Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 19505
- utolsóként regisztrált:
 Molnar Botond

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbolt vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt
AJÁNLOTT PORTÁLOK
HÍREK - Minden ami fontos egy helyen!+ KÜLDJ HÍREKET

Hogyan tehetjük kertünket rovarbaráttá?

sajtó | 2017-04-05. 07:30 | 1Xfotó

A rovarok több mint egymillió fajjal az állatvilág legnépesebb osztályát alkotják. Jelen vannak földön, vízen, levegőben és természetesen kertjeinkben is. Színes megjelenésükkel és tulajdonságaikkal hasznos tagjai lehetnek udvarunk élővilágának.

Kertünket nem is nagy kihívás rovarbaráttá tenni. Ehhez először is ismernünk kell a becsalogatni kívánt fajok igényeit. Egy kert, akkor lesz igazán rovarbarát, hogyha a rovarok megtalálják benne az életfeltételükhöz szükséges tényezőket – fejtette ki Kovács Tibor az MTM Mátra Múzeum főmuzeológusa az M1 – Kék bolygó című műsorában. Szavai szerint ez leginkább abból áll, hogy megfelelő, úgynevezett “mikrohabitatokat” alakítunk ki a kertben. Ha szeretnénk rovarbaráttá alakíttatni kertünket, néhány olyasféle lépésre van szükség, ami korábban nem volt divat. Például az elégetni szánt farönkökből készíthetünk farakást, és egy-egy nagyobb törzset elhelyezhetünk a szaproxilofág, vagyis a holt faanyaggal táplálkozó rovaroknak az udvaron. Ezt tették a Magyar Természettudományi Múzeum gyöngyösi Mátra Múzeumának kutatói is az intézmény kertjében.

Kertünkben igen gyakran találkozhatunk hasznos, ám kevésbé népszerű hártyásszárnyúakkal, például méhekkel vagy darazsakkal. Ezek általában nagy közösségekben élnek, ám vannak közöttük olyan fajok, amelyek egyéni életmódot folytatnak, és nem fészket építenek, hanem apró üregeket keresnek fel, amiben fejlődhetnek. Őket úgynevezett darázsgarázsban szállásolhatjuk el. A darázsgarázs elkészítése viszonylag egyszerű, a ház körül beszerezhető anyagokból kialakítható. Nádat vásárolhatunk, illetve napraforgószár is megfelel, mert szivacsos belseje van, és abba is bele tudnak fúrni az állatkák, de elég jó korhadtságú fadarabokat is használhatunk. Löszfalban is élnek bizonyos fajok, ezért löszfalkockákat kivágva és behelyezve a garázsba, nekik is élőhelyet tudunk teremteni – magyarázta a szakember a műsorban.

Sokan tartanak ezeknek az állatoknak csípésétől, azonban a magányos életmódot folytató beporzó fajok tényleg megférnek mellettünk a kertben. Növényeink beporzásán kívül egyéb hasznot is hozhatnak udvarunkba, hiszen egyes darázsfajok a kártevőként nyilvántartott, invazív hernyó-, és rovarfajokat is pusztítják. Sok a tévhit azzal kapcsolatban, hogy mi kártevő és mi nem az. Remek példa erre a cincérek esete, hiszen-e fajokat sokan tévesen sorolják a kártevők közé. A szakember szerint hazai cincérjeink jelentős része csak elhalt fákban fejlődik, elenyésző részük az, ami élő fát támad meg. Ahhoz, hogy megtudjuk, melyikük lakik kertünkben, elég a fán található nyomait, az úgynevezett rágásképet megvizsgálnunk, hiszen ez fajonként eltérő, jól beazonosítható bélyeg. Kovács Tibor szerint hazánkban kétszáztizenegy-néhány fajuk ismert, egyötödük védett. Bár az elsődleges cél az eredeti élőhelyek megőrzése lenne, de egy rovarbarát kerttel mi is tehetünk ezekért a változatos élőlényekért. Remek lehetőséget kínál, hogy az apró teremtményeket figyelve kicsit közelebb kerüljünk ahhoz a természethez, amitől a XXI. században már jócskán eltávolodtunk.

Kapcsolódó galériában 1 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.


Címkék: Magyarország

Forrás: M1- Kék bolygó | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 2002435 alkalom

Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu véleményét. A korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Cikkek átvátelénél minden esetben köteles a cikket átvevő és közzétevő feltüntetni a forrást (magyarvadasz.hu) a további és vagy eredeti forrás megjelölésével.

AJÁNLAT
vadászfelszerelés huntland
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

PORTÁLRÓL

A portál 2007-es indulása óta, mára már Magyarország legátfogóbb és legfrissebb tartalommal megjelenő vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 19505 fő.


Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS

© 2007-2018 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat