Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 19505
- utolsóként regisztrált:
 Molnar Botond

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbolt vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt
AJÁNLOTT PORTÁLOK
HÍREK - Minden ami fontos egy helyen!+ KÜLDJ HÍREKET

Azonosították az invazív fajok globális gócpontjait

sajtó | 2017-06-13. 11:33 | 1Xfotó

Egy friss kutatás szerint világszerte a szigetek és a lakott part menti területek a behatoló fajok gócpontjai. Ezek az invazív fajok egész ökoszisztémákat zavarnak meg, az őshonos fajokat pedig kihalásra ítélhetik.

A nem őshonos flóra és fauna első globális vizsgálata során a kutatók legnagyobb koncentrációban Hawaiin, Új-Zéland Északi-szigetén, és az indonéziai Kis-Szunda-szigeteken találtak invazív fajokat. A csapat nyolc olyan állat- és növénycsoport – emlősök, madarak, kétéltűek, hüllők, halak, pókok, hangyák és szövetes növények – adatbázisát hozta létre, amelynek képviselőit eredeti élőhelyükön kívül található régiókban lelték fel. Megoszlásuk alapján 186 szigetet és 423 szárazföldi régiót azonosítottak összesen. A projekt először tette lehetővé, hogy a kutatók illusztrálják a meghonosodott idegen fajok globális megoszlását nagyszámú élőlénycsoportokban.

Hawaiin rengeteg nem őshonos faj van – többek között patkányok, elvadult disznók, és a fenyérmirtuszok közé tartozó Myrica faya – mind a nyolc kategóriában. A 19. század elején megérkezett, betegségeket hordozó szúnyogok a szigetlánc trópusi madarainak mintegy felét kiirtották, több más fajt a kihalás szélére sodortak.

Florida is kiemelt gócpont, ahol többek között a nagy testű leguánok, a pitonok, és az afrikai achátcsiga, vagy más néven óriáscsiga terjedt el. A kaliforniai partvidék, illetve Ausztrália északi részén szintén hemzsegnek a hívatlan vendégek. Nagy-Britanniában több a meghonosodott idegen faj, mint bárhol máshol Európában.

Wayne Dawson , a Durham Egyetem biológusa és a Nature Ecology and Evolution folyóiratban megjelent tanulmány szerzője az AFP-nek kifejtette, a behatoló fajok új térképe félreérthetetlenül feltárja, hogyan kerültek az érintett területekre az élőlények. Szavai szerint a nagyobb emberi populációt hordozó, illetve a gazdagabb régiókban több idegen faj telepedett meg.

Azonban nem minden behatoló tekinthető károkozónak. Az ártalmasak viszont világszerte hozzájárulnak az élővilág hanyatlásához az élőhelyek elvesztése, a vadászat, a szennyezés és a klímaváltozás mellett.

Az elszigetelten fejlődött fajok nagyrészt védtelenek az ismeretlen ragadozókkal vagy kórokozókkal szemben. A guami erdőségek például ma már hátborzongatóan csendesek, mivel a barna fakígyók az utóbbi bő ötven évben felfalták a szigeten élő madarak és tojásaik többségét. Az újonnan érkezettek gyakran háttérbe szorítják az őshonos fajokat: az amerikai folyók egy részét már ázsiai pontyok uralják; a szürke mókusok felváltották a vöröseket a londoni parkokban; az ázsiai kúszónövény, a kudzu – 150 éve vitték be az Egyesült Államokba dísznövényként – számos fajt szorított ki. Az invazív fajok nagy többségét az új élőhelyekre emberek viszik el, néha szándékosan, kártevőirtás gyanánt. Ezek a kísérletek azonban sokszor rosszul sülnek el. A hawaii ültetvényesek például mongúzokat importáltak, hogy gátat szabjanak a cukornádat pusztító patkányoknak. Eme utóbbiak viszont éjszakai életmódot folytatnak, ennélfogva továbbra is jól boldogultak. A nappali életmódú mongúzok ezért a földön fészkelő madarakat kezdték el dézsmálni.

Még gyakoribb, hogy az idegen fajok potyautasként érkeznek valamiféle szállítmánnyal. Az ázsiai lódarázsról is úgy hiszik, hogy Kínából érkező kerámiaszállítmánnyal jutott el Európába. A teherhajók ballasztvize az egyik fő szállítóközeg, több ezer vízi fajt, köztük baktériumokat és vírusokat szállít észrevétlenül nap, mint nap. Szeptembertől tervezik életben léptetni azt a nemzetközi egyezményt, amelynek égisze alatt minden nagyméretű hajót el kell látni a ballasztvizet kezelő felszereléssel. Dawson szerint lassan létrehozunk egy új „Pangeát”. (A bolygó földtömegeit mintegy 335 millió éve összefogó szuperkontinens). Az AFP-nek elmondta, az ilyen „virtuális kontinens” konzekvenciái markánsak: új közösségek a világ bármely szegletéből érkezett fajokkal, átalakult ökoszisztémák, bizonyos fajok eltűnése. Természetesen pénzügyi hozadéka is van mindennek. Francia kutatók tavalyi vizsgálata szerint csak a behatoló rovarok legalább 69 milliárd eurós kárt okoznak évente, ami szerintük ráadásul alábecsült összeg.

Kapcsolódó galériában 1 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.


Címkék: invazív fajok, Magyarország

Forrás: AFP/BBC/Science Daily | Fotó: Reuters/Andy Clark | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 1689920 alkalom

Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu véleményét. A korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Cikkek átvátelénél minden esetben köteles a cikket átvevő és közzétevő feltüntetni a forrást (magyarvadasz.hu) a további és vagy eredeti forrás megjelölésével.

AJÁNLAT
vadászfelszerelés huntland
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

PORTÁLRÓL

A portál 2007-es indulása óta, mára már Magyarország legátfogóbb és legfrissebb tartalommal megjelenő vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 19505 fő.


Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS

© 2007-2018 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat