AJÁNLAT
vadászfelszerelés huntland
vadászbakancs geotrek
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 19828
- utolsóként regisztrált:
 Osán János

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbolt vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt
AJÁNLOTT PORTÁLOK
HÍREK - Minden ami fontos egy helyen!+ KÜLDJ HÍREKET

Élénk vízimadár-vonulás a Körös-Maros Nemzeti Parkban

szakmai hír | 2018-04-13. 18:10 | 1Xfotó

A sok csapadéknak köszönhetően a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin nagyon sok a kisebb-nagyobb vizes élőhely. Ezek kitűnő pihenőhelyet jelentenek az átvonuló vízimadarak számára.

A Csanádi puszták szikesein most igazán élénk és színes a madárvilág. A darvak és a vadludak többsége már elment az északi tájak felé, de más vízi-, parti- és gázlómadarak még szép számban bukkannak fel errefelé. Az összegyűlt vizek nagyon sokféle vonuló madárfajt késztetnek megállásra. Táplálékot is bőven találnak maguknak, így szívesen időznek a térségben. A sekély vizes mocsarakon, réteken ezres, esetenként tízezres csapatokban állomásoznak a pajzsoscankók, aranylilék és bíbicek. Sok a nagy kócsag, szürke gém, bakcsó és bölömbika is. Ez a tavaszi zsongás igazán megkapó látványt nyújt, érdemes tehát felmenni a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kilátótornyába és megfigyelni az élénk, sokszínű madárvilágot.

A vizes élőhelyeken nagyon sok madár már költésbe is kezdett. A bíbicek, piroslábú cankók, nagy godák, gólyatöcsök, böjti és a cigányrécék is szívesen fészket raknak itt, ha elég vizet találnak. A vizes élőhelyek szárazabb szigetein a bíbicek már lerakták első tojásaikat. Nemsokára a piroslábú cankók és a nagy godák is hozzákezdenek a fészekrakáshoz.

Összetett és látványos időszakához érkezett tehát a tavaszi madárvonulás: még itt vannak a vonulók utolsó csapatai, de már területfoglalásba, fészkelésbe kezdtek a nálunk költő fajok. Időnként felbukkan egy-egy érdekesség is: néhány napja például megfigyeltünk a Csanádi puszták felett egy átrepülő kis hattyút, ami igazán ritkán fordul elő ezen a vidéken.

A Kis-Sárrétről a nagyobb vadlúdtömegek már elvonultak, de azért néhány százas nagy lilik csapatok időnként még felbukkannak. A vizes pusztai területeken, mocsarakon most jóval nagyobb a madármozgás, mint a halastavakon. Március végén már megjelentek a nyári ludak első fiókái is. Ami a récéket illeti, kercerécékből és kontyos récékből már egyre kevesebbet láthatunk, szaporodnak viszont a barátrécék és a cigányrécék, melyeknek egy része már költeni is nálunk marad. A mocsarakban nagy számban mutatkoznak vonuló fütyülő és kanalas récék, s egyre népesebb a böjti récék tábora is. A parti madarak nagy része már továbbrepült. Kis pólingból egyelőre kevesebb van, legfeljebb 30-40 példányos csapatokkal találkozhatunk. A Sárrét vizes pusztáin fészkeléshez készülődnek a nagy godák és a piroslábú cankók.

A Cserebökényi-pusztákon is sok a vízzel borított terület, de errefelé most nincsenek nagyobb madártömegek. Természetesen azért itt is élénk az élet, láthatunk pajzsoscankókat, nyílfarkú, kanalas, tőkés, csörgő, böjti és kendermagos récéket is. A piroslábú cankók jellegzetes hangja gyakran felcsendül a határban. A vizes élőhelyeken vannak gólyatöcsök, sárszalonkák és bíbicek is.

A Kígyósi-pusztán még mindig láthatunk – igaz csak kisebb csapatokban –, nagy lilikeket és vadrécéket. Parti madarak már csak szerény számban tartózkodnak a térségben, megjelentek viszont az első nagy és kis pólingok, s gyakran bukkannak fel pajzsoscankók is.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon nem annyira látványos a madárvilág jelenléte, valószínűleg azért, mert nemcsak a védett területeken, hanem a szántóföldeken is nagyon sok a belvíztócsa, így a madarak is eloszlanak. Százával látunk még vonuló pajzsoscankókat és nagy godákat. A bíbicek közül már csak azok vannak itt, amelyek fészkelőként is maradni fognak. Néhányan közülük már a tojásokon ülnek. A pusztai mocsarakban költéshez kezdtek a nyári ludak is, idén feltűnően sok az ötös és hatos fészekalj. A nagy kócsagok szintén megkezdték a területfoglalást, de tojásrakást náluk még nem tapasztaltunk. Bár egyre ritkábban, de időnként még vonuló darucsapatok is felbukkannak az égen. A puszta pedig egyre hangosabb, nemcsak a madarak, hanem a különböző békák is megszólaltak már, jelezve, hogy végre itt a tavasz.

Kapcsolódó galériában 1 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.


Címkék: madár, Magyarország

Forrás: KMNP | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 839305 alkalom

Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu véleményét. A korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Cikkek átvátelénél minden esetben köteles a cikket átvevő és közzétevő feltüntetni a forrást (magyarvadasz.hu) a további és vagy eredeti forrás megjelölésével.

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

PORTÁLRÓL

A portál 2007-es indulása óta, mára már Magyarország legátfogóbb és legfrissebb tartalommal megjelenő vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 19828 fő.


Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS

© 2007-2018 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat