AJÁNLAT
4x4 túra shop
hunter vadkamera
vadászfelszerelés huntland
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 20138
- utolsóként regisztrált:
  Zoltán

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
4x4 túra shop vadkamerák vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt, molnár vadászbolt bundik termékek
AJÁNLOTT PORTÁLOK
VADÁSZ HÍREK - Minden, ami fontos egy helyen! + KÜLDJ HÍREKET

Negyven éve jött létre a Tisza-tó

Negyven éve jött létre a Tisza-tó

sajtó | 2018-06-05. 08:42

A Tisza-tó egy olyan tó, amely folyik, de egyben olyan folyó, ami áll. A víz mozgása azért különleges, mert keresztülfolyik rajta az élő Tisza.

Ez negyven kilométer hosszúságban és egyes helyeken nyolc-tíz kilométer szélességben történik. Mindez a Tisza vízhozamától függ.

A Tisza-tó 127 négyzetkilométeren terül el: felületén egy centiméter víz egymillió köbméter vízmennyiséget jelent. Így ez hazánk legnagyobb mesterséges tava. Annak idején még kiskörei víztározóként jött létre.

1978-ban állították be azt a duzzasztási szintet kiskörei vízlépcsőnél, ami létrehozta a vízborítottságot. Így jött létre a kiskörei víztározó, amely 1988-ban kapta a Tisza-tó földrajzi nevet – mondta el Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnökségének szakembere. Az „ünneplésből” a kiskörei vízlépcső sem maradhat ki: idén 45 éve, hogy megépült.

A kiskörei vízlépcső a Tisza-tó „lelke”, szabályozási csapja, egyben Magyarország legnagyobb vízgazdálkodási létesítménye, amely három részből áll. Egy vízerőműből, amelyből az energiatermelés történik, az ötnyílású duzzasztóműből, amelynek elzáró tábláival határozzák meg a Tisza-tó vízszintjét, illetve ezeknek a hatalmas tábláknak a felnyitásával vezetik át az árvizeket is. A vízlépcső harmadik része a hajózsilip, amely a hajóforgalom lebonyolítására szolgál – tette hozzá a szakaszmérnök.

Tekintettel arra, hogy a felvíz és az alvíz közti különbség akár tíz méter vagy annál több is lehet, ez nem kis feladat. A vezérlőben tizenkét órás váltásban folyamatos üzem van. A Tisza alsó és felső szakaszát, valamint a Tisza-tó vízszintjét is tökéletesen nyomon követik a szakemberek. Itt szabályozzák azt a vízmennyiséget is, amelyet az erőmű hasznosítani tud.

A vízlépcső duzzasztással hozza létre azt a szintkülönbséget, ami alkalmas a turbinák meghajtására. Az átfolyó vízmennyiséget a turbinákon vezetik át, és így a helyzeti energiát kihasználva állítják elő a villamos energiát. A generátorral átalakított villamos energia így az országos hálózatba jut: mind a Heves megyei, mind a Szolnok megyei oldalba. Környezetbarát, megújuló energiaforrásról van szó. Gyakorlatilag Szolnok város teljes lakosságának villamos energia szükségletét termelik így meg egy év alatt. – magyarázta Fejes Lőrinc.

A Tisza-tónak vízállástól függően négy arca van. Ezek közül a nyári vízszint látható a legtovább. Ahogy közeledik az ősz, a tavat leürítik, ez azt jelenti, hogy a nyári vízállásból 1,2 vagy 1,7 métert leengednek a szakemberek. Így áll be a téli vízállás. Ilyenkor teljesen más képet mutat a tó, és helyenként bepillantást nyerhetünk a tározó előtti időkbe is. Elszáradt fák hirdetik itt-ott, hogy merre voltak egykor a poroszlói gyümölcsösök.

Az elpusztult gyümölcsfák törzsei csak helyenként mutatkoznak meg a nyári vízállásban, de a téli időszakban jól látható, hogy mitől kell félteni a csónakot. A víz alatt lapuló akadályok, fatönkök ívóhelyet szolgáltatnak a halaknak, és nem ritkán új élet is fakad belőlük.

A ponty, a keszeg és a balin is sok horgászt vonz a tóra, a vadabb halakról nem is beszélve. A Tisza-tó halállománya igen gazdag ragadozóhalakban. Régebben sokan a csuka miatt jártak le a tóhoz, de manapság süllőből több akad a horgukra, mint csukából – tette hozzá a horgászegyesület elnöke.

A Tisza-tóról elmondható összességében, hogy az ember elkezdte, a természet pedig befejezte. Így semmivel össze nem hasonlítható vízi világ jött létre a technika adta lehetőségből.

Címkék: Tisza-tó, Magyarország

Forrás: M1/Kék bolygó | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 689054 alkalom

Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu véleményét. A korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Cikkek átvátelénél minden esetben köteles a cikket átvevő és közzétevő feltüntetni a forrást (magyarvadasz.hu) a további és vagy eredeti forrás megjelölésével.

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS


PORTÁLRÓL

Magyarország legnépszerűbb és legnagyobb vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 20138 fő.

© 2007-2019 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat