Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 19148
- utolsóként regisztrált:
 Sebó János

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbolt vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt
AJÁNLOTT PORTÁLOK
HÍREK - Minden ami fontos egy helyen!+ KÜLDJ HÍREKET

Medve az áthatolhatatlannak mondott szeméttárolóban – egy fürdőváros mindennapjai

sajtó | 2017-06-18. 10:14 | 5Xfotó

Többször is elhangzott az elmúlt időben az a helyiek számára már-már természetessé vált kijelentés, miszerint Tusnádfürdő utcáin úgy sétálnak a medvék, akár a kóbor kutyák.

Aki eddig nem tapasztalta meg a jelenséget, joggal feltételezheti, hogy ez erős túlzás. Pénteken az üdülővárosba látogattunk, meggyőződve, hogy a kijelentésnek bőven van igazságalapja.

Szerkesztőségünk Tusnádfürdő Polgármesteri Hivatala új székházának avatójára érkezett péntek délután a fürdővárosba, majd az esti órákra is maradtunk a 19. Tusnádfürdői Városnapok rendezvényeire.

A több órás ottlétünk alatt többször is elhaladtunk a helyi vonatállomás előtt, ahol sötétedés előtt azt láthattuk, hogy a medvebiztos szeméttárolók környékét frissen takarították: tisztaság volt, és egyetlen zacskónyi – medvecsatolgatásra alkalmas – hulladék sem hevert a földön.

Egy későbbi, sötétedés utáni látogatás alkalmával aztán meghökkenve tapasztaltuk, hogy pár óra alatt megváltozott a szeméttárolók környéke: a földön több zacskónyi háztartási hulladék volt szétszórva. Noha meglepődtünk, az igazi döbbenet akkor lett úrrá rajtunk, amikor a medvebiztosnak nevezett szeméttároló nyílásában egy medve feje jelent meg.

A több jelenlévő autó fényében az ezután lejátszódó jelenet is jól látható volt: a kisebb méretű, jobb mellső lábán megsérült vadállat játszi könnyedséggel kiugrott a tárolóból, majd az előzetesen általa kidobált hulladék között válogatott – zavartalanul. A medvebiztos szeméttárolókról egyébként többször is cikkeztünk, akkor a város vezetői és a helybéliek mind úgy gondolták, hogy a kukákból hosszútávon több kár származhat, mint haszon. Az egyik leggyakrabban emlegetett félelmük az volt, hogy amennyiben a szeméttárolókból nem jutnak táplálékhoz a medvék, valószínűleg betörnek majd a háztartásokba.

A pénteken látottak alapján azonban sejthető, hogy a speciális kukák egyáltalán nem riasztották el a vadakat: bár az ajtajuk fémből készült, és a bal felükön található biztonsági zárat fel kell emelni a kinyitásukhoz, a medvék valahogy mégis megoldják. Igaz, vannak különböző teóriák, melyek szerint eleve hibás egyik-másik tároló biztonsági zárja, illetve a naponta medvelesre érkezők „csaliként” szándékosan nyitva hagyják az ajtókat. A vasútállomáson tapasztalt jelenségen felbátorodva úgy döntöttünk, két másik olyan helyszínt is meglátogatunk, ahová medvebiztos kukákat helyeztek a városban.

Először az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített tömbházak fele vettük az irányt, ahol legnagyobb meglepetésünkre ugyanaz a kisebb méretű medve kotorászott a szemétben, amellyel kevéssel korábban az állomáson találkoztunk – legalábbis erre következtettünk abból, hogy szintén a jobb mellső lábára sántított.

A vad ezen a helyszínen is belemászott a szeméttárolóba, és – cseppet sem zavartatva magát a nézőközönség miatt – nyugodtan falatozott tovább, míg egy felbátorodott kutya elzavarta.

Ezt követően az utolsó helyszín felé indultunk tovább. Az Apor-bástya fele vezető erdei útnál kialakított szeméttárolónál már messziről hallatszott a kutyaugatás, közelebb érve pedig ennek okát is észrevehettük: egy, a korábbinál jóval nagyobb termetű medve falatozott a „hagyományos” kukák közelében, a medvebiztosak mellett.

Meglepő volt, hogy a testes német juhászkutya ugyan alig néhány centiméterre állt tőle, és folyamatosan ugatta, a medve előbb rá sem hederített, majd csupán néhány morgással figyelmeztette.

A környező tömbházakban lakókkal társalogva azt is megtudtuk, hogy ez mindennapos jelenség ezen a helyszínen. Két nagyobb medve jár arra, és az udvarokra is bemerészkednek: egyikük az egyik földszinten lakó kisgyerekes hölgynek például egyik este az ablakát ütögette a mancsával – tudtuk meg az édesanyától, aki azt is elmondta, hogy azóta már szögesdrótot tettek az ablakpárkányra, így lassan olyan érzése van, mintha börtönben élnének. A medvék tehát tényleg úgy járnak Tusnádfürdő utcáin, mint a kóbor kutyák, és a medvebiztos szeméttárolók egyáltalán nem biztosak. A helybéliek félnek, a megoldás pedig várat magára.

Kapcsolódó galériában 5 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.


Címkék: medve, medve nem játék, Románia

Forrás: szekelyhon.ro | Fotó: Gecse Noémi | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 722608 alkalom

Tisztelt Olvasó! Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu portál szerkesztői véleményét. A kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Az átvett tartalmakat változtatás nélkül vesszük át.

AJÁNLAT
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

PORTÁLRÓL

A portál 2007-es indulása óta, mára már Magyarország legátfogóbb és legfrissebb tartalommal megjelenő vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 19148 fő.


Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS

© 2007-2017 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat