Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 19396
- utolsóként regisztrált:
 libby

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbolt vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt
AJÁNLOTT PORTÁLOK
HÍREK - Minden ami fontos egy helyen!+ KÜLDJ HÍREKET

Lőttek a nagyvadakra vadászásnak

sajtó | 2017-06-15. 08:12 | 1Xfotó

Alaposan visszavetette a romániai vadásztatást a nagyragadozókra vonatkozó kilövési tilalom, ami nemcsak a vadászegyesületeknek okoz bevételkiesést, de hátrányosan befolyásolja az erdő- és vadgazdálkodást is.

Romániában évtizedeken keresztül a kommunista hatalom privilégiumának számított a vadászat, amely Nicolae Ceaușescu pártfőtitkár legnagyobb szenvedélye volt. A diktátor jóformán mindenre lőtt, ami mozgott, közismert grandomániájánál fogva ugyanakkor itt is a legnagyobbat kedvelte, mindenben a legértékesebb trófeákra tört, így például előszeretettel kapta puskavégre az öreg hím medvéket. Rendszeresen – nem egyszer magas rangú külföldi vendégeivel – járt a székelyföldi vadászterületekre, a vadakat pedig napokig éheztették, hogy többet időzzenek a lesnél elhelyezett élelemnél, és az ország fővadásza könnyen leteríthesse a zsákmányt.

Ceaușescu olyannyira magának vindikálta a vadállományt és a trófeákat, hogy 1974-ben betiltotta a külföldiek romániai vadásztatását. Utolsó vadászatán két héttel a halála előtt, 1989. december 10-én vett részt Giurgiu megyében, ahol a feljegyzések szerint egymaga több száz fácánt lőtt le. A sors iróniája, hogy a pár nappal később kirobbant népfelkelés során, a rögtönítélő bíróság ítélete nyomán a diktátor golyó általi halált halt.

A rendszerváltás után ismét beindult a vadásztatás Romániában is, ahol a Kárpátok bércei, az értékes trófeák különleges vonzerőt jelentenek a külföldiek számára is. Arról nem beszélve, hogy miközben a kontinens nyugati felében szinte csak állatkertben találkozni barnamedvével, a mintegy 17 ezer példányt számláló európai állomány negyven százaléka, ezen belül a kárpáti barnamedvék háromnegyede nálunk él.

Számuk hozzávetőlegesen hat- és nyolcezer között mozog, viszont akadnak, akik szerint tízezernél is több medve él az országban. Az egyik leghíresebb vadászbirtok a Bihar megyei Bályokon terül el, ahol Ion Țiriac egykori teniszcsillagnak, az ország leggazdagabb emberének illusztris vendégei – köztük Wolfgang Porsche, az ismert autókonszern tulajdonosa, Klaus Mangold, a Daimler Chrysler elnöke és Adrian Năstase exkormányfő – több száz vaddisznót ejtenek el évente. Bár a szenvedélyes vadász hírében álló Năstase a 2004-es államfőválasztási kampányban állatvédő szervezetek heves bírálatára nyilvánosan megfogadta, hogy szögre akasztja vadászfegyverét, az elveszített megmérettetés után néhány nappal ismét megjelent a bályoki hajtóvadászaton, ahol egymaga mintegy harminc vaddisznót ejtett el.

A szociáldemokrata politikus egyébként ma már nem hódolhat hobbijának, korrupció miatt kétszer kiszabott letöltendő börtönbüntetésével együtt ugyanis a fegyvertartási engedélyét is bevonták. Nemrég az amerikai elnök idősebbik fia, Donald Trump Jr. járt többnapos romániai vadászportyán, ahol elsősorban szarvast és muflont ejtett el. A vadászat amúgy nálunk sem olcsó mulatság. Az erdélyi vadászegyesületek árajánlatait böngészve kiderül, hogy egy vaddisznótrófea az agyarhossztól függően 300 és 1500 euró között mozog, egy gímszarvasé 1200-tól nyolcezerig terjed, míg a barnamedve trófeájáért 4000 és 8000 euró közötti összeget kérnek.

Ezenkívül számos más szolgáltatásért kell fizetni a vadászatszervezési díjtól kezdve az állategészségügyi igazolásig és a határátkelőhöz szükséges bizonylatig, ugyanakkor a vadásztató egyesületek, társaságok megoldják a határátkelőig való oda-vissza szállítást, a szállást, sőt fordítót is biztosítanak.

Benedek Barna Kovászna megyei fővadász, erdőmérnök a nagy potenciállal bíró Románia hiányosságának tartja, hogy az erdőgazdálkodás alegységeként és nem igazi gazdasági tevékenységként tekintenek a hobbi- és sportkategóriába sorolt vadgazdálkodásra. A Kovászna megyei Pro Silva Vadászegyesület igazgatója – aki Magyarországon, Sopronban szerzett vadgazdamérnöki oklevelet – lapunknak elmondta, az erdélyi kilövési keret egytizede a magyarországinak, az anyaországi vadásztatás színvonalához, szervezettségéhez képest pedig a romániai gyerekcipőben jár.

„Hozzánk a külföldiek csak akkor jönnek, ha minőségi szolgáltatást és különleges trófeákat kapnak, olyan vadakat ejthetnek el, amilyeneket otthon nem találnak – magyarázta a Krónikának a szakember. Benedek szerint mérhetetlen károkat okoz az erdő- és vadgazdálkodásban a bukaresti környezetvédelmi minisztérium tavaly októberi döntése, amellyel meghatározatlan időre felfüggesztette a nagyragadozók (medve, farkas, hiúz és vadmacska) kilövését.

A vadgazdamérnök szerint nemcsak arról van szó, hogy a tiltás nyomán a vadászegyesületek elestek bevételeik mintegy negyven százalékától, és ezáltal kevesebbet költhetnek a vadállomány gondozására. A legfőbb probléma szerinte, hogy a tilalom nyomán az egy évvel ezelőtti létszámhoz képest jelenleg ezer példánnyal népesebb és több mint 11 ezerre rúg a medveállomány létszáma az országban, emiatt a Székelyföldön szinte mindennapossá váltak a medvetámadások. Számos településen – köztük a turisták által is felkapott Tusnádfürdőn – ma már úgy mászkálnak a vadállatok, mint máshol a kóbor kutyák, a lakosok félnek, ám az önkormányzatok és a hatóságok tehetetlenek.

A kialakult helyzet következtében a régió vadász- és gazdaegyesületei nemrég közösen fordultak a román környezetvédelmi tárcához a kéréssel, hogy módosítsanak a medvék kilövését tiltó jogszabályon. Benedek Barna szerint lehetetlen állapot a mostani, megoldást pedig az jelentene, ha a társadalom tűrőképességét figyelembe véve és a faj fenntartását biztosítva sikerülne megállapodni egy ideális egyedszámban.

„Bár elterjedt nézet, miszerint a vadászat káros és természetromboló, ha vadászok nem lennének, egyéb bajok zúdulnának ránk, például elszaporodna a vadorzás. A vadászoknak nem érdekük a medvék kipusztítása, sőt felelősséggel állítom:

"nem lehet kipusztítani a nagyragadozót, a vészharangkongatás kimondottan a zöldek és állatvédők célja” – szögezi le a vadgazdamérnök. Benedek Barna úgy véli, a városi lakosság elszakadt a valóságtól, nem fogja fel, mekkora veszéllyel fenyeget a vadfajok elszaporodása, a politikusok többségének pedig nincs bátorságuk, hogy a választóikkal szembemenve megakadályozzák a kilövési kvóták felfüggesztését.

Kapcsolódó galériában 1 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.


Címkék: medve, medve nem játék, Románia

Forrás: kronika.ro | Fotó: MTI Fotó: Veres Nándor | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 1294898 alkalom

Tisztelt Olvasó! Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu portál szerkesztői véleményét. A kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Az átvett tartalmakat változtatás nélkül vesszük át.

AJÁNLAT
vadászfelszerelés huntland
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

PORTÁLRÓL

A portál 2007-es indulása óta, mára már Magyarország legátfogóbb és legfrissebb tartalommal megjelenő vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 19396 fő.


Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS

© 2007-2018 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat