AJÁNLAT
4x4 túra shop
hunter vadkamera
vadászfelszerelés huntland
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 20169
- utolsóként regisztrált:
 Járdán József

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
4x4 túra shop vadkamerák vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt, molnár vadászbolt bundik termékek
AJÁNLOTT PORTÁLOK
VADÁSZ HÍREK - Minden, ami fontos egy helyen! + KÜLDJ HÍREKET

Megnyílt a Mezőgazdasági Múzeum megújult vadászati kiállítása

sajtó | 2019-06-14. 13:30 | 2Xfotó

Megnyílt a Magyar Mezőgazdasági Múzeum megújult vadászati témájú kiállítása pénteken. A vadászat aranykora Magyarországon című tárlat három teremben mutatja be az érdeklődőknek a hazai vadászat múltját és tradícióit, valamint a Kárpát-medence vadfaunáját.

A Mezőgazdasági Múzeum eredeti vadászati kiállítása 1986-87-ben készült és az elmúlt évek során egyre több trófeával, műtárggyal gazdagodott - mondta el Kőrösi Andrea, a múzeum főigazgató-helyettese a kiállítás megnyitóján.

Mint hozzátette, elérkezettnek látták az időt, hogy a kiállítás megújuljon, ebben a munkában kiemelt szerep jutott a restaurátoroknak és a preparátoroknak.

Németh Balázs, a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek Szövetségének elnöke köszöntőjében kiemelte: "hazánk egyedüli Európában és talán a világon is abból a szempontból, hogy a hagyományos vadászati módok szinte teljes spektrumát gyakorolhatjuk: vannak vadászíjászaink, agarászaink, solymászaink és elöltöltő fegyveres vadászaink is".

A kiállítás anyagában látható tárgyak nem egyszerűen a hagyomány részei, műtárgyak, hanem napi használati eszközök is. Olyan vadászati kultúrát őriznek, amely napjainkban egyre inkább eltűnőben van. "Egy elöltöltős puskával, agárral, íjjal vadászni egészen más kihívás mint egy puskával, amelyre éjjellátót, hőkamerát tesznek" - mondta hangsúlyozva, hogy sokkal jobban részévé kell válni a természetnek, amikor valaki hagyományos módon vadászik. "Eközben sokkal jobban értékeljük azt, amit az őseink hagytak ránk és amit a természet nyújt" - hangsúlyozta.

A kiállítás első termében a vadászatban használt fegyverek és egyéb felszerelési tárgyak kaptak helyet. A látogatók olyan különleges műtárgyakat is szemügyre vehetnek itt, mint például gróf Széchenyi István vadászpuskája vagy a múzeum orvvadászeszköz-gyűjteménye, amely az egész országban egyedülálló tárgykollekciót képez.

A tárlat második tematikus egységében a múzeum világviszonylatban is kiemelkedő trófeagyűjteménye, valamint a Magyarországon egykor és többségében ma is vadászható apró- és nagyvad fajokat bemutató diorámák láthatók. A tárlat harmadik egységében képzőművészeti alkotásokon keresztül mutatja be a múzeum a vadászkutyák használhatóságának sokoldalúságát és legjellegzetesebb fajtáit. A kiállításrész külön foglalkozik a kopózással, a falkázással, az agarászattal, a kotorékozással és a solymászattal is. Az érdeklődők az állat tematikájú rézmetszetek legnagyobb mesterének tartott Johann Elias Ridinger alkotásainak impozáns kollekcióját, valamint ifjabb Vastagh György anatómiailag hiteles kutyaszobrait is megtekinthetik.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum alapítása óta (1896) foglalkozik a hazai vadászati kultúra és a vadgazdálkodás bemutatásával, népszerűsítésével és kutatásával. Az intézményben, a Vajdahunyadvár gótikus termeiben nyílt meg az ország első állandó vadászati kiállítása a Millenniumi ünnepségeket követően, amely egyedülállóan gazdag gyűjteményi anyagával azóta is várja az érdeklődőket.

A megújult kiállítás célja, hogy a több mint száz évre visszatekintő hagyományokat folytatva megismertesse a látogatókkal a magyar vadászat múltját és tradícióit, valamint a Kárpát-medence vadfaunáját. Emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy Magyarország - a 19. századtól, majd a világháborúk okozta hatalmas károkat követő sikeres vad- és erdőgazdálkodásnak köszönhetően a 20. század második felétől ismét - vadászati nagyhatalom.

A kiállítás június 15-től tekinthető meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Kapcsolódó galériában 2 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.


Címkék: Mezőgazdasági Múzeum, vadászati kiállítása, vadászat, Magyarország

Forrás: MTI | Fotó: Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 83124 alkalom

Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu véleményét. A korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Cikkek átvátelénél minden esetben köteles a cikket átvevő és közzétevő feltüntetni a forrást (magyarvadasz.hu) a további és vagy eredeti forrás megjelölésével.

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS


PORTÁLRÓL

Magyarország legnépszerűbb és legnagyobb vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 20169 fő.

© 2007-2019 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat