Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 19396
- utolsóként regisztrált:
 libby

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbolt vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt
AJÁNLOTT PORTÁLOK
HÍREK - Minden ami fontos egy helyen!+ KÜLDJ HÍREKET

Kérésznász a Körösök felett

szakmai hír | 2017-06-17. 11:02 | 3Xfotó

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain az elmúlt napokban több helyszínen is gyönyörködhettünk a tiszavirágok látványos násztáncában.

A Maroson, a Fekete- és a Kettős-Körösön is intenzív rajzást figyeltünk meg.

Európában a tiszavirág a legnagyobb testű és legnagyobb tömegben előforduló kérészféle. Sajnos azonban Nyugat-Európából a múlt század ’50-es éveiben teljesen eltűnt, 1974-ben pedig a Dunából is kipusztult, így napjainkban már csak a Tiszán és annak mellékfolyóin találkozhatunk vele.

Lárvája három évig a folyóvizek aljzatában és az agyagos partoldalakban él, az ottani szerves üledéket szűrögeti. Június közepén a kifejlett egyedek szinte egyszerre, óriási tömegben jönnek a víz felszínére, ahol levetik lárvabőrüket és nimfává változnak. A nimfák már repülnek, de még nem szaporodóképesek. Felszállnak a partmenti fákra, bokrokra, ahol egy újabb vedlésen esnek át, így alakul ki a végső állapotuk. A kifejlett, szaporodóképes egyedek potrohának végén már hosszú képletek vannak.

A tiszavirágoknak nincs sem szájuk, sem gyomruk, csupán annyi energiával rendelkeznek, amennyit a lárvaállapotból örököltek. Ezzel az „üzemanyaggal” mindössze egyetlen óráig tudnak repülni, ezalatt teljesítik létük egyetlen célját, a szaporodást. A nőstényeket egyszerre több hím veszi körül és próbálja megtermékenyíteni a víz felszínén. A megtermékenyülés után nőstények a víz folyásirányával szemben, felfelé repülnek, majd miután elfáradtak, leesnek és elszórják petéiket, melyeket a víz visszasodor ugyanoda, ahol ők maguk is kikeltek, s ezzel kezdődik elölről a körforgás.

A rajzás idején a folyók felszíne a madarak, békák és a halak számára is valódi terített asztal, a kérészek szinte berepülnek a szájukba. Gyakran még a folyók mélyebb részeiben élő keszegfélék, pontyok és harcsák is a felszínre jönnek, hogy lakmározzanak az áradatból. A kérészek olyan sokan vannak, hogy ez a lakoma sem okoz náluk érezhető állománycsökkenést.

A Körös-Maros Nemzeti Park védett területein belül a Maroson tűntek fel legkorábban (június 6-án) a tiszavirágok. Először a torkolatnál, majd június 8-án Ferencszállásnál és Makón láthattunk intenzív, nagy rajzást.

A Fekete-Körösön június 7-én és 8-án kezdődtek az előrajzások, ekkor még csak néhány százas csapatokban mutatkoztak a kérészek. Június 9-én már rendkívül erőteljes, látványos nászban gyönyörködhettünk. A Sarkad alatti szakaszon volt a legintenzívebb a rajzás. A június 10-én érkező hidegfront kicsit megszakította a folyamatot, de a következő két napon ismét nagy számban jöttek felszínre a tiszavirágok.

A Kettős-Körösön június 7-10. között zajlott a rajzás, mely a békési duzzasztó alatti szakaszokon volt a legintenzívebb. Körösladánynál rendkívül gyenge, Köröstarcsán közepes rajzás zajlott. A Berettyón csak nagyon kis számban bukkantak fel tiszavirágok. A Hármas-Körösön idén is elmaradt a tömeges rajzás, itt utoljára öt évvel ezelőtt volt komolyabb méretű kérésznász.

A tiszavirág igen érzékeny a vízszennyezésre illetve a folyómedreket érintő különböző munkálatokra. Kitűnő indikátorfaj: ahol nagy tömegben él, ott még jó minőségű a víz.

Talán kevesen tudják, hogy a Körösök vízrendszerében egy másik kérészféle is él: a dunavirág. Ennek azonban jóval később, csak augusztusban kezdődik a rajzása és a lárvák csak a sötétedés beállta után jönnek a víz felszínére. A Körös-Maros Nemzeti Park illetékességi területén belül a Sebes-Körösön élnek legnagyobb számban dunavirág kérészek.

Kapcsolódó galériában 3 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.


Címkék: kérész, Magyarország

Forrás: KMNP | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 1273086 alkalom

Tisztelt Olvasó! Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu portál szerkesztői véleményét. A kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Az átvett tartalmakat változtatás nélkül vesszük át.

AJÁNLAT
vadászfelszerelés huntland
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

PORTÁLRÓL

A portál 2007-es indulása óta, mára már Magyarország legátfogóbb és legfrissebb tartalommal megjelenő vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 19396 fő.


Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS

© 2007-2018 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat