AJÁNLAT
hunter vadkamera
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 20754
- utolsóként regisztrált:
 Märtel Réka

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
vadkamerák vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, Vadászbolt, molnár vadászbolt
VADÁSZ HÍREK - Minden, ami fontos egy helyen! + KÜLDJ HÍREKET

Több udvarhelyszéki vadásztársulat is elzárkózik a medvék kilövésétől

sajtó | 2017-08-17. 14:48 | 1Xfotó

Még el sem fogadta a környezetvédelmi minisztérium a problémás medvék kilövését szavatoló rendeletet, egyes udvarhelyszéki vadásztársulatok máris tiltakoznak a dokumentum tartalma ellen. Egyebek mellett az egyesületenként meghatározott kilövési keretek hiányát, a bürokratikus eljárást és azt kifogásolják, hogy nem értékesíthető a leterített nagyvad.

Több társulat vezetője is kijelentette, ilyen feltételek mellett egyetlen medve kilövésére sem kérnek engedélyt. Mi egyetlen medve kilövését sem fogjuk kérni, hiába is hagyják jóvá az erre vonatkozó rendeletet. Elfogadhatatlannak tartjuk az általunk ismert dokumentumban megfogalmazott feltételrendszert – jelentette ki Benke József, a Zetelaka és Társai Vadászegyesület igazgatója. Ő elsősorban azt nehezményezi, hogy a környezetvédelmi minisztérium csak gyors beavatkozási kvótákat engedélyezne, nem oszt le konkrét kilövési kereteket a társulatoknak. Éppen ezért minden nagyvad kilövését külön kérvényezni kell, ami ráadásul egy roppant bürokratikus eljárás. „Kár esetén a helyi tanács, a megyei környezetvédelmi ügynökség, valamint a brassói erdőőrség és az illetékes vadásztársulat tagjaiból kell bizottságot alakítani, akik jegyzőkönyvet kell készítsenek az esetről. Ezután csak a vadgazda kérheti a minisztériumtól a problémás állat kilövését. Amire azt Bukarestben jóvá hagyják, addigra hetedhét országon is túl jár a problémás vad” – magyarázta. Ezek mellett azt sem tartja elfogadhatónak a társulat igazgatója, hogy a vadászok által meglőtt medvét nem lehet értékesíteni, meg kell őrizni a tetemet.

A medve nem egy kóbor kutya, mi pedig nem vagyunk önkéntes sintérek. Ne felejtsük el, hogy a vadászoknak nincs semmilyen kötelezettségük a szigorúan védett vadakkal szemben. Maximum jóindulatból próbálunk segíteni a lakosságnak a javaik őrzésében, illetve az ember elleni medvetámadások elkerülésében – szögezte le. Hangsúlyozta, így is sokat költenek a nagyvadak távol tartására, villanypásztorokra, riasztásokra, valamint a kárfelmérésekre, ráadásul a nagyvad a vaddisznóknak kihelyezett élelmet is elfogyasztja.

Egy egyesület létrehozását tervezi a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület, amelybe a medvetámadások és a medvék garázdálkodásainak a károsultjai léphetnek be – tudtuk meg Mărmureanu-Bíró Leonárdtól, a társulat igazgatójától, aki szintén elutasítja a kilövésekre vonatkozó rendelet feltételrendszerét a már említett okok miatt. Rámutatott, azt tervezik, hogy a későbbiekben megalakuló szervezetük egyenesen a Grațiela Gavrilescu miniszter-asszonyt pereli be a károk miatt.

Az igazgató hangsúlyozta, vadásztársulatuk is a károsultak közé sorolható, hiszen nem csak a más vadaknak kitett élelmet fogyasztják el a túlszaporodott medvék, de megölik a többi vad kicsinyét is. Egyébként ő sem tervezi, hogy kérni fogják a problémás medvék kilövését. Szerinte inkább azok a környezetvédelmi szervezetek kellene megoldást találjanak a problémára, akik tiltakoztak a kilövési keretek miatt és gyilkosokként bélyegezték meg a vadászokat. Hallott ugyan olyan hírekről is, hogy a csendőrökre bízzák a ragadozók leterítését, ám jó kérdés, hogy ezt el meri-e vállalni a hatóság, főleg azért, mert munkatársainak nincs képesítése a feladat elvégzésére. Szárazság van, ráadásul nem lett jó az idei gyümölcstermés, így egyre több bajuk lesz a gazdáknak a medvékkel – jelentette ki Benke, aki szerint már most óriási mértékű a medvepopuláció túlszaporulata és ez csak tovább fokozódik. Ő úgy véli, hogy mindegyik vadászterületen legalább három medvét ki kellene lőni, ahhoz, hogy az állat ismét féljen az emberektől.

Ez a zetelaki társulat esetében 12 egyedet jelent, amihez Benke szerint természetesen még hozzáadódnának a problémás egyedek. Fazakas Attila, a Hubertus Vadász- és Sporthorgász Társulat elnöke úgy véli, több tíz medve kilövésére lenne szükség csak az ők vadászterületein, különben egyre rosszabb lesz a helyzet a gyorsan szaporodó medvepopuláció miatt. A szegényes gyümölcstermés miatt szerint ez már ősszel tapasztalható lesz. Az elnök nem zárkózott el az intervenciós kilövési kvóták igénybe vételétől, sőt, sürgette a jóváhagyását. Ezt főleg annak fényében tette, hogy a medvék nem csak a gazdáknak okoznak jelentős károkat, de a fiatal vadakat is tizedelik.

Persze, ha csak egy-két medve kilövését engedélyezik, azzal maximum egy falu határában oldódnak meg a problémák, ennél pedig jóval nagyobbak a gondok. Mindenképp szabályozni kell a populációt, és mivel csúcsragadozóról van szó, ezt csak fegyverrel lehet megtenni – magyarázta.

Mărmureanu-Bíró Leonárd kijelentette, csak akkor lehet féken tartani a túlszaporodott medvepopulációt és az általuk okozott károkat, ha egy elfogadható kilövési keretet dolgoz ki a minisztérium. A ragadozók kilövése egy szolgáltatás, ami költségekkel jár, ezért elvárható, hogy fizesse meg az állam a munkát, máskülönben nem lesz, aki azt elvégezze – fogalmazott.

Ha egy település belterületén kell kilőni egy problémás nagyvadat, akkor mi ennek érdekében szerződést kell kössünk a helyi önkormányzattal. Ez a szolgáltatás pénzbe kerül, ám a költségek az állami kasszát kell terheljék nem pedig a közösséget, hiszen nem ők tehetnek a jelenlegi helyzet kialakulásáról – mondta.

 

Kapcsolódó galériában 1 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.


Címkék: medve, medve nem játék, medvetámadás, Zetelaka, Magyarország

Forrás: szekelyhon.ro | Fotó: Pál Árpád | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 2513311 alkalom

Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu véleményét. A korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Cikkek átvátelénél minden esetben köteles a cikket átvevő és közzétevő feltüntetni a forrást (magyarvadasz.hu) a további és vagy eredeti forrás megjelölésével.

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS


PORTÁLRÓL

A MagyarVadasz.hu, Magyarország legnépszerűbb és legnagyobb vadászportálja, amely 100 százalékban magyar kézben lévő független portál.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználóink száma jelenleg 20754 fő.

© 2007-2020 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat