti is.

Az eredmények alapján a kutatók mind a vad-, mind a házimacskák viselkedésének és ökológiájának realisztikusabb és mélyebb megértésére buzdítanak, ami segítheti magasabb állatjóléti standardok kialakítását, továbbá a vadmacska-állomány hatékonyabb védelmét is.

Kapcsolódó galériában 1 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.Kapcsolódó hírek:


Forrás: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem | Fotó: Burányi Virág | Küldte: Dr. Farkas Alexandra tudománykommunikációs munkatárs

Oszd meg ezt a cikket! Köszönjük!


megosztás e-mailben

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Magyar Vadász® Vadászportál használata

Tartalom feltöltése a portálra

Magáncélú hirdetőknek hirdetéskiemelés

Magyar Vadász® Médiaajánlat

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

TARTALOM:

Vadászapró hirdetések

Hírek, aktualitások

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutya kennelek

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Trófeaszemle

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadász hír beküldése

Vadászati ajánlat feltöltése

Vadászbolt feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLJUK

Magyar Vadász® Vadászportál

A Magyar Vadász Magyarország vadászportálja, amely 100 százalékban magyar kézben lévő független portál. Online már 2007 óta, folyamatos piaci jelenléttel. Hazai-és külföldi ismertségű, jó hírnevű, népszerű vadászportál, folyamatosan bővülő és széles tartalomkínálattal, amely teljesen ingyenesen elérhető, minőségi tartalom. 0-24 órás online ügyfélszolgálattal működő portál.

Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket kínálunk üzleti hirdetőknek.
Nézd meg a reklám lehetőségeket amelyeket csak a Magyar Vadász vadászportál kínál, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Magyar Vadász® reklámlehetőségek:

Banner reklám

Kiemelt üzleti célú apróhirdetések

Üzleti célú apróhirdetések

Hírlevél küldés

Hirdetés kiküldés

Reklám cikk

Szponzorált link reklám

Komplett reklámkampány

Magyar Vadász webáruház

Vadászati ajánlatok katalógus

Hirdetési csomag


© 2007-2024 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat