AJÁNLAT
vadászfelszerelés huntland
vadászbakancs geotrek
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 19894
- utolsóként regisztrált:
 Braun Károly

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbolt vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt
AJÁNLOTT PORTÁLOK
VADÁSZ HÍREK - Minden, ami fontos egy helyen! + KÜLDJ HÍREKET

Az Év Emlőse: a földikutya

Az Év Emlőse: a földikutya

sajtó | 2018-01-12. 13:07

A keleti sün, az ürge, a denevérek és a mogyorós pele után idén egy egészen különleges fajt választottak az Év Emlősének a Vadonleső Program felelősei: ezúttal a hazánkban fokozottan védett földikutya fajcsoport érdemelte ki a megtisztelő címet.

A korábban nyugati földikutyaként számon tartott egyetlen fajjal szemben, a tudomány mai állása szerint hazánkban három földikutya faj is él (egy negyedik faj, a szerémségi földikutya korábbi jelenlétét is feltételezik, de élő példány eddig még nem került elő). Ezek a fajok mind kárpát-medencei kialakulásúak és közel kétmillió éves múltra tekintenek vissza. Mindhárom faj fokozottan védett hazánkban és egyenként is rendkívül ritkának számítanak. Az erdélyi (világállománya megközelítheti a 9 000 példányt, hazánkban ennek kb. 11-12%-a él) és a magyar földikutya (világállománya valamivel kevesebb mint 6 000 példányra tehető, melynek kb. 15%-a él nálunk) kicsit jobb helyzetben van, mert több állományuk is megtalálható az országban. Ezzel szemben a délvidéki földikutya világállománya óvatos becslések szerint is csak mintegy 600 példányt számlál, viszont ennek több mint 80%-a hazánkban él.

Ez utóbbi faj helyzete – az érdekükben végzett, hatékony beavatkozásoknak köszönhetően – az elmúlt évben stabilizálódni látszott. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság ugyanis 2017-ben nagyjából 10 hektáros élőhely-bővítést hajtott végre, mely a közeli jövőben várhatón a határmenti állomány növekedéséhez járul majd hozzá. Továbbá, biztonságos helyen (Öttömös térségében) a mentett állatokból létrehoztak egy teljesen új populációt is, mellyel a délvidéki földikutya egyedszáma szintén tovább erősödhet. Még ugyanebben az évben, a tárca a földikutya-rezervátum létrejöttével együtt védetté nyilvánította a bajai állomány élőhelyét is.

A ritka és veszélyeztetett állatfajok mintapéldájaként sokszor bemutatott címerállatnál, az óriás pandánál is jóval ritkább emlősfajunk megmentéséért folytatott harcban ráadásul egy tavalyi felfedezés is további reményt ad. Albertirsa térségében ugyanis újabb példányok kerültek elő, melyeknek faji hovatartozásuk egyelőre még bizonytalan. Ezt genetikai vizsgálatokkal állapítják majd meg. Így az sem zárható ki, hogy újabb délvidéki földikutya előfordulásra bukkantak! Az állomány méretének felmérése sem zárult még le, de az már most látható, hogy nem elhanyagolható az itt élő populáció sem.

A földikutya kiválasztásával tehát az egész fajcsoportra hívják fel a figyelmet a Vadonleső Program szakemberei. A http://www.vadonleso.hu/ honlapon érdemes lesz figyelemmel kísérni az Év Emlőse eseménysorozathoz kapcsolódó rendezvényeket, pályázatokat, melyeket az FM – a hagyományokhoz híven – ezúttal is a Magyar Természettudományi Múzeummal együttműködve valósít meg.

 

FM Sajtóiroda

Címkék: FM Sajtóiroda, földikutya, Év Emlőse, Magyarország

Forrás: FM Sajtóiroda | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 1261579 alkalom

Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu véleményét. A korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Cikkek átvátelénél minden esetben köteles a cikket átvevő és közzétevő feltüntetni a forrást (magyarvadasz.hu) a további és vagy eredeti forrás megjelölésével.

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS


PORTÁLRÓL

Magyarország legnépszerűbb és legnagyobb vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 19894 fő.

© 2007-2019 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat