AJÁNLAT
4x4 túra shop
hunter vadkamera
vadászfelszerelés huntland
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 20138
- utolsóként regisztrált:
 keresztes -nagy zoltán

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
4x4 túra shop vadkamerák vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt, molnár vadászbolt bundik termékek
AJÁNLOTT PORTÁLOK
VADÁSZ HÍREK - Minden, ami fontos egy helyen! + KÜLDJ HÍREKET

Összehangolt munkával igyekeznek megmenteni a peszéri erdőt

Összehangolt munkával igyekeznek megmenteni a peszéri erdőt

sajtó | 2018-06-01. 07:57

Budapesttől másfélórás autóútra, mintegy ezer hektáron terül el az Alföld legsokszínűbb erdőterülete, a peszéri erdő.

Különleges klímájának köszönhetően kiemelten fontos élőhely, színes ökoszisztémáját éppen ezért igyekeznek a természetvédelmi szakemberek jelenlegi állapotában megőrizni.

Bárány Gábor, a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. osztályvezetője az M1 Kék bolygó stábjának elmondta, hogy a területen nagyon sok különböző élőhely található meg egymás mellett, mozaikos a szerkezet. A homokpusztagyepek növényei jól megférnek a tölgyesekhez kötődő növények mellett. A szakértő megjegyezte: minél több féle élőhely található meg egymás mellett, annál nagyobb lesz a faji sokszínűség.

A homoki erdősztyep területek – mint amilyen a peszéri erdő és környéke is – rendkívül kis kiterjedésűek, és a legveszélyeztettebbek élőhelyek a Pannon régióban. Épp ezért egy európai uniós program keretében a területet fenyegető tényezőket kívánják felszámolni a szakemberek.

A pályázatok benyújtásakor sorba vették a legfontosabb veszélyeztető tényezőket. Ezek közül kimagaslott az invazív fajok terjedése, jelenléte. Az osztályvezető ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ezek a nem őshonos, „betolakodó” fajok olyan mértékben képesek elterjedni, amellyel veszélyeztetik a természetes élővilágnak az összetételét, a faji sokféleségét. Ha sérül ez az ökoszisztéma, akkor egyre kevésbé fogja ellátni a védelmi funkcióját, tovább romlik az állapota – tette hozzá.

A peszéri erdő egy speciális helyzetben van. Egy jól elszigetelt, ezerhektáros területen terül el, amelyet legelők vesznek körül. A Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. munkatársai remélik, hogy az uniós forrással egy olyan kedvező természeti helyzetbe hozhatják az erdőséget, ami után a hagyományos gazdálkodási eljárásokkal szinten tartható lesz a „betolakodó” fajok aránya. Sokszor azonban a hagyományos mechanikai módszerek nem vezetnek eredményre, ilyenkor szükségessé válik a vegyszerezés.

Ez a vidék kitett a klímaváltozás miatti szélsőségeknek is: az utóbbi pár hétben előfordult, hogy húsz perc alatt csaknem harminc milliméternyi csapadék zúdult a területre. Egy hosszú életű erdő pedig sokszor nehezen tud az ilyen szélsőségekre reagálni. Nincs elég ideje arra, hogy fel tudjon ezekre a folyamatokra készülni, túlélje azokat.

Egészen lenyűgöző, hogy a kedvezőtlen klimatikus hatások ellenére is jól érzi magát a kocsányos tölgy a térségben, és viszonylag nagy állományban található meg. Ez annak köszönhető, hogy jó pár ezer éve jelen van már ezen a területen, volt ideje alkalmazkodni a folyamatosan változó éghajlati viszonyokhoz.

Vadász Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrkerületvezetője arról beszélt, hogy ezt a ritka genetikai állományt szeretnék megmenteni azáltal, hogy a csemetekertben több tíz- és százezer fát nevelnek ki. A kert mellett az erdei utak mentén is telepítettek csemetéket.

A őrkerületvezető hozzátette, hogy a cserjeegyedek védelmet nyújtanak a kocsányos tölgy csemetéknek. A homokon nagyon könnyen kiszárad a talaj a nyári aszályok során, és ezek a cserjék az árnyékoló hatásukkal biztosítják a túlélést a tölgyeknek. Ha a tölgycsemeték elérik az egyméteres nagyságot, akkor a nemzeti park dolgozói felszabadítják neki az életteret, visszavágják a cserjéket. Ezt követően a fák megkezdhetik az úgynevezett magassági növekedésüket is.

A peszéri erdőhöz hasonló homoki erdősztyep tölgyeseket azért fontos védeni, mert korábbi állományaiknak mintegy 98 százaléka eltűnt a természetből.

Címkék: erdő, természetvédelem, Magyarország

Forrás: M1/Kék bolygó | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 694830 alkalom

Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu véleményét. A korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Cikkek átvátelénél minden esetben köteles a cikket átvevő és közzétevő feltüntetni a forrást (magyarvadasz.hu) a további és vagy eredeti forrás megjelölésével.

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS


PORTÁLRÓL

Magyarország legnépszerűbb és legnagyobb vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 20138 fő.

© 2007-2019 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat