AJÁNLAT
4x4 túra shop
hunter vadkamera
vadászfelszerelés huntland
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 20169
- utolsóként regisztrált:
 Járdán József

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
4x4 túra shop vadkamerák vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt, molnár vadászbolt bundik termékek
AJÁNLOTT PORTÁLOK
VADÁSZ HÍREK - Minden, ami fontos egy helyen! + KÜLDJ HÍREKET

Új lendületet kap a hazai aktív- és ökoturizmus

közlemény | 2019-03-12. 12:17 | 1Xfotó

A magyarországi aktív- és ökoturizmus élénkítésére, a beruházások összehangolására, a fejlesztések népszerűsítésére, illetve a területtel foglalkozó állami, önkormányzati, civil és üzleti szereplők munkájának segítésére a kormány létrehozza az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központot, amelynek felügyeletét az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosra bízza.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a szervezet létrehozását bejelentő sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2010 óta jelentős szemléletváltás történt az aktív és ökoturisztika területén. Az állami erődgazdaságok és a nemzeti parkok 2010 óta több mint 100 erdei szálláshelyet építettek vagy hoztak rendbe, 25 új látogatóközpont és 40 új kilátó épült. Emellett a Kéktúra teljes hosszában megújult, folyamatosan épülnek új vízi megállóhelyek a Tiszán.

A fejlesztésekből több nagyon sikeres, például a poroszlói ökocentrum, vagy a bakonybéli csillagda, de vannak olyanok is, amelyek a várakozások alatt teljesítettek. Előfordul, hogy a fejlesztésekről nem értesülnek széles körben és nincsenek mindig összehangolva. Ha egy régióba megyünk néhány napra, akkor a turisztikai attrakciókat, látnivalókat, nyitvatartásokat több honlapról kell összegyűjteni. Az újonnan létrejövő Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ célja, hogy a fejlesztéseket, és a különböző fenntartóhoz tartozó turisztikai intézmények működését koordinálja és hatékonyabbá tegye. Feladata lesz továbbá az is, hogy az elmúlt évek fejlesztéseit megismertesse a nagyközönséggel, a látogatóközpontok és egyéb közjóléti épületek (pl. kilátók, erdei szálláshelyek) látogatószámát növelje, és a természetjárás és a természetvédelem néha egymással ellentétesnek tűnő igényeit összehangolja. A létrejövő szervezet nem fog ellátni beruházási és üzemeltetési feladatokat. Mindezen túl a központ célja az aktív életmód, a természetközeli kikapcsolódás népszerűsítése, a természetszerető, a természetet óvó, környezettudatos emberek számának a növelése.

Új lehetőségek az aktív és ökoturizmus területén

Révész Máriusz hangsúlyozta, hogy kormánybiztossága az elmúlt években szorosan együttműködött mind a nemzeti parkokkal, mind az erdőgazdaságokkal. Közösen adták ki a természetjáró szálláskalauzt, folyamatosan egyeztetnek a turistaház fejlesztésekről, a via ferrata útvonalakról, sípályákról, a nyaralóhajó programról. A kormánybiztosság segítségével jutottak forráshoz például az erdei kisvasutak, a Bükki Csillagda, és legutóbb az Ős-Dráva látogatóközpont melletti turistaház is. Jó példa az együttműködésre, hogy idén már több mint 10 ezer gyereket viszünk el vándortáborozni.

Az aktív és ökoturizmus területe azonban még óriási, jelenleg kihasználatlan lehetőségeket rejt. A pontszerű fejlesztések helyett az aktív turisztikai attrakciókat hálózatban kell kezelni, hiszen az aktív turisztika egyben folyamatosan mozgó turistát is jelent. A kerékpártúrázók, a vízitúrázók, a gyalogtúrázók jellemzője, hogy haladnak, így egy-egy tájegységet egy rendszerben kell kezelni, régiós programcsomagokat kell felkínálni, mert számukra teljesen lényegtelen, hogy egy látnivaló kinek a fenntartásában működik. Egy folyó vízi megállóhelyeinek a fejlesztése nem érhet véget a megyehatáron, hiszen a folyó tovább folyik. Az új központ feladata lesz, hogy az aktív turisztikai beruházások ezt a hálózati szemléletet kövessék, és az egyes túraútvonalakra egységes, összehangolt ajánlatokkal hívják fel a figyelmet.

Az Aktív és Ökotursiztikai Központ működésével sokkal többen értesülnek az aktív turisztikai fejlesztésekről, a gyalogos, vízi, kerékpáros vagy lovas túraútvonalakon programcsomagok várják majd a túrázókat. Az új szervezet létrehozása azt célozza, hogy érzékelhetően emelkedjen azok száma, akik szabadidejüket aktívan a természetben töltik, és ez hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország 2030-ra Európa egyik legélhetőbb országává váljon.

A sajtótájékoztatón Rácz András, a környezetügyért felelős államtitkár kiemelte a nemzeti parkjainkat nem csak védeni kell, hanem megismerhetővé kell tenni a gyermekek és felnőttek számára, ezzel is erősítve a természetvédelmet. Hozzátette: az országban működő tíz nemzeti parki igazgatóság jelenleg összesen 300 ezer hektár állami tulajdonú védett területet kezel. Ebben az uniós költségvetési időszakban 38 milliárd forintnyi forrás jut élőhely-rekonstrukcióra. A fejlesztések révén összesen 100 ezer hektáron javulhat a természeti környezet állapota. A nemzeti parkok elsődleges célja a védett területek kezelése és megőrzése. Az utóbbi időszakban azonban jelentős társadalmi igény mutatkozott a látogatóközpontokon keresztül a természettel, és annak védelmével kapcsolatos munka bemutatására. Ezen feladatokat az igazgatóságok magas szakmai szinten látják el, melyek a 700 hazai ökoturisztikai létesítmény felét kezelik. A tavalyi évben összesen 1,6 millió látogatót regisztráltak a nemzeti parkokban, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 10 évben megduplázódott az érdeklődők száma. A teljes látogatottság azonban még ennél is nagyobb, hiszen több olyan helyszín is van, ahol nem kell jegyet váltaniuk az érdeklődőknek (például tanösvények felkeresése). A nemzeti parkok számára kiemelten fontos feladat a környezeti nevelés, évente 200 ezer a környezeti nevelési programokban résztvevők száma. Mivel a hazai ökoturizmusnak több szereplője van, ezért szükséges, hogy egy kormánybiztos is segítse a komplex munkát. Ennek köszönhetően még több látogató ismerheti majd meg a nemzeti parkokban folyó tevékenységet és remélhetőleg a fiatal generáció minél népesebb tábora kerülhet közelebb a hazai élő és élettelen világhoz, valamint a természethez.

Zambó Péter, földügyekért felelős államtitkár elmondta, hogy a 2 millió hektárnyi magyar erdőterület a leglátogatottabb belföldi turisztikai célponttá nőtte ki magát. Csak a főváros környéki erdőkben évente 25 millió látogatási alkalmat becsülnek. A természetjáró infrastruktúra kialakításában élen jár az Agrárminisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó 22 állami erdészeti társaság, amelyek több mint 1 millió hektár területet kezelnek. Az erdészetek legfontosabb feladata az erdők változatosságának megőrzése, fenntartása és megújítása. A Nyitott Erdő Program keretében a nagyközönség számára is bejárhatóvá váltak az erdők Magyarországon. 2010 óta az állami erdőgazdaságok rengeteg turisztikai beruházást végeztek el, melyeknek köszönhetően megnőtt a látogatók, a túrázók és a táborozók száma. Az állami erdészeti társaságok kezelésében összesen 81 kilátó, 159 szálláshely, 36 erdei iskola, 25 látogatóközpont található, mindezek mellett számos tanösvény szolgálja az érdeklődőket. Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztossággal együttműködve eddig is számos közös program valósult meg, például az idén 10 000 gyereket fogadó Vándortábor Program, ami annyira népszerű, hogy a meglévő 5 erdei útvonal mellé az idei évben újabb kettőt nyit meg a lebonyolítást koordináló Országos Erdészeti Egyesület. A fejlesztések idén és a jövőben sem állnak meg, hiszen a nagyközönség számára olyan egészséges kikapcsolódási lehetőségeket szeretnénk kínálni, melyeknek köszönhetően minél többen töltik majd a szabadidejüket az állami erdészeti társaságok területein. Ezekre példa az erdei vasutak fejlesztési programja vagy a Téry Ödön Nemzeti Turistaház Fejlesztési Program keretében megújuló turistaházak, mint a Rostallói Turistaház és a Kőhányási Ökocentrum.

Kapcsolódó galériában 1 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.


Címkék: ökoturizmus, Magyarország

Forrás: AM Sajtóiroda | Fotó: AM/Pelsőczy Csaba | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 183574 alkalom

Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu véleményét. A korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Cikkek átvátelénél minden esetben köteles a cikket átvevő és közzétevő feltüntetni a forrást (magyarvadasz.hu) a további és vagy eredeti forrás megjelölésével.

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS


PORTÁLRÓL

Magyarország legnépszerűbb és legnagyobb vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 20169 fő.

© 2007-2019 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat