AJÁNLAT
vadászfelszerelés huntland
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 19760
- utolsóként regisztrált:
 Dr. Baky Endre

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbolt vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt
AJÁNLOTT PORTÁLOK
HÍREK - Minden ami fontos egy helyen!+ KÜLDJ HÍREKET

A hullajtott agancsok jogszerűtlen gyűjtése és annak jogi következményei

sajtó | 2018-02-05. 16:55 | 1Xfotó

A Tolna Megyei Kormányhivatal, az Országos Vadászkamara Tolna Megyei Szervezete valamint a Szekszárdi Rendőrkapitányság közös sajtótájékoztatón ismertette a hullajtott agancsok gyűjtésének szabályait, és jogi kereteit 2018. február 5-én.

 

Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott elmondta, hogy a sajtótájékoztató témája nem tipikus kormányhivatali téma, de mivel a hivatal érintett vadászati szakmai témában, így preventív jelleggel fontosnak tartotta egy közös sajtótájékoztató összehívását az érintett szervezetek bevonásával. A hullajtott agancsok jogszerűtlen gyűjtése jelenleg időszerű kérdés, mindemellett az elhullajtott agancsok eltulajdonítása számtalan szakmai, jogi, vadgazdálkodási kérdést érint, hiszen nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő szerepe van a Tolna megyei vadállománynak.

Dr. Király István, az Országos Vadászkamara Tolna Megyei Szervezetének titkára arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy több évszázados hagyománya van az agancsgyűjtésnek, főszezonja a januártól áprilisig terjedő időszak. Tolna megye kiemelt térség, mert a hazai gímszarvas állomány több mint fele itt található, közel 100 milliós érték lelhető fel agancsban. Kiemelte továbbá, hogy tulajdonjogilag az elhullajtott agancs a vadászterületen vadászatra jogosult tulajdonát képzi, kizárólag ő gyűjthet. A jogszerű agancsgyűjtés a vadgazdálkodás jelentős bevételi forrása, a jogszerűtlen gyűjtés nem csupán anyagi veszteséget okoz a vadásztársaságnak, de jelentős mértékben átrendezi a vadak megszokott viselkedését, felborítva ezzel a vadgazdálkodás szokásos rendjét.

Kosaras Zoltán vadászati szakügyintéző megerősítette, hogy a gyűjtés kizárólag a vadásztársaság joga, emellett annak engedélyével gyűjthető. Aki jogtalanul gyűjt elhullajtott agancsot szabálysértést, a gyűjtött mennyiségtől függően bűncselekményt követ el, mely 500.000 – 5 millió forintig terjedően büntethető. Elmondta, hogy az illegális gyűjtés alatt a gyűjtők megzavarják az állomány természetes életmódját, ebben az esetben a vad tiltott módon történő zaklatásáról beszélünk. A terelés, hajtás következtében a vad nem természetes módon hullajtja el agancsát, a megzavart állat, csoportokba verődve veszélyesebb, könnyebben okozhat közlekedési balesetet, vagy adott esetben a mezőgazdasági területeken is jelentős kárt okozhatnak. Mindez agancssérülést, vadsérülést okozhat, így jelentős hatással van a vadállományra.

Dr. Pilis Gábor rendőrkapitány elmondta, hogy a rendőrség kiemelt feladata a prevenció, azaz a vadászattal kapcsolatos jogsértések megelőzése. A Szekszárdi Rendőrkapitányság valamint az Tolna Megyei Kormányhivatal és az Országos Vadászkamara Tolna Megyei Szervezete között fennálló együttműködési megállapodás nagymértékben segíti ezt a munkát. A rendőrkapitány kiemelte, hogy az elhullajtott agancs eltulajdonítása, jogszerűtlen gyűjtése lopásnak számít. 50 ezer forint értékhatárig szabálysértésnek minősül, a felett lopás bűntette valósul meg. Elmondta, hogy a gyűjtők sok esetben csupán saját maguknak, de természetesen vannak, akik haszonszerzés céljából gyűjtenek. Ezen agancsok értékesítése, forgalmazása esetében már orgazdaságról beszélünk. Beszámolt olyan esetről, amikor drótokat feszítettek ki, ezzel elérve az agancsvesztést, majd hangsúlyozta, hogy az ilyen eszközök használata maradandó sérülést okoz az állatnak, akár az is előfordulhat, hogy a sérülés következtében nem fejlődik újabb agancs. Amennyiben a vad maradandó sérülést szenved, már állatkínzásról beszélünk.

A sajtótájékoztató elhangzott, hogy a vadgazdálkodás egy komplex feladat, annak bármely részébe történő illetéktelen beavatkozás kárt okoz a vadállományban. Így aki erdőjárás közben elhullajtott agancsot talál, az hagyja a helyszínen, vagy szolgáltassa be az területileg illetékes vadásztársaságnak.

 

Kapcsolódó galériában 1 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.


Címkék: vadászat, agancsgyűjtés, lopás, Magyarország

Forrás: Tolna Megyei Kormányhivatal | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 1064571 alkalom

Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu véleményét. A korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Cikkek átvátelénél minden esetben köteles a cikket átvevő és közzétevő feltüntetni a forrást (magyarvadasz.hu) a további és vagy eredeti forrás megjelölésével.

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

PORTÁLRÓL

A portál 2007-es indulása óta, mára már Magyarország legátfogóbb és legfrissebb tartalommal megjelenő vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 19760 fő.


Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS

© 2007-2018 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat