Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 19505
- utolsóként regisztrált:
 Molnar Botond

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbolt vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt
AJÁNLOTT PORTÁLOK
HÍREK - Minden ami fontos egy helyen!+ KÜLDJ HÍREKET

Hatodszor tört be a medve egy libáni házba

sajtó | 2017-06-15. 08:24 | 2Xfotó

Attól tartottak áprilisban Libánban, hogy rászokik a medve a „házalásra” – írtuk még áprilisban. Egy medve már hatodik alkalommal jár be ugyanabba a hétvégi házba, a tulajdonosnak fogytán van a türelme.

„Van egy hokimeccseken használt kürtöm, és ha hallom, hogy megint itt van az állat, akkor azt elkezdem fújni. Messzire elhallatszik az erdei csendben, meghallják a közelben lakók, és jönnek segíteni” – ismerteti Szabó Nagy Klára, a libáni ház lakója az egyedüli védekezési lehetőséget arra az esetre, ha ismét jön a nemkívánatos látogató. A hétvégi ház emeletén egyedül alszik, a földszinten nem mer, ami nem is csoda, hiszen a nyomok szerint éppen az ott levő ágyra szokott beugrani a medve, miután betörte az ablakot.

Szokott, ugyanis virágvasárnap óta már hatszor járt a házban a vad.

Először emberi rongálásra gondoltak

A virágvasárnapi, első medvejáráskor arra gondoltak, hogy rossz szándékú ember tört-zúzott a kis víkendházban. Az épület egyik faláról leszakította a faburkolatot, betört két ablakot, bent pedig asztalt, és minden egyéb tárgyat felborított.

Mivel emberre gyanakodtak, nem az erdészeket, hanem a rendőrséget értesítették. A vizsgálat során aztán bebizonyosodott: a házból nem hiányzik semmi, a rongáló pedig nem ember, hanem medve.

Megállapították, hogy a lambériaburkolat alatt nyaranta darazsak fészkelnek, lépeket szagolt ki az állat, és azért törhetett be a házba, mert azt gondolta, bent több mézet talál. Amikor bemászott, és kutatása közben kezdtek leborulni, törni a tárgyak, ijedtében a másik ablakot kitörve elmenekült. „Trauma lehetett neki is, de úgy látszik, hamar kigyógyult belőle” – mondja a károsult asszony, hiszen hat hét múlva visszatért a medve, annak ellenére, hogy időközben letakarítottak minden darázsfészket, klórral és egyéb tisztítószerekkel próbáltak eltüntetni minden szagnyomot.

Véletlen, hogy eddig nem volt még találkozás

Szabó Nagy Klára tavasztól őszig sok időt tölt a házban, és csak véletlen, hogy a többi medvejárás alkalmával éppen nem volt a helyszínen. Váltásban járunk ide a medvével – mondja.

Ő nem, de a medve visszatért – ezt jelezte a nyitva talált ablak és a házban a hatalmas felfordulás.

Ismét felborítva, letépve, szétdobálva találták a berendezést. A ház előtt egy csomag liszt maradványait látták szétszórva. Újabb takarítás, rendrakás következett, de hiába. Pár nap múlva megismétlődött minden.

A csíksomlyói búcsúból hazafelé tartva kapta az újabb értesítést: megint „vendége” volt a háznak. Akkor a fűszerpolcról borított le mindent az állat, mert más ehető már nem volt a házban. Ekkor már nagyon odafigyeltek, hogy morzsányi élelem se maradjon, de ennek ellenére, még kétszer jelentkezett az éjszakai látogató. Legutóbb keddre virradóra.

Félve alszik, kilövésben bízik

A ház lakója egész életében úgy tudta, és hitt benne, hogy a medve csak az üres házakat látogatja, amelyben ember van, azt elkerüli. Már nem hisz ebben sem, órákig éberen ül, hallva, hogy a közelben a pásztorkutyák vadat jeleznek. Ide van kapva, ez még vissza fog jönni. Életveszélyes, ki kellene lőni – állapítja meg Szabó Nagy Klára. A helyszínen jegyzőkönyvet készítő hatósági személyek és a vadőr megállapították a nyomokból, hogy egy 130-150 kilós példány lehet.

A jegyzőkönyvkészítés sem volt egyszerű feladat. Vadkárra, háziállatok megölésének esetére van típusnyomtatvány, de az már nem szokványos eset, hogy lakóházba megy be, abban tesz kárt a vadállat – mondja a károsult.

Úgy tudja, a környéken még számos más helyen is megfordult, verandákon kutakodott, de csak az ő házába tört be.

A helyzet egyre csak rosszabb

Egyed József, Újfalu polgármestere elmondta, a hozzájuk beérkezett bejelentések számos más medvelátogatásról is szólnak, olyanról is, amikor a lakó bent volt a házban és rátört a medve.

Amitől tartottunk, kezd beigazolódni. A túlságosan elszaporodott ragadozók egyre több gondot fognak okozni. Egyre több hasonló eset történik, már nem bírunk a helyzettel. Az fog következni, hogy az emberek elkezdik maguk megoldani a gondot, megtörténhet, hogy megmérgezik, vagy más módon próbálják elpusztítani az állatokat. Abból pedig más bajok lesznek – fogalmaz a polgármester.

A gazda marad a kárral

A medve által a házban okozott kár jegyzőkönyvben szerepel, de a jelek szerint más eredményre nem számíthat a károsult. „A papír megy Csíkszeredába, aztán Bukarestbe, de úgysem lesz semmi. A kísérőszövegeket pedig mindenki tudja: nem szabad bántani a medvét, az ember pedig marad a kárral” – ez Szabó Nagy Klára véleménye.

Kapcsolódó galériában 2 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.


Címkék: medve, medve nem játék, Románia

Forrás: szekelyhon.ro | Fotó: Szabó Nagy Klára | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 1681722 alkalom

Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu véleményét. A korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Cikkek átvátelénél minden esetben köteles a cikket átvevő és közzétevő feltüntetni a forrást (magyarvadasz.hu) a további és vagy eredeti forrás megjelölésével.

AJÁNLAT
vadászfelszerelés huntland
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

PORTÁLRÓL

A portál 2007-es indulása óta, mára már Magyarország legátfogóbb és legfrissebb tartalommal megjelenő vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 19505 fő.


Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS

© 2007-2018 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat