AJÁNLAT
hunter vadkamera
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 22376
- utolsóként regisztrált:
 Kranabet János

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás
Kiemelt üzleti hirdetők
Bundik vádászbútor trófeaalátét webáruház Belledeko üveg Molnár vadászbolt Dávid fafaragás Hunter vadkamerák
HÍREK, AKTUALITÁSOK - Minden, ami fontos egy helyen! + KÜLDJ HÍREKET

Magyarország az egyik legjelentősebb vadhúsexportőr Európában

szakmai hír | 2023-07-18. 11:52

Magyarország az egyik legjelentősebb vadhúsexportőr Európában - derül ki a vadhús belföldi piacát és fogyasztását bemutató kiadványból, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tett közzé.

Miközben itthon még kevesen ismerik(szerk.: ismerik és keresik is itthon a vadhúst a magyar fogyasztók, csak megfizetni nem tudják legtöbben), külföldön keresett termék a magyar vadhús. A hazai feldolgozókból mintegy 3800 tonna feldolgozott vadhús kerül ki évente, aminek közel 90 százalékát az export partnerek vásárolják fel. A magyar fogyasztók elvétve találkoznak vadhússal (szerk.: pedig tömérdek közpénz ment el a vadhús népszerűsítésére), holott a különleges ízvilága mellett az egészségre gyakorolt hatása miatt is érdemes lenne minél gyakrabban beemelni az étrendünkbe. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy kiadványban gyűjtötte össze a vadhús piacával kapcsolatos tudnivalókat.

Hazánk Európában egyedülálló környezeti adottságainak köszönhetően magas minőségű, változatos vadállománnyal rendelkezik. A legelterjedtebb nagyvad az őz, a gímszarvas, a vaddisznó, a dámszarvas és a muflon. Az apróvadak közül a mezei nyúl és a fácánállomány a legjelentősebb. Az elmúlt évtizedekben a nagyvadak száma folyamatosan nőtt – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által készített kiadványból, amely a hazai vadhúspiac aktualitásait, piaci kilátásait mutatja be, emellett képet ad a hazai vadhúsfogyasztási szokásokról is.

A magyar vadhús piaci lehetőségei és a vadhúsfogyasztási szokások Magyarországon névre keresztelt, európai viszonylatban is egyedülálló piacelemzés szerint a vadászatra jogosultak 2021-ben az öt legfontosabb nagyvadunkat tekintve közel 11 ezer tonna lőtt vadat adtak el a feldolgozóknak, ebből körülbelül 3800 tonna hústermék készült hazánkban.

Magyarországon jelenleg 46 vállalkozás foglalkozik vadhúsfeldolgozással, a legtöbb helyen tenyésztett és lőtt vad is bekerül az üzembe. A kínálat legnagyobb hányadát a fagyasztott áru teszi ki, míg az előhűtött (általában vákuumcsomagolt) termékek iránti kereslet a főszezonra – szeptembertől decemberig – korlátozódik.

A kisebb szereplők nagyon jó minőségű, magasan feldolgozott termékekkel látják el a piacot, különböző pástétomok, rilette-ek, kolbászok, füstölt áruk kerülnek ki a feldolgozókból. Emellett családi gazdaságok, vadasparkok termékei, illetve nemzeti parki termékek is megjelennek a piacon, amelyek elsősorban helyben elérhetőek.

A magyar vadhús keresett termék az európai piacon. Az összes feldolgozott vadhús mennyiségnek akár 90 százalékát – mintegy 3 500 tonnát – exportáljuk. A legfontosabb felvevőpiacunk Németország, ide kerül a magyar vadhús 48 százaléka, de Olaszországba is jelentős mennyiséget exportálunk. Bár a Covid-járvány megtépázta a vadhúspiacot is, a lezárások megszűnésével azonban újra nőtt a kereslet. 2022-ben érzékelhetően magára talált a piac, a vadhúskivitelünk mennyiségben és értékben is meghaladta a pandémia előtti szintet.

A magyar piacon maradó mennyiség mintegy 40 százaléka kerül kiskereskedelmi forgalomba, 60 százalékát pedig a nagykereskedőkön keresztül a HORECA szektor vásárolja fel. A hazai fogyasztás továbbra is nagyon alacsony szinten van: az átlag magyar mindössze 10 dekagramm vadhúst fogyaszt el egy évben, ami a 2010-es 20 dekagrammos szinthez képest is jelentős visszaesésnek számít. (szerk.: Most akkor mennyi is az annyi? A 2019-es vadhús propaganda még 20-30 dekagramm körüli a fejenkénti éves vadfogyasztásról szólt. A 2021-es már 30-40 dekagramm éves fejenkénti vadhúsfogyasztásról szólt.)

Holott a vadhús nem csak különleges ízélményt nyújt a fogyasztóknak, élettani szempontból is számos jótékony tulajdonsággal bír. A vadállat élete során természeti körülmények közt szabadon nevelkedik, mozgásban gazdag életmódot folytat, változatosan táplálkozik, fogyasztása és kibocsátása minden részletében a természetes körforgás része. A vadhús az egészséges táplálkozás szempontjából alacsonyabb energiatartalommal és kedvezőbb fehérje-, zsír- és mikroelem-tartalommal rendelkezik a tenyésztett háziállatokhoz képest. A vadhús számos olyan minőségi jellemzővel rendelkezik, amelyek vonzóak lehetnek az egészségtudatos fogyasztók számára a hústermékek vásárlásakor.

A MAGYAR VADHÚS PIACI LEHETŐSÉGEI kiadvány letöltése (.pdf)

 

Szerk.: Az elmúlt tíz évben sorra bukott meg minden "vadhús fogyasztásösztönző" próbálkozás

 

2013-ban jött az első ötlet, miszerint be kellene vezetni a vadhúst a hazai közétkeztetésbe. Aztán rá egy évre, 2014 júniusában már ott is volt a menzákon (állítólag) a vadhús a "Mintamenza Program" keretében 17 városban, a Junior Vendéglátó Zrt. által ellátott 256 menzán lehetett találkozni a vadhús alapanyagú ételekkel. Azóta már talán mindenki számára ismert, hogy mennyi vadhús került a közétkeztetésbe, és ezáltal mennyivel nőtt a vadhús fogyasztása.

Rá négy hónapra már nem is a menzás vadhúsban látták a hazai vadhús értékesítésének a növelését, helyette előrukkoltak a vadhúsexport növelésével! Akkoriban Bitay Márton azt nyilatkozta, hogy "a harmadik Orbán-kabinet növelni kívánja a vadhúsexportot és célja, hogy lehetőség szerint ne szőrben-bőrben adja el a vadat, hanem azt a magyar húsipar segítségével feldolgozva, kiváló minőségű készáruként tegye elérhetővé a külföldi vásárlók számára".

Majd bő két évig "vega módba" kapcsolt a vadhús propaganda

Bő két évig nem volt a vadhús terítéken, mígnem 2017 februárjában a Földművelésügyi Minisztérium tervbe vette, hogy indítványozza egyes vadhús és a halhús áfájának 5 százalékra mérséklését, ezzel ösztönözve a vadhús fogyasztását. Egy hónappal később már csak a halhús áfájának a csökkentése volt napirenden. Mai napig is 27%-os ÁFA terheli a vadhús árát.

Újabb négy év és ismét kiemelt feladat a vadhús propaganda

2021-ben, több mint 4 év után ismét kiemelt feladatának tekinti az Agrárminisztérium, hogy a vadhúsból készült termékek ott legyenek a magyar családok asztalán. Az „Ízvadászatra fel! Terítéken a vadhúsok.” szlogennel a vadhús fogyasztását az Agrárminisztérium az Agrármarketing Centrummal együttműködésében népszerűsítették. Mostanra már látjuk, hogy semmi nem lett belőle.

Aztán két évig ismét nem sokat hallhattunk a vadhúsról

Valószínűleg a hazai 10 vagy 20-30 vagy akár a 30-40 dekagramm éves fejenkénti vadhúsfogyasztás növeléséhez azért több kellene, mint a közpénzen Facebookon tetszikeltetés, kormányzati elképzelés, sulis menzák, rendezvényeken elsütött mondatok, vagy az áfa csökkentésének a beharangozása.

Jelenleg a vadhús ára és a hazai átlagbérek köszönőviszonyban sincsenek egymással!

Hazánkban előállított vadhúshoz (nyomott béreken), hazai pénztárcákhoz szabott árat kellene párosítani elsőként ahhoz, hogy a családok egyáltalán meg tudják venni, majd aztán megkedvelni a vadhúst.

De most legalább már tudjuk, hogy Magyarország az egyik legjelentősebb vadhúsexportőr Európában! Nekünk ez is hír, ha már itthon nem sikerült hazai vadhúst a magyar családok asztalára tenni, ismét. Nekünk köszönheti a rothadó nyugat, hogy az elhibázott brüsszeli szankciók miatt szinte már éhező polgáraiknak is kerül a magyar vadhúsból az asztalukra.


Kapcsolódó hírek:


Forrás: NAK / magyarvadasz.hu | Küldte: Szerkesztőség

Oszd meg ezt a cikket! Köszönjük!


megosztás e-mailben

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Magyar Vadász® Vadászportál használata

Tartalom feltöltése a portálra

Magáncélú hirdetőknek hirdetéskiemelés

Magyar Vadász® Médiaajánlat

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

TARTALOM:

Vadászapró hirdetések

Hírek, aktualitások

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutya kennelek

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Trófeaszemle

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadász hír beküldése

Vadászati ajánlat feltöltése

Vadászbolt feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLJUK

Magyar Vadász® Vadászportál

A Magyar Vadász Magyarország vadászportálja, amely 100 százalékban magyar kézben lévő független portál. Online már 2007 óta, folyamatos piaci jelenléttel. Hazai-és külföldi ismertségű, jó hírnevű, népszerű vadászportál, folyamatosan bővülő és széles tartalomkínálattal, amely teljesen ingyenesen elérhető, minőségi tartalom. 0-24 órás online ügyfélszolgálattal működő portál.

Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket kínálunk üzleti hirdetőknek.
Nézd meg a reklám lehetőségeket amelyeket csak a Magyar Vadász vadászportál kínál, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Magyar Vadász® reklámlehetőségek:

Banner reklám

Kiemelt üzleti célú apróhirdetések

Üzleti célú apróhirdetések

Hírlevél küldés

Hirdetés kiküldés

Reklám cikk

Szponzorált link reklám

Komplett reklámkampány

Magyar Vadász webáruház

Vadászati ajánlatok katalógus

Hirdetési csomag


© 2007-2024 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat