Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 19650
- utolsóként regisztrált:
 Libor Lajos

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbolt vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt
AJÁNLOTT PORTÁLOK
HÍREK - Minden ami fontos egy helyen!+ KÜLDJ HÍREKET

Az ökológiai fókuszterületek növényvédőszer-tilalmáról

Az ökológiai fókuszterületek növényvédőszer-tilalmáról

közlemény | 2017-10-02. 14:14

Európai uniós jogalkotási eljárás eredményeként módosul a Közös Agrárpolitika közvetlen kifizetéseire vonatkozó szabályokat tartalmazó 639/2014/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet, így 2018. január 1-jétől a zöldítési támogatáshoz EFA-ként elszámolni kívánt nitrogénmegkötő növénnyel bevetett területeken, parlagon hagyott területeken, ökológiai jelentőségű másodvetésen és a mezőgazdasági termelés alatt álló erdőszélek mentén fekvő támogatható hektársávokon tilos lesz növényvédő szert használni.

Az uniós szintű módosítás célja, hogy javítsa a zöldítés környezeti hatékonyságát és ezen belül maximalizálja az EFA-területek biológiai sokféleségre gyakorolt kedvező hatását. A szabályok változása kihatással van az EFA területeken alkalmazandó termelési gyakorlatra, különösen egyes fehérjenövények termesztése vonatkozásában.

Az elsődleges gyakorlati kérdés, hogy a tilalom milyen mélységű, s pontosan milyen lehetőségeket hagy nyitva a hagyományos gazdálkodás számára. Tárgyi hatályát tekintve minden olyan készítmény kizárt, amit az uniós és magyar növényvédelmi szabályozás szerinti növényvédő szerként hoztak forgalomba, beleértve az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szereket is. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a különböző kondicionáló szerek és levéltrágyák (amelyek nem minősülnek növényvédő szernek) akár az állományban is kijuttathatóak. A növényvédő szerek használatára vonatkozó tilalmat azonban csak a termesztési, azaz a vetéstől a betakarításig tartó időszakra vonatkoztatja az új szabályozás. Más szóval: a vetés előtti (presowing) gyomirtás alkalmazása nem tiltott. Az előírások betartásának ellenőrzése szempontjából fontos, hogy pontosan dokumentálható legyen a növényvédő szer kijuttatásának ideje. Ehhez a gazdálkodónak várhatóan egy egyszerűsített műveleti naplót kell majd vezetnie.

Emellett a gyomfertőzöttségtől mentes tábla kiválasztása, a vetésforgó szakszerű megválasztása, a megfelelő fajtájú, nagy tisztaságú vetőmagok használata, a helyes agrotechnika (őszi és tavaszi talaj-előkészítés, egyenletes vetés, megfelelő állománysűrűség) valamint a fiatal állományok sorközművelése mind hozzájárulhatnak a gyomok elleni védekezés sikerességéhez.

Amennyiben a gazdálkodó a fenti lehetőségek ellenére sem tudja mellőzni a növényvédő-szerek használat, érdemes fontolóra venni az EFA-kötelezettség más kultúrával vagy EFA-területtípussal történő kielégítését (pl. őszi kalászosok után vetett zöldtrágyával, parlagon hagyott területtel vagy tájképi elemekkel). A zöldítésre tehát továbbra is jogosult marad a szójatermesztő, amennyiben vállalja a szükséges agrotechnikai változtatásokat a növényvédőszer-mentes termesztéshez, vagy más területet számol el EFA területként. Szintén fontos hangsúlyozni, hogy a korlátozás egyáltalán nem befolyásolja a SAPS és a termeléshez kötött fehérjenövény-támogatás feltételeit vagy összegét.

 

FM Sajtóiroda

Címkék: FM Sajtóiroda, természetvédelem, ökológiai fókuszterületek, zöldítés, Magyarország

Forrás: FM Sajtóiroda | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 1476648 alkalom

Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu véleményét. A korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Cikkek átvátelénél minden esetben köteles a cikket átvevő és közzétevő feltüntetni a forrást (magyarvadasz.hu) a további és vagy eredeti forrás megjelölésével.

AJÁNLAT
vadászfelszerelés huntland
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

PORTÁLRÓL

A portál 2007-es indulása óta, mára már Magyarország legátfogóbb és legfrissebb tartalommal megjelenő vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 19650 fő.


Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS

© 2007-2018 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat