AJÁNLAT
hunter vadkamera
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 22330
- utolsóként regisztrált:
 Csurilla Gergely

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás
Kiemelt üzleti hirdetők
Bundik vádászbútor trófeaalátét webáruház Belledeko üveg Hubertus vadászatszervező Molnár vadászbolt Dávid fafaragás Hunter vadkamerák
HÍREK, AKTUALITÁSOK - Minden, ami fontos egy helyen! + KÜLDJ HÍREKET

Tata a Vadludak városa maradhatott a tűzijátékozás betiltásának köszönhetően

sajtó | 2019-01-03. 17:14

A tatai Öreg-tavon telelő több mint 13 ezer vadlúd a tavon maradt a szilveszteri tűzijátékozás betiltásának köszönhetően, amire évek óta nem volt példa, így Tata idén a "Vadludak városa" maradhatott.

A ramsari egyezmény által is védett tatai Öreg-tavon telelő több tízezernyi vízimadár nyugalma érdekében Tata Város Önkormányzata rendeletben tiltotta be november 1. és február 28. között a nagy fény- és hanghatással járó pirotechnikai termékek használatát. A helyi összefogás eredményeként több mint 13 ezer vadlúd a tavon maradt, amire hosszú évek óta nem volt példa, Tata pedig a Vadludak városa maradhatott - olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, a tatai Öreg-tó Európa egyik legjelentősebb vadlúd gyülekezőhelye, ám a sok ezernyi madár többsége, vagy mindegyike a szilveszteri tűzijátékok hatására hosszú évek óta elmenekült ezen az éjszakán, és sokszor hetekig is eltartott, mire visszamerészkedtek, de már jóval kisebb számban.

A madarak és a lakosság nyugalma védelmében indult civil kezdeményezést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület is támogatta. A petícióra érkezett több mint 3000 aláírás is hozzájárult ahhoz, hogy a város képviselő-testülete egyhangúan támogatta a kezdeményezést, és meghozta erre vonatkozó helyi rendeletét.

A szilvesztert megelőző hét és az év utolsó estéje is szokatlanul csendes volt, ennek köszönhetően alkonyatkor mintegy 23 ezer vadlúd húzott be éjszakára. Éjfélkor a durrogtatás szintje a korábbi évekét meg sem közelítette. Az óvatosságukról ismert vadludak közül csak kis csapatok kezdtek el kirepülni az Öreg-tóról, a többség az első riadalom után visszaszállt a tó vizére. Január első napjának reggelén az MME tagjai felmérték az Öreg-tó madárvilágát, és örömmel állapították meg, hogy a ludak nagy része, több mint tízezer madár itt maradt, amire évek óta nem volt példa.

"A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület köszönetét fejezi ki Tata városának, a képviselő-testületnek és mindazon lakóknak, akik fontosnak tartották a tűzijátékozás korlátozását, a helyi rendelet betartását, a kisgyermekek és a társállatok nyugalmát, és persze az Öreg-tó nemzetközi természetvédelmi jelentőségének megőrzését" - áll a közleményben.

Mint írják, Tata tavaly októberben kapta meg a Ramsari Város Díjat. Az elmúlt években végrehajtott élőhely-rekonstrukciók, a kiépített tanösvények, a Tatai Vadlúd Sokadalom támogatása, a városban folyó környezeti nevelés elősegítése után a tűzijátékok használatának betiltásával is igazolta, hogy méltán egyike annak a tizennyolc városnak a világon, amelyek a vizes élőhelyek megőrzéséért részesültek a rangos nemzetközi elismerésben.

Tatán szilveszterkor csillagszórós óévbúcsúztatóra invitálták a város főterére azokat, akik az éjfélt immár nem tűzijátékokkal köszöntenék, de mégis a szabadba kívánkoztak. A zenés eseményen több százan vettek részt, forralt bort és csillagszórókat osztogattak.


Kapcsolódó hírek:


Forrás: MTI | Küldte: Szerkesztőség

Oszd meg ezt a cikket! Köszönjük!


megosztás e-mailben

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Magyar Vadász® Vadászportál használata

Tartalom feltöltése a portálra

Magáncélú hirdetőknek hirdetéskiemelés

Magyar Vadász® Médiaajánlat

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

TARTALOM:

Vadászapró hirdetések

Hírek, aktualitások

VADÁSZAT 2024

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutya kennelek

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Trófeaszemle

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadász hír beküldése

Vadászati ajánlat feltöltése

Vadászbolt feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLJUK

Magyar Vadász® Vadászportál

A Magyar Vadász Magyarország vadászportálja, amely 100 százalékban magyar kézben lévő független portál. Online már 2007 óta, folyamatos piaci jelenléttel. Hazai-és külföldi ismertségű, jó hírnevű, népszerű vadászportál, folyamatosan bővülő és széles tartalomkínálattal, amely teljesen ingyenesen elérhető, minőségi tartalom. 0-24 órás online ügyfélszolgálattal működő portál.

Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket kínálunk üzleti hirdetőknek.
Nézd meg a reklám lehetőségeket amelyeket csak a Magyar Vadász vadászportál kínál, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Magyar Vadász® reklámlehetőségek:

Banner reklám

Kiemelt üzleti célú apróhirdetések

Üzleti célú apróhirdetések

Hírlevél küldés

Hirdetés kiküldés

Reklám cikk

Szponzorált link reklám

Komplett reklámkampány

Magyar Vadász webáruház

Vadászati ajánlatok katalógus

Hirdetési csomag


© 2007-2024 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat