AJÁNLAT
hunter vadkamera
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 21062
- utolsóként regisztrált:
 Kakas Krisztina

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
vadász, vadászat, webáruház vadkamerák vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, Vadászbolt, molnár vadászbolt
VADÁSZ HÍREK - Minden, ami fontos egy helyen! + KÜLDJ HÍREKET

Télen a baglyok is behúzódnak a városokba, falvakba

szakmai hír | 2021-01-08. 11:08 | 3Xfotó

Magyarországon mintegy tucatnyi bagolyfaj fordul elő.

A Körös-Maros Nemzeti Park tájait járva, kis szerencsével, több fajjal is találkozhatunk, sőt télen a lakott településeken is gyakran szemünk elé kerülhetnek.

A baglyok nagy része állandó, egyedül a füleskuvik vonuló faj. Télen jellemző, hogy bizonyos bagolyfajok csoportosan telelnek, mert így védettebbek a ragadozóktól.

A lakott területekre a baglyok elsősorban a kedvező mikroklíma miatt húzódnak be. Az erdei fülesbagoly az a faj, melynek csoportos telelése leginkább jellemző a városokban, falvakban. Elsősorban örökzöldeken szeretnek telelni, mert azok felfogják a szelet, de előfordul, hogy fűzfákon, nyírfákon is megtelepednek. Magyarországon Túrkevét (és a szomszédos Kisújszállást) tartják a „baglyok fővárosának”, mert a két településen egyes években akár az ezer példányt is meghaladja a telelő erdei fülesbaglyok száma.

A téli időszakban kuvikkal, gyöngybagollyal és macskabagollyal is gyakran találkozhatunk a lakott területeken. Mindhárom faj egyedei magányosan, vagy párban telelnek. A kuvikok nemcsak télen, hanem nyáron is az emberek közelében, leginkább kertvárosi környezetben élnek. Jelenlétükről a köpetek is árulkodnak. A városokat, falvakat látva megfigyelhetjük, ahogyan a téli napsütésben egy ház kéményén, tetőgerincén napoznak, pihennek.

A gyöngybaglyok és a macskabaglyok sokkal rejtőzködőbbek, ritkán kerülnek szem elé. Ha kifejezetten enyhe az idő, akkor előmerészkednek, de akkor is óvatosak, egy apró padlásablakban, vagy a kémények boltíve mellett húzódnak meg. Kedvelik a magtárakat, majorságokat, tanyákat, templomtornyokat, kápolnákat, egyházi építményeket. Míg a gyöngybagoly-állomány majdnem 100 százaléka emberi létesítményekben él, addig a macskabaglyok 90 százaléka a természetet választja otthonául.

Bár az igazán kemény tél még nem köszöntött be, a Körös-Maros Nemzeti Park tájain élő és az itt telelő erdei fülesbaglyok egy része már behúzódott a városokba. Szentes belvárosában például csaknem száz erdei fülesbagoly tölti a nappali órákat. Elsősorban örökzöld fákon, fenyőkön és borókákon pihennek, de előfordul, hogy nyírfákat, platánokat választanak. Számuk a keményebb hideg beálltával minden bizonnyal növekszik majd, a korábbi években a kétszázas egyedszámot is elérte.

Dévaványán is minden évben jellemző az erdei fülesbaglyok csoportos telelése. Itt szintén az örökzöldekkel beültetett parkokban fordulnak elő a legnagyobb számban, de vannak a református parókia udvarán is. Éjszakánként gyöngybaglyokat is láthatunk vadászni a sárréti városban. Sőt, egy harmadik bagolyfajjal, a kuvikkal is rendszeresen találkozhatunk nemcsak a település szélén, hanem a központi utcákban is.

A nagyon csapadékos teleken előfordul, hogy nemcsak az erdei, hanem a réti fülesbaglyok is behúzódnak a lakott területekre. E faj egyedei általában az emberi településektől távol, zsombékos területeken telelnek. Ha azonban a pusztai zsombékosokat elönti a víz, akkor a réti fülesbaglyok is megjelennek a városokban, akár csapatostul is. Dévaványán idén még csupán egyetlen példányt fedeztünk fel, amely a városközpontban nappalozott, erdei fülesbaglyok közé vegyülve.

Kapcsolódó galériában 3 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.


Címkék: állatvilág, madár, fülesbagoly, bagoly, Magyarország

Forrás: KMNP | Fotó: Marik Pál / Őze Péter | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 22150 alkalom

Független portálként, a korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve minden - a vadászok számára hasznos - hírnek biztosítunk megjelenést!
Politikai, társadalmi, etnikai, üzleti hovatartozástól függetlenül biztosítunk megjelenést minden szerzőnek és forrásnak.
Az itt megjelenő cikkek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu portál véleményét.
Cikkek átvátelénél minden esetben köteles a cikket átvevő és közzétevő feltüntetni a forrást (magyarvadasz.hu) a további/vagy eredeti forrás megjelölésével.
Hír beküldhető a portálra a felhasználói fiókon keresztül, vagy a sajtó munkatársai, marketingesek, felhasználói fiókkal nem rendelkezők használhatják a sajto@magyarvadasz.hu e-mail címet is.

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

VADÁSZAT 2021

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutya kennelek

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Trófeaszemle

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadász hír beküldése

Vadászati ajánlat feltöltése

Vadászbolt feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS


PORTÁLRÓL

A MagyarVadasz.hu, Magyarország legnépszerűbb és legnagyobb vadászportálja, amely 100 százalékban magyar kézben lévő független portál.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználóink száma jelenleg 21062 fő.

© 2007-2021 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat