vadász,vadászat
Tartalom
Bejelentkezés
Magyarvadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 18703
- utolsóként regisztrált:
 Komlós Tamás

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbolt vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt
AJÁNLOTT PORTÁLOK
HÍREK - Minden ami fontos egy helyen!+ KÜLDJ HÍREKET

Naponta két órát alszanak az afrikai elefántok

sajtó | 2017-03-03. 07:12 | 1Xfotó

Címkék: Magyarország, sajtó,

A vadon élő afrikai elefántok egy friss kutatás eredményei szerint az emlősök között a legrövidebb időt töltik alvással.

A kutatók két elefántot követtek nyomon Botswanában, hogy megfigyelhessék természetes alvásciklusukat. Az állatkertekben élő ormányosok naponta négy-hat órát alszanak, de természetes környezetükben csak kettőt, azt is főként éjszaka. A követett elefántok – mindketten csordájuk matriarchái – néha napokig fennmaradtak, ezalatt nagy távolságokat tettek meg, valószínűleg az oroszlánok vagy orvvadászok elkerülésére.

Csak három-négynaponta merültek REM-fázisba (az embernél az álmokkal járó alvási fázis), ekkor általában le is feküdtek, nem pedig állva aludtak. A PLoS One folyóirat friss számában megjelent kutatást a Witwatersrand Egyetem szakemberei jegyzik.

Az afrikai elefánt a legnagyobb testű szárazföldi állat, és az eddigi bizonyítékok azt sugallják, hogy a termetesebb emlősök általában kevesebbet alszanak. Azonban, esetükben a korábbi kutatások nagy részét fogságban tartott ormányosokkal végezték, vagy pedig nem tudták pontosan elkülöníteni a pihenést az alvástól. Az elefántok alvási szokásának mélyebb feltérképezéséhez ezért Paul Manger és csapata 35 napon át követte a két matriarchát a botswanai Chobe Nemzeti Parkban. Bőrük alá egy fitness trackerhez hasonló készüléket implantáltak, hogy felmérjék alvási szokásaikat, illetve kaptak egy giroszkópos nyakörvet is az alvási pozíció dokumentálására. A vizsgálattal kiderült, hogy átlagosan két órát aludtak naponta, ami a szárazföldi emlősök között a legrövidebb alvással töltött időtartam. A tanulmányozott időszak során több napon át maradtak ébren – akár 46 órán át -, miközben nagy távolságokat (mintegy 30 kilométert) tettek meg. Mint kiderült, csak néhány naponta aludtak fekvő pozícióban, ami korlátozhatja a napi REM-fázis elérését.

Manger szavai szerint, olybá tűnik, hogy az ormányosok csak három-négynaponta álmodnak. Jól ismert memóriájukat alapul véve, mindez kérdéseket vet fel a REM-fázist az emlékek rögzülésével kapcsolatba hozó elméleteket érintően. Míg csak két elefántot követtek, a vizsgálat új információkat nyújt a faj vadon élő egyedek alvási magatartásáról. Egyelőre rejtély, hogyan maradnak életben az elefántok ilyen kevés alvással. A kutatók ezért további vizsgálatokat terveznek, most már bikákkal is. Emellett szeretnének több adatot begyűjteni az ormányosok REM-fázisáról (ezt az alvási szakaszt kritikusnak tartják az emlékek rögzülésében). A REM-alvás széles körben megfigyelt az állatvilágban, az emlősöknél, madaraknál, sőt még a gyíkoknál is. A legtöbb emlős naponta eléri a gyors szemmozgásos fázist.

Kapcsolódó galériában 1 db fotó. Nagyításhoz klikk a képre.


Forrás: BBC/EurekAlert | Fotó: AFP | Küldte: admin

Oszd meg, ha érdekesnek találtad ezt a cikket:


megosztás e-mailben

megtekintve: 236550 alkalom

Tisztelt Olvasó! Az itt megjelenő hírek nem feltétlenül tükrözik a magyarvadasz.hu portál szerkesztői véleményét. A kiegyensúlyozott tájékoztatást figyelembe véve igyekszünk a vadász és vadászat témával kapcsolatos minden megjelenő hírt közzé tenni. Az átvett tartalmakat változtatás nélkül vesszük át.

AJÁNLAT
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Tartalom:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadásztársaságok

Vadászboltok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló


Információk:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyarvadász Portál használata

Portál ajánlása másoknak

FELTÖLTÉS

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladás

Vadászbolt adatlap

Vadászatszervező adatlap

Vadásztársaság adatlap

Vadászoknak ajánlat adatlap

Vadászkutya adatlap

Vadászat adatlap feltöltés

Terepjáró kereskedés adatlap

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltés

Vadász történet

Vadász trófea

Vadétel recept

Vadász ajándék ötlet

Honlapod feltöltése

VADÁSZ HIRDETÉSEK:

Termékek:

Szolgáltatások:

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

PORTÁLRÓL

A portál 2007-es indulása óta, mára már Magyarország legátfogóbb és legfrissebb tartalommal megjelenő vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 18703 fő.


Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Ajándék katalógusba megjelenés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS

© 2007-2017 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat