AJÁNLAT
4x4 túra shop
hunter vadkamera
vadászfelszerelés huntland
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 20169
- utolsóként regisztrált:
 Járdán József

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
4x4 túra shop vadkamerák vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt, molnár vadászbolt bundik termékek
AJÁNLOTT PORTÁLOK
VADÁSZ HÍREK - Minden, ami fontos egy helyen! + KÜLDJ HÍREKET

Élénk madármozgás a kardoskúti Fehér-tónál

szakmai hír | 2019-03-15. 09:28 | 1Xfotó

A március eleji gyors felmelegedés villámgyorsan beindította a madárvonulást a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti Fehértó részterületén.

A gyors időjárás-változás hatására az utóbbi időben szinte naponta változott a madárforgalom. Egész télen nagyon kevés gatyás ölyvet láttunk errefelé, most azonban 3-5 példányos, észak felé tartó csapatok bukkantak fel. A négy-öt áttelelő kékes rétihéja mellett legalább négyszer ennyi, vonulásban lévő példány tűnt fel. Ugyanakkor a vörös vércsék és az egerészölyvek száma hirtelen lecsökkent, csak a nálunk költő példányok maradtak. Ők már el is kezdték a nászrepülést és a fészekfoglalást, s hamarosan megkezdik majd a tojásrakást is. A parlagi sasok nálunk telelő példányai szintén elmentek már északabbra, a nálunk költők pedig megkezdték a fészekfoglalást. A rétisasok jóval előbbre tartanak, lassan már kikelnek az első fiókáik.

A vízimadaraknál még látványosabb volt a változás. Tél végén, amikor a szikes tavak újra víz alá kerültek, akkor 5-6 ezer nagy lilik és 1000-1500 réce járt a Fehér-tóra éjszakázni. Számuk mostanra lecsökkent, már csak néhány száz nagy lilik tartózkodik a térségben. A récefajoknál változtak az arányok, egyre több a csörgő réce. A tőkés récék egy része már költésbe kezdett.

A partimadarak is megindultak. Náluk a vonulás már tél végén megkezdődött. Január végén felbukkantak az első bíbicek, s gyarapszik az aranylilék száma, jelenleg több százra tehető. Vannak már havasi partfutók és néhány nagy goda is. Kis számban ugyan, de folyamatosan láthatók nagy pólingok és megjelentek a térségre oly jellemző kis pólingok is, melyeknek jellegzetes hangja messzire elhallatszik. Számukra rendkívül kedvező a Fehér-tó mostani csüdig érő, 10-15 centiméteres vízmélysége. Megérkeztek a pajzsoscankók és a réti cankók, s hamarosan várhatók a gulipánok.

Az énekesmadarak közül néhány nagy őrgébicset még lehet látni, de ők is lassan útra kelnek. A télen nálunk vendégeskedő kenderikéknek szintén hamarosan búcsút kell intenünk. A pacsirták Zsuzsanna nap óta gyönyörűen énekelnek, s lassan költésbe kezdenek.

A gémfélék közül a nagy kócsagok visszatértek fészkelőhelyeik környékére. A szürke gémekkel együtt lassan fészekrakásba kezdenek a nádasok környékén. Ami a darvakat illeti, a szikes tavak kiszáradása miatt ősszel gyakorlatilag alig találkozhattunk velük a Fehér-tó térségében. Február végére azonban a tavon ismét összegyűltek a vizek, ami mintegy ötezer darut vonzott ide. Többségük már elment, de még legalább ezren itt tartózkodnak. Az éjszakákat a tavon töltik, napközben pedig a környező mezőgazdasági területekre járnak táplálkozni.

A gyepeken most nincsenek vízfelületek, így a kirándulók száraz talajon, szép napsütéses időben barangolhatják be a környéket.

Kapcsolódó galériában 1 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.


Címkék: madár, Magyarország

Forrás: KMNP | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 180741 alkalom

Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu véleményét. A korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Cikkek átvátelénél minden esetben köteles a cikket átvevő és közzétevő feltüntetni a forrást (magyarvadasz.hu) a további és vagy eredeti forrás megjelölésével.

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS


PORTÁLRÓL

Magyarország legnépszerűbb és legnagyobb vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 20169 fő.

© 2007-2019 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat