AJÁNLAT
hunter vadkamera
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 22323
- utolsóként regisztrált:
 Zoltán Bedő

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás
Kiemelt üzleti hirdetők
Bundik vádászbútor trófeaalátét webáruház Belledeko üveg Hubertus vadászatszervező Molnár vadászbolt Dávid fafaragás Hunter vadkamerák
HÍREK, AKTUALITÁSOK - Minden, ami fontos egy helyen! + KÜLDJ HÍREKET

Denevérfaunánk nagy része megtalálható a Pilisi Parkerdőben

sajtó | 2017-06-17. 11:07 | 1Xfotó

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területeken idén is folytatódik az a kutatómunka, amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét is képező Pilis és a Visegrádi-hegység denevérfaunájának alaposabb feltérképezésére irányul.

A szervezet közleménye szerint a denevérek és az egyéb állat- és növényfajok egyre gyakoribb és nagyobb számú megtelepedésében az örökerdő-gazdálkodás erényei is közrejátszanak, míg az ilyen jellegű kutatások eredményei az erdők természetvédelmi kezelése során bizonyulhatnak hatalmas értéknek. A csaknem 30 ezer hektáron elterülő Pilis és a Visegrádi-hegység a biológiai sokféleség megóvását, a természetes élőhelytípusok és vadon élő állatok természetvédelmi helyzetét segítő Natura 2000 hálózat része. A terület „zöld hidat” képez a Börzsöny és a Budai-hegység között, ezáltal ez az egyik legjelentősebb élőhely a Közép-Dunántúlon.

A Natura 2000 élőhelyek alaposabb megismerése és feltérképezése érdekében – az élőhelyvédelmi EU-irányelvvel összhangban – a területeken folyamatos rendszerességgel kell célkutatásokat végezni, amelyek az élőhelyek és a területen előforduló fajok jobb megismerését, illetve EU-szintű átláthatóságát is megalapozzák. A közlemény szerint mivel számos hazai Natura 2000 területünk éppen a denevérfajok fokozott jelenléte miatt kerülhetett a hálózatba, tudományos és természetvédelmi szempontú feltárásában nagy a felelősségünk. A Pilisben és a Visegrádi-hegységben található térségek kutatását és az adatszerző munkát a Pilisi Parkerdő Zrt. támogatásával és segítségével az önkéntes alapon szerveződött Dunazugi Denevérkutató Csoport végzi 2010-től. Hazánkban összesen 28 denevérfaj él, amelyből az elmúlt években 22 fajt a Pilis és a Visegrádi-hegység területén is sikerült kimutatni. „A kutatások fő célja a területen előforduló denevérfajok elterjedésének és becsült állománynagyságának meghatározása, valamint az állatok gyűrűzésével a különböző szálláshely-kapcsolatok feltárása is. Az állományváltozások nyomon követése úgyszintén fontos, ezért a felméréseket folyamatosan végezzük, amelyben nagy segítségünkre van a Pilisi Parkerdő Zrt-vel megvalósuló, immár többéves múltra visszatekintő szakmai együttműködésünk” – idézte a közlemény Kováts Dávidot, a Dunazugi Denevérkutató Csoport szakemberét.

Némedy Zoltán, a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészetének erdőgondnoka a közleményben kifejtette, az erdőgazdálkodó a kutatásnak köszönhető, például a denevérkolóniák elhelyezkedésével kapcsolatos információkat leginkább az erdők természetvédelmi szempontú kezelése során használhatja fel. Ez érintheti az adott erdőrészlet örökerdő-gazdálkodásba való átsorolását, az odvas fák és holtfák kíméletét, vagy épp egyes hagyásfa-csoportok visszahagyását. “Az örökerdő-gazdálkodás rendkívüli módon támogatja a természetvédelmi törekvéseket, mivel ez a gazdálkodási módszer nagyon kíméletesen óvja és gyarapítja a természetes élőhelyeket. Az ilyen erdőkben a különböző állat- és növényfajok is sokkal könnyebben megtalálják az igényeiknek megfelelő élőhelyeket, ezért ezekben az erdőkben magasabb fajszámban fordulnak elő mind a növény-, mind pedig az állatvilág képviselői. Feltehetően ez az oka annak, hogy nagy örömünkre a hazai denevérfauna közel 80%-a élőhelyre találhatott a Pilisi Parkerdőben” – emelte ki. Mivel a területen előforduló erdei denevérfajok elterjedésére vonatkozóan még nem áll rendelkezésre elég információ, a kutatómunka a 2017-es évben is tovább folytatódik a Pilisi Parkerdő Zrt. területén. Ez egyrészt az ismertebb erdei élőhelyeken, illetve az úgynevezett denevér nászbarlangoknál történik majd, de a szakemberek a hegyvidékek eleddig ismeretlen részeit is folyamatosan, fokozatosan bevonják majd a felmérésbe – áll a szervezet közleményében.

Kapcsolódó galériában 1 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.



Kapcsolódó hírek:


Forrás: hirado.hu/Pilisi Parkerdő Zrt. | Fotó: AFP | Küldte: Szerkesztőség

Oszd meg ezt a cikket! Köszönjük!


megosztás e-mailben

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Magyar Vadász® Vadászportál használata

Tartalom feltöltése a portálra

Magáncélú hirdetőknek hirdetéskiemelés

Magyar Vadász® Médiaajánlat

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

TARTALOM:

Vadászapró hirdetések

Hírek, aktualitások

VADÁSZAT 2024

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutya kennelek

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Trófeaszemle

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadász hír beküldése

Vadászati ajánlat feltöltése

Vadászbolt feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLJUK

Magyar Vadász® Vadászportál

A Magyar Vadász Magyarország vadászportálja, amely 100 százalékban magyar kézben lévő független portál. Online már 2007 óta, folyamatos piaci jelenléttel. Hazai-és külföldi ismertségű, jó hírnevű, népszerű vadászportál, folyamatosan bővülő és széles tartalomkínálattal, amely teljesen ingyenesen elérhető, minőségi tartalom. 0-24 órás online ügyfélszolgálattal működő portál.

Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket kínálunk üzleti hirdetőknek.
Nézd meg a reklám lehetőségeket amelyeket csak a Magyar Vadász vadászportál kínál, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Magyar Vadász® reklámlehetőségek:

Banner reklám

Kiemelt üzleti célú apróhirdetések

Üzleti célú apróhirdetések

Hírlevél küldés

Hirdetés kiküldés

Reklám cikk

Szponzorált link reklám

Komplett reklámkampány

Magyar Vadász webáruház

Vadászati ajánlatok katalógus

Hirdetési csomag


© 2007-2024 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat