Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 19505
- utolsóként regisztrált:
 Molnar Botond

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbolt vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt
AJÁNLOTT PORTÁLOK
HÍREK - Minden ami fontos egy helyen!+ KÜLDJ HÍREKET

Denevérfaunánk nagy része megtalálható a Pilisi Parkerdőben

sajtó | 2017-06-17. 11:07 | 1Xfotó

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területeken idén is folytatódik az a kutatómunka, amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét is képező Pilis és a Visegrádi-hegység denevérfaunájának alaposabb feltérképezésére irányul.

A szervezet közleménye szerint a denevérek és az egyéb állat- és növényfajok egyre gyakoribb és nagyobb számú megtelepedésében az örökerdő-gazdálkodás erényei is közrejátszanak, míg az ilyen jellegű kutatások eredményei az erdők természetvédelmi kezelése során bizonyulhatnak hatalmas értéknek. A csaknem 30 ezer hektáron elterülő Pilis és a Visegrádi-hegység a biológiai sokféleség megóvását, a természetes élőhelytípusok és vadon élő állatok természetvédelmi helyzetét segítő Natura 2000 hálózat része. A terület „zöld hidat” képez a Börzsöny és a Budai-hegység között, ezáltal ez az egyik legjelentősebb élőhely a Közép-Dunántúlon.

A Natura 2000 élőhelyek alaposabb megismerése és feltérképezése érdekében – az élőhelyvédelmi EU-irányelvvel összhangban – a területeken folyamatos rendszerességgel kell célkutatásokat végezni, amelyek az élőhelyek és a területen előforduló fajok jobb megismerését, illetve EU-szintű átláthatóságát is megalapozzák. A közlemény szerint mivel számos hazai Natura 2000 területünk éppen a denevérfajok fokozott jelenléte miatt kerülhetett a hálózatba, tudományos és természetvédelmi szempontú feltárásában nagy a felelősségünk. A Pilisben és a Visegrádi-hegységben található térségek kutatását és az adatszerző munkát a Pilisi Parkerdő Zrt. támogatásával és segítségével az önkéntes alapon szerveződött Dunazugi Denevérkutató Csoport végzi 2010-től. Hazánkban összesen 28 denevérfaj él, amelyből az elmúlt években 22 fajt a Pilis és a Visegrádi-hegység területén is sikerült kimutatni. „A kutatások fő célja a területen előforduló denevérfajok elterjedésének és becsült állománynagyságának meghatározása, valamint az állatok gyűrűzésével a különböző szálláshely-kapcsolatok feltárása is. Az állományváltozások nyomon követése úgyszintén fontos, ezért a felméréseket folyamatosan végezzük, amelyben nagy segítségünkre van a Pilisi Parkerdő Zrt-vel megvalósuló, immár többéves múltra visszatekintő szakmai együttműködésünk” – idézte a közlemény Kováts Dávidot, a Dunazugi Denevérkutató Csoport szakemberét.

Némedy Zoltán, a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészetének erdőgondnoka a közleményben kifejtette, az erdőgazdálkodó a kutatásnak köszönhető, például a denevérkolóniák elhelyezkedésével kapcsolatos információkat leginkább az erdők természetvédelmi szempontú kezelése során használhatja fel. Ez érintheti az adott erdőrészlet örökerdő-gazdálkodásba való átsorolását, az odvas fák és holtfák kíméletét, vagy épp egyes hagyásfa-csoportok visszahagyását. “Az örökerdő-gazdálkodás rendkívüli módon támogatja a természetvédelmi törekvéseket, mivel ez a gazdálkodási módszer nagyon kíméletesen óvja és gyarapítja a természetes élőhelyeket. Az ilyen erdőkben a különböző állat- és növényfajok is sokkal könnyebben megtalálják az igényeiknek megfelelő élőhelyeket, ezért ezekben az erdőkben magasabb fajszámban fordulnak elő mind a növény-, mind pedig az állatvilág képviselői. Feltehetően ez az oka annak, hogy nagy örömünkre a hazai denevérfauna közel 80%-a élőhelyre találhatott a Pilisi Parkerdőben” – emelte ki. Mivel a területen előforduló erdei denevérfajok elterjedésére vonatkozóan még nem áll rendelkezésre elég információ, a kutatómunka a 2017-es évben is tovább folytatódik a Pilisi Parkerdő Zrt. területén. Ez egyrészt az ismertebb erdei élőhelyeken, illetve az úgynevezett denevér nászbarlangoknál történik majd, de a szakemberek a hegyvidékek eleddig ismeretlen részeit is folyamatosan, fokozatosan bevonják majd a felmérésbe – áll a szervezet közleményében.

Kapcsolódó galériában 1 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.


Címkék: denevér, Magyarország

Forrás: hirado.hu/Pilisi Parkerdő Zrt. | Fotó: AFP | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 1657236 alkalom

Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu véleményét. A korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Cikkek átvátelénél minden esetben köteles a cikket átvevő és közzétevő feltüntetni a forrást (magyarvadasz.hu) a további és vagy eredeti forrás megjelölésével.

AJÁNLAT
vadászfelszerelés huntland
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

PORTÁLRÓL

A portál 2007-es indulása óta, mára már Magyarország legátfogóbb és legfrissebb tartalommal megjelenő vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 19505 fő.


Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS

© 2007-2018 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat