AJÁNLAT
hunter vadkamera
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 22330
- utolsóként regisztrált:
 Csurilla Gergely

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás
Kiemelt üzleti hirdetők
Bundik vádászbútor trófeaalátét webáruház Belledeko üveg Hubertus vadászatszervező Molnár vadászbolt Dávid fafaragás Hunter vadkamerák
HÍREK, AKTUALITÁSOK - Minden, ami fontos egy helyen! + KÜLDJ HÍREKET

A kutyamatuzsálemek különleges génjeit vizsgálták az ELTE kutatói

sajtó | 2020-04-17. 07:49 | 1Xfotó

Az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai legújabb kutatásukban matuzsálemi, 22 és 27 éves kort megélt kutyákat vizsgálva olyan génváltozatokat azonosítottak, amelyek az eddigi ismeretek szerint nem fordulnak elő átlagos élethosszú kutyákban.

Minél tovább él valaki, annál nagyobb a genetikai tényezők súlya az öregedésben. A legöregebb matuzsálemek genomja halmozottan tartalmaz az élettartamot növelő génváltozatokat. A legtöbb ilyen gén a sejtek energiatermelésével, önfenntartásával, a DNS-hibák javításával kapcsolatos funkciókat lát el. E gének azonosításához általában nagyon nagy mennyiségű adatelemzésére van szükség, amely során kapcsolatot keresnek az átlagnál hosszabb életkor és egyes génvariánsok előfordulása között - olvasható az ELTE közleményében. A Szenior Családi Kutya Program keretében folyó kutatás során az etológusok különlegesen hosszú életű kutyák élethosszáért felelőssé tehető genetikai variánsokat azonosítottak. Az ELTE csütörtöki összegzése szerint a Frontiers in Genetics folyóiratban megjelent tanulmány különlegességét az adja, hogy a genetikai analízis két, matuzsálem életkorú kutya teljes genomi információján alapult, amelyeket 850, átlagos élethosszú kutyáéval vetettek össze. Mint írják, az eredmények fontos kezdeti lépést jelenthetnek a kutyák egészséges öregedésének és hosszú életének genetikai feltételeit feltáró kutatások számára. A kutatóknak sikerült a tanulmány két matuzsálem korú alanyának, Buksinak és Kedvesnek a mintáiból a teljes genomi információjukat kinyerni a szekvenálás segítségével. A magyarázat szerint egy kutya genomja körülbelül 2,5 milliárd genetikai betűt - úgynevezett bázist - tartalmaz, ráadásul minden betűt duplán, annak megfelelően, hogy minden testi kromoszómából (ez a DNS becsomagolt formája) két példánnyal rendelkezik.

Ennek az összesen mintegy 5 milliárd betűnek a megfelelő sorrendben való kiolvasása és összerendezése hatalmas számítástechnikai kapacitást igényelt, ezért az adatokat a kutatók szuperszámítógépek használatával elemezték ki, azt keresve, hogy milyen genetikai variánsok fordulnak elő a két matuzsálem kutyában, és ezek mutatnak-e egymással átfedést. A legígéretesebb gének közül 4 a génkifejeződés szabályozásával, ezáltal pedig a sejtek alapvető funkcióinak finomhangolásával hozható kapcsolatba, ami egybevág a legújabb szakirodalmi eredményekkel, és egy izgalmas kutatási irányt vetít előre - mutat rá a közleményben Jónás Dávid bioinformatikus, a tanulmány első szerzője.

Az analízist egy korábbi, emberi matuzsálemeket vizsgáló kutatás mintájára is lefuttatták, célzottan az öregedéssel összefüggésbe hozható génekre fókuszálva. A két kutya esetében 24 ilyen variánst sikerült felderíteni. "Amikor a kutyák genomjában található mind a húszezer gént megvizsgáltuk, néhány génben jelentős, úgynevezett start- és stop-kodon mutációkat találtunk. Ezeket érdemes volna tovább vizsgálni, első körben igazolva azt, hogy valós mutációkról van szó, majd pedig feltárni a biológiai hatásaikat is"- idézik az ELTE közleményében Sándor Sára, genetikust.

Kubinyi Enikő etológus, a kutatás vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy a különlegesen hosszú életkor elérésében a környezet szerepe is fontos. A magyarázat szerint a kutatás mindkét alanya vidéken, teljesen szabadon élt, sok kutyával, emberrel voltak kapcsolatban. Ebben hasonlítottak a 29,5 évet élt világcsúcstartó ausztrál matuzsálemhez, Bluey-hez. Táplálkozásukat tekintve viszont különbözött a helyzet. Buksit egész életében nyers csirkével és háztáji maradékkal etették, fiatalabb korában ürgékre és pockokra is vadászott a pusztán, míg Kedves ugyanazt ette, amit az ócsai állatotthon többi lakója.

A kutatók szeretnék eredményeiket megerősíteni további idős kutyák vizsgálatával, ezért kérik, hogy aki 22 éven felüli kutyát ismer és szívesen részt venne a kutatásban, jelentkezzen a honlapjukon: https://kutyaetologia.elte.hu/szenior-csaladi-kutya-progra

Kapcsolódó galériában 1 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.



Kapcsolódó hírek:


Forrás: MTI | Fotó: ELTE | Küldte: Szerkesztőség

Oszd meg ezt a cikket! Köszönjük!


megosztás e-mailben

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Magyar Vadász® Vadászportál használata

Tartalom feltöltése a portálra

Magáncélú hirdetőknek hirdetéskiemelés

Magyar Vadász® Médiaajánlat

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

TARTALOM:

Vadászapró hirdetések

Hírek, aktualitások

VADÁSZAT 2024

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutya kennelek

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Trófeaszemle

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadász hír beküldése

Vadászati ajánlat feltöltése

Vadászbolt feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLJUK

Magyar Vadász® Vadászportál

A Magyar Vadász Magyarország vadászportálja, amely 100 százalékban magyar kézben lévő független portál. Online már 2007 óta, folyamatos piaci jelenléttel. Hazai-és külföldi ismertségű, jó hírnevű, népszerű vadászportál, folyamatosan bővülő és széles tartalomkínálattal, amely teljesen ingyenesen elérhető, minőségi tartalom. 0-24 órás online ügyfélszolgálattal működő portál.

Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket kínálunk üzleti hirdetőknek.
Nézd meg a reklám lehetőségeket amelyeket csak a Magyar Vadász vadászportál kínál, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Magyar Vadász® reklámlehetőségek:

Banner reklám

Kiemelt üzleti célú apróhirdetések

Üzleti célú apróhirdetések

Hírlevél küldés

Hirdetés kiküldés

Reklám cikk

Szponzorált link reklám

Komplett reklámkampány

Magyar Vadász webáruház

Vadászati ajánlatok katalógus

Hirdetési csomag


© 2007-2024 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat