AJÁNLAT
vadászfelszerelés huntland
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 19770
- utolsóként regisztrált:
 klimstein lászló

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbolt vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt
AJÁNLOTT PORTÁLOK
HÍREK - Minden ami fontos egy helyen!+ KÜLDJ HÍREKET

Vizeink több mint fele nem megfelelő minőségű

sajtó | 2018-07-03. 19:25 | 1Xfotó

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség frissen publikált jelentése szerint vizeink állapota lehangoló: jelenleg az európai felszíni vizek csupán 40 százaléka egészséges.

Magyarország vizeinek pedig kevesebb mint 20 százaléka bír jó ökológiai állapottal. Édesvizeink állapota sokkoló. Az eredmények nem meglepőek annak ismeretében, hogy a tagállamok az elmúlt két évtizedben az Európai Unió vizekre vonatkozó irányelveivel kapcsolatos jogi kötelezettségeket nem vették komolyan – mondta Andreas Baumüller, a WWF Európai Irodájának szakértője. Hozzátette: régóta határozottabb fellépést várnak a környezetvédők Európa vízkészleteinek védelméért és megőrzéséért, és remélik, hogy a mostani jelentés sokakat cselekvésre késztet.

Több veszély is fenyegeti Európa vizeit

A most közzétett eredmények átfogó képet adnak több mint 130 ezer európai víztest állapotáról. Folyókat, tavakat, vizes-élőhelyeket, part menti és a felszín alatti vizeket egyaránt megvizsgáltak a szakemberek. Az európai felszíni vizek ökológiai vízminősége csupán 40 százalékban éri el a jó minősítést, míg kémiai vízminőségük csupán 38 százalékban minősült jónak. A jelentés a veszélyekre is rávilágított, beleértve a mezőgazdaságot, a hajózhatóságot, a vízerőművek építését és a szennyezést egyaránt. Ökológiai szempontból Európában különösen jó állapotúnak számítanak Skandinávia északi részének, Skóciának, Észtországnak és egyes mediterrán területeknek a vizei. Míg különösen rossz állapotban vannak az úgynevezett alföldi helyzetű vizek, illetve a nagy folyók alsóbb szakaszai. Utóbbi jellemző hazánkra vizeire is.

Magyarországon javítani kell a vizek ökológiai állapotán

Magyarország felszíni vizeinek állapota nagyon kis százalékban éri el a jó ökológiai állapotot. Felszíni vizeink Kelet-Európa viszonylatában – például Romániához képest – is rossz ökológiai állapotúnak számítanak. A felszín alatti vizek hazánkban mennyiségi és kémiai szempontból jobb állapotban vannak, mint a felszíni vizek. A felszín alatti vizek ugyanakkor jó mennyiségi állapota szempontjából az EU utolsó öt tagállamába tartozunk. Ez azt jelenti, hogy hazánk felszín alatti vizei könnyen veszélybe kerülhetnek a későbbiekben a túlhasználat, valamint a kapcsolódó felszíni vizes-élőhelyek leromlása miatt.

A jövőben több faj is veszélybe kerülhet a vizek rossz állapota miatt

Az EU vízpolitika megfelelő keretet és irányt határoz meg, de Magyarországnak, és a többi tagállamnak sokkal komolyabban kell vennie a végrehajtást – fogalmazott Gruber Tamás, a WWF Magyarország Vizes-élőhelyek Programjának vezetője. A felszíni vizek állapotának javítására hazánk időbeli mentességet kért, és azt vállalta, hogy a jó állapotot legkorábban 2027 után éri el. Ha Magyarország vizeinek állapota a továbbiakban sem javul, vagy tovább romlik, akkor vízpartjaink emblematikus fajai és élőhelyei kerülnek veszélybe. A következő évtizedekben minimálisra csökkenhet például a tiszavirág állomány. Magyarország folyóin még büszkélkedhetünk ezek jelenlétével, de a szórványos megfigyelések szerint az állomány csökkenőben van. Megőrzésük érdekében javítani kell vizeink állapotát, és biztosítanunk kell a folyók szabad folyását.

„Nagy Ugrásra” készülnek a hétvégén

Az Európai Nagy Ugrás kezdeményezés 2005-ben azért jött létre, hogy a vizeink állapotára, és a Víz Keret Irányelv fontosságára felhívja a lakosság figyelmét. Az akció lényege, hogy július második vasárnapján Európa-szerte százezrek ugranak egyszerre vízbe, hogy ezzel jelezzenek a döntéshozóknak: nekik fontos a vizek jövője. A vizeink védelmét szolgáló Víz Keret Irányelv idén a figyelem középpontjába került. Most tehát minden eddiginél fontosabb Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője szerint, hogy jelezzük döntéshozóinknak, kiállunk vizeinkért, és csobbanjunk együtt július 8-án délután 3 órakor idehaza is.

2000-ben az Európai Unió tagállamai letették voksukat egy erős, céltudatos szabályozás mellett. A Víz Keret Irányelv (VKI) folyóink, tavaink, vizesélőhelyeink és part menti vizeink védelmét és helyreállítását célozza. Elfogadásával az EU kormányai vállalták, hogy megakadályozzák vizeink további pusztulását, és jobb állapotba hozzák azokat 2015-ig, de legkésőbb 2027-ig. A mai jelentés azonban megmutatta, hogy a tagállamok figyelmen kívül hagyták az előírásokat, és egyértelműen nem valósították meg azokat.

Kapcsolódó galériában 1 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.


Címkék: természetvédelem, környezetvédelem, Magyarország

Forrás: hirado.hu | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 364779 alkalom

Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu véleményét. A korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Cikkek átvátelénél minden esetben köteles a cikket átvevő és közzétevő feltüntetni a forrást (magyarvadasz.hu) a további és vagy eredeti forrás megjelölésével.

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

PORTÁLRÓL

A portál 2007-es indulása óta, mára már Magyarország legátfogóbb és legfrissebb tartalommal megjelenő vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 19770 fő.


Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS

© 2007-2018 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat