Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 19396
- utolsóként regisztrált:
 libby

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbolt vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt
AJÁNLOTT PORTÁLOK
HÍREK - Minden ami fontos egy helyen!+ KÜLDJ HÍREKET

A kihalás szélére került Hongkongban az agarfa

sajtó | 2017-03-09. 06:55 | 2Xfotó

A világ egyik legkeresettebb illatos olajának alapját képező agarfák a túlzott kiaknázás és fatolvajlás miatt a kihalás szélére kerültek az illatuk után elnevezett Hongkongban. A hatóságok és termesztők igyekeznek mindent megtenni megmentésükért.

Hongkong nevét a sasfa vagy agarfa (Aquilaria malaccensis) átható, földet idéző illatáról kapta, hiszen kantoni nyelven nevének jelentése Illatos Kikötő. Az illat emlékezteti az idelátogatót arra, hogy Hongkong hajdanán nagyon fontos szerepet játszott az ókori tömjénkereskedelemben a Közel-Keletre és azon túli régiókba. Az itt élő tömjénkereskedők idősebb generációja még emlékszik rá, hogy az agarfa mindig is nagyon drága alapanyag volt. Korábban gyógyászatban is alkalmazták, mivel jó fájdalomcsillapító, ma már ilyetén szerepe eltűnt, főleg füstölőként használják.

Az illatos fa akkor jön létre, amikor a Feng Shui-tulajdonságuk miatt a falvak köré hagyományosan telepített Aquilaria-fák károsodnak, és a faanyagot penész támadja meg. Begyűjtéskor a fertőzött, sötét, gyantás fát lenyesik az egészséges, illattalan krémszínűről. Valójában ez az értékes gyanta az, amit mindig is kerestek. A tömjének királyaként ismert agarfára kiterjedt kereskedelem épült a Közel-Keleten és Ázsiában. A kínai Tang- és Szung-dinasztiából fennmaradt dokumentumok szerint nagyon értékes árucikk volt. Manapság gyantájának kisebb darabjait gyűjtik be füstölőkhöz, kilogrammja 2014-ben 58 ezer hongkongi dollárt kóstált. A több méteres, nagyobb fákból kézzel faragott szobrokat készítenek, áruk elérheti a bő egymillió hongkongi dollárt.

A gyantát leginkább parfümökhöz és füstölőkhöz keresik. Desztillálással állítják belőle elő az oud-olajat , ami a világ néhány leghíresebb parfümjének létfontosságú alkotóeleme, kilogrammonkénti értéke mintegy 300 ezer hongkongi dollár, vagyis olyan drága, hogy gyakran folyékony aranyként utalnak rá. A hatalmas igény a sasfa gyantájára az utóbbi évtizedekben a hongkongi Aquilaria-fákat a kihalás peremére juttatta. Az Asia Plantation Capital (APC), Ázsia egyik legnagyobb, kereskedelmi sasfatermesztője igyekszik megmenteni a fákat, és fenntartható ültetvények létrehozását sürgeti Hongkongban és a kontinensen. Úgy hiszik, néhány száz vadon élő példány maradt csak Hongkongban, míg a kormány adatai szerint 2009 óta, évente körülbelül 10 ezer csemetét ültettek el. Az ültetés azonban nem garancia túlélésükre, mivel a fák évekig tartó folyamat alatt válnak éretté. A jelenlegi felnőtt populációt még a fatolvajok is fenyegetik, akik eleve az idősebb, természetesen fertőzött egyedeket keresik, mivel azok értékesebbek. Míg a fák természetes állományának pontos egyedszáma egyelőre vita tárgyát képezi, az egyértelmű, hogy súlyos az illegális kitermelés mértéke.

Sencsen határának közelében, Sing Ping falva mellett él egy sasfatermesztő, akinek ültetvénye 6000 fát számlál, ő az egyetlen termesztő Hongkongban. Az agarfa fennmaradása érdekében csatlakozott az APC-hez, amely a faj súlyos helyzetét az emberekkel megismertetendő, túrákat szervez a farmon és számos nyilvános parkban, ahol még vannak Aquilaria-fák. Ráadásul nem mindegyik fán alakul ki gyanta, így a tolvajok tulajdonképpen hazardíroznak. A természetben a fáknak csak 7 százaléka termel gyantát. Az utóbbi bő két évtizedben a rendőrség, és a Mezőgazdasági, Halászati, Természetvédelmi Minisztérium szakemberei 35-ször csaptak le a fatolvajlások gócpontjaiban. A szakemberek jelenleg már azt is tervezik, hogy kipróbálnak egyfajta elektronikus monitorozó rendszert a fáknak, illetve videomegfigyelő rendszerrel élnek a védett területeken. Nagyon úgy tűnik, hogy a csemeték ültetése a nyilvános parkokba nem oldja meg az opportunista fatolvajlást, de a fenntartható ültetvények iránti egyre növekvő befektetői érdeklődés megmentheti Hongkong sasfáit a kipusztulástól.

Kapcsolódó galériában 2 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.


Címkék: erdő, agarfa, Hongkong

Forrás: BBC | Fotó: AFP | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 1712843 alkalom

Tisztelt Olvasó! Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu portál szerkesztői véleményét. A kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Az átvett tartalmakat változtatás nélkül vesszük át.

AJÁNLAT
vadászfelszerelés huntland
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

PORTÁLRÓL

A portál 2007-es indulása óta, mára már Magyarország legátfogóbb és legfrissebb tartalommal megjelenő vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 19396 fő.


Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS

© 2007-2018 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat