Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 19448
- utolsóként regisztrált:
 ványi lajos

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbolt vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt
AJÁNLOTT PORTÁLOK
HÍREK - Minden ami fontos egy helyen!+ KÜLDJ HÍREKET

Százéves fókabőrök mesélnek a Ross-tenger ökoszisztémájáról

sajtó | 2017-08-31. 11:06 | 1Xfotó

Amerikai kutatók értékes mintákat szereztek be Ernest Shackleton és Robert Falcon Scott antarktiszi fabarakkjaiból, amelyeket aztán össze tudtak vetni a modern fókáktól kinyertekkel.

Az antarktiszi McMurdo Kutatóállomás szakemberei, ha idejük engedi, gyakran ellátogatnak a korai 1900-as években Ernest Shackleton és Robert Falcon Scott építette, három közeli fabarakkba. A Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem kutatói éppen szünnapot tartottak a Weddell-fókák megfigyelésében, amikor felfedezték, hogy az egyik barakkban hagyott fagyott bőrök Weddell-fókákéi voltak több mint 100 éve, vagyis az antarktiszi emberi tevékenységek hajnalán. Kifinomult izotópelemzés révén összehasonlították a modern és az évszázados fókamintákat, ezáltal meg tudtak vizsgálni egy igen égető kérdést az emberi behatásról: vajon az antarktiszi fogasokat a Ross-tengeren célzó kisebb halászflotta módosítja-e az ökoszisztémát, és ennek folytán a fókák életmódját?

A Proceedings of the Royal Society B folyóiratban megjelent eredményeik azt sugallják, hogy az emlősök táplálkozása valószínűleg nem sokat változott az utóbbi száz évben. Az adatok viszont jelentős módosulást tárnak fel a fitoplankton közösségben: ezek a mikroszkopikus tengeri algák a Ross-tengerben az egész tápláléklánc alapját képezik. A szerzők szerint ez a változás a kis jégkorszakként ismert globális hűlési periódus – 1500-1900 között – végénél kezdődő klímaváltozással állhat összefüggésben.

Az Antarktiszi Örökségvédelmi Alapítvány engedélyével a szerzők 34 fókabőr szőréből vettek mintákat, hogy összehasonlíthassák a modern leszármazottaktól kinyertekkel.

A szén és a nitrogén stabil izotópjait széles körben alkalmazzák az ökológiai folyamatok nyomon követésére. Az antarktiszi ökoszisztéma csúcsragadozóiként a Weddell-fókák is felhalmoznak olyan izotopikus markereket szöveteikben, amelyek végigjárták az egész táplálékláncot, ennélfogva bizonyítékot nyújtanak a rendszer szerkezetéről, illetve benne a fókák pozíciójáról, avagy trofikus szintjéről.

Kiderült, hogy történelmi „izotopikus fülkéjük” mintegy ötször nagyobb volt a mainál. Ez a modern fókáknál jóval specializálódottabb étkezést tükrözhet, ami viszont valószínűtlennek tűnik a zsákmányfajok sokfélesége tekintetében. Emellett a meghatározott aminosavak nitrogénizotópjainak elemzése feltárta, hogy a Weddell-fókák trofikus szintje nem változott, sugallván, ugyanazon fajta halakat fogyasztják, mint a századfordulón. Jelenleg az antarktiszi fogas, olybá tűnik, hogy étkezésük kevesebb, mint 10 százalékát teszi ki, és az eredmények szerint 100 éve ugyanilyen arányban volt jelen életükben.

A szerzők szerint ennélfogva sokkal valószínűbb, hogy a nitrogénforrásokban, illetve a fitoplankton közösség összetételében bekövetkezett változások felelősek az eltérő izotópadatokért. Bár az emberi tevékenységek kezdik éreztetni hatásukat a Ross-tenger ökoszisztémájában, az egyelőre viszonylag stabil. Ennélfogva a régió védelme és az emberi aktivitás szabályozása a szerzők szerint kiemelten fontos. 2016-ban, hosszadalmas nemzetközi tárgyalásokat követően a Ross-tengert a világ legnagyobb védett tengeri területének nyilvánították.

Kapcsolódó galériában 1 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.


Címkék: állatvédelem, természetvédelem, fóka, Amerikai Egyesült Államok

Forrás: ScienceDaily | Fotó: AFP | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 1226271 alkalom

Tisztelt Olvasó! Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu portál szerkesztői véleményét. A kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Az átvett tartalmakat változtatás nélkül vesszük át.

AJÁNLAT
vadászfelszerelés huntland
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

PORTÁLRÓL

A portál 2007-es indulása óta, mára már Magyarország legátfogóbb és legfrissebb tartalommal megjelenő vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 19448 fő.


Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS

© 2007-2018 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat