AJÁNLAT
hunter vadkamera
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 22376
- utolsóként regisztrált:
 Kranabet János

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás
Kiemelt üzleti hirdetők
Bundik vádászbútor trófeaalátét webáruház Belledeko üveg Molnár vadászbolt Dávid fafaragás Hunter vadkamerák
HÍREK, AKTUALITÁSOK - Minden, ami fontos egy helyen! + KÜLDJ HÍREKET

A Vadvilág Nemzetközi Napja

közlemény | 2022-03-03. 18:55 | 1Xfotó

Az, hogy mit teszünk e kulcsfajok védelme, és rajtuk keresztül a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a következő évtizedben, alapvetően fogja meghatározni az ökoszisztémák fennmaradását, egészséges működését és általában véve az emberi élet minőségét – emelte ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Vadvilág napja alkalmából.

Rácz András elmondta, hogy a világnapon, az idei témához kapcsolódva az Agrárminisztérium a Fővárosi Állat- és Növénykerttel együttműködésben szervez egész napos tájékoztató programot a nagyközönség, elsősorban az iskolai csoportok részére az Állatkertben.

2013-ban az ENSZ közgyűlése a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) aláírásának 40. évfordulója alkalmából március 3-át a Vadvilág Napjává (World Wildlife Day) nyilvánította. Azóta ezen a napon világszerte Földünk vadon élő állat- és növényvilágát ünnepeljük, felhívva a figyelmet fennmaradásukat veszélyeztető tényezőkre, és az ezek elleni fellépés fontosságára – tette hozzá az államtitkár.

Rácz András arról is beszélt, hogy a Természetvédelmi Világszövetség által összeállított, a veszélyeztetett fajok vörös listáján szereplő adatok szerint az ismert vadon élő állat- és növényfajok közül több mint 8 400 kritikusan veszélyeztetett, míg további közel 30 000 faj állománya veszélyeztetett vagy sérülékeny.

Az államtitkár kifejtette, a fajok pusztulása, az élőhelyek és életközösségek (ökoszisztémák) leromlása, átalakítása az egész emberiséget fenyegeti, mivel a biológiai sokféleség a földi élet alapja. Nélküle nem jutnánk élelmiszerhez, gyógyszerhez, tiszta levegőhöz és ivóvízhez. Az egészséges ökoszisztémák a Föld immunrendszereként működnek és sokféleségük biztosítja az alkalmazkodóképességet a változó környezeti feltételekhez. Éppen ezért kulcskérdés, hogy a biológiai sokféleségnek életteret biztosító élőhelyeket és életközösségeket ne csak megóvjuk a további pusztulástól, hanem aktív beavatkozásokkal segítsük helyreállításukat – fogalmazott.

Mint mondta: ennek érdekében az ENSZ a jelen évtizedet az ökoszisztémák helyreállításának évtizedévé nyilvánította. Ehhez csatlakozva a Vadvilág Napjának idei témája az ökoszisztémák egészséges működéséhez elengedhetetlen ún. kulcsfajok megóvása és ez által az életközösségek megőrzése – emelte ki.

A kulcsfajok alatt olyan élőlényeket kell érteni, amelyek a természetes környezetükre, akár alacsony példányszámuk ellenére is, jelentős hatást gyakorolnak, és nélkülük az adott életközösség működésképtelen volna. Ilyen fajok például a hosszúszárnyú bálna, amely a tengerek szénmegkötésében játszott szerepe által, a tatárantilop, amely a hatalmas közép-ázsiai sztyeppék legelésével, a kaliforniai kondor, amely az állati tetemek elfogyasztásával, vagy a közönséges levesteknős, amely a hínármezők egészségének megőrzésével válik kulcsfajjá. Korábban e fajok mindegyike a kipusztulás szélére került, de a természetvédelmi erőfeszítéseknek hála, állományuk stabilizálódott, sőt növekszik. Hazánkban ilyen kulcsfajoknak számítanak például a fokozottan védett nagyragadozóink, mint az eurázsiai hiúz, a barna medve, vagy a farkas, amelyek a vadállomány szabályozása révén fejtenek ki jelentős pozitív hatást a hazai erdei életközösségek minőségére, és biztosítják azok egészséges működését – sorolta az államtitkár.

Rácz András elmondta, az idei év a 2020 utáni globális biológiai sokféleségi keretstratégia elfogadásának éve, melynek kapcsán külön fel kell hívni a figyelmet kulcsfontosságú veszélyeztetett állat- és növényfajok védelmére, és az ökoszisztémákban betöltött szerepükre.

Kapcsolódó galériában 1 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.Kapcsolódó hírek:


Forrás: AM Sajtóiroda | Fotó: Si Wei | Küldte: Szerkesztőség

Oszd meg ezt a cikket! Köszönjük!


megosztás e-mailben

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Magyar Vadász® Vadászportál használata

Tartalom feltöltése a portálra

Magáncélú hirdetőknek hirdetéskiemelés

Magyar Vadász® Médiaajánlat

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

TARTALOM:

Vadászapró hirdetések

Hírek, aktualitások

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutya kennelek

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Trófeaszemle

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadász hír beküldése

Vadászati ajánlat feltöltése

Vadászbolt feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLJUK

Magyar Vadász® Vadászportál

A Magyar Vadász Magyarország vadászportálja, amely 100 százalékban magyar kézben lévő független portál. Online már 2007 óta, folyamatos piaci jelenléttel. Hazai-és külföldi ismertségű, jó hírnevű, népszerű vadászportál, folyamatosan bővülő és széles tartalomkínálattal, amely teljesen ingyenesen elérhető, minőségi tartalom. 0-24 órás online ügyfélszolgálattal működő portál.

Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket kínálunk üzleti hirdetőknek.
Nézd meg a reklám lehetőségeket amelyeket csak a Magyar Vadász vadászportál kínál, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Magyar Vadász® reklámlehetőségek:

Banner reklám

Kiemelt üzleti célú apróhirdetések

Üzleti célú apróhirdetések

Hírlevél küldés

Hirdetés kiküldés

Reklám cikk

Szponzorált link reklám

Komplett reklámkampány

Magyar Vadász webáruház

Vadászati ajánlatok katalógus

Hirdetési csomag


© 2007-2024 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat