AJÁNLAT
4x4 túra shop
hunter vadkamera
vadászfelszerelés huntland
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 20265
- utolsóként regisztrált:
 Ecsedi Laszlo

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
4x4 túra shop vadkamerák vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt, molnár vadászbolt bundik termékek
AJÁNLOTT PORTÁLOK
Vadász InfoTár

A vaddisznó társas vadászat járványügyi szabályai - ASP surveillance program

Tartalom innen: ASP

A vaddisznó társas vadászat járványügyi szabályai az afrikai sertéspestis szempontjából magas kockázatú területeken

1. A vaddisznó társas vadászat megszervezésével kapcsolatos járványügyi szabályok

1.1.A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvényben, illetve végrehajtási rendeleteiben foglalt előírásokon felül az 1. mellékletben meghatározott magas kockázatú területen a vadászatra jogosultak az e fejezetben meghatározott járványügyi követelmények teljesítése esetén kaphatnak engedélyt a megyei főállatorvostól a vaddisznó társas vadászat (továbbiakban: társas vadászat) megtartására. A társas vadászat megtartására vonatkozó kérelmet a vadászatra jogosultnak a vadászat tervezett időpontja előtt legalább 72 órával - a megyei főállatorvos által meghatározott módon - kell írásban benyújtania. A kérelemnek mindenképpen tartalmaznia kell az alábbiakat

• a területet pontos megnevezése (települést ahova a terület tartozik és a terület helyi elvezése), ahol a társas vadászatot végezni akarják,

• a társas vadászat vezetésével megbízott személy neve és címe, a megyei oktatáson való részvételének dátuma,

• az ASP-re vonatkozó szabályokat a részvevőkkel ismertető, illetve az ASP-vel kapcsolatos előírások betartásáért felelős személy neve és címe, a megyei oktatáson való részvételének dátuma (ha a két személy nem azonos),

• résztvevők adatai (név, lakcím),

• gyülekező hely,

• zsigerelés helye GPS koordinátákkal,

• teríték helye GPS koordinátákkal,

• az elejtett vaddisznók várható száma,

• hajtástérkép.

1.2.A társas vadászat vezetésével a vadászatra jogosult csak olyan személyt bízhat meg, aki részt vett az Állategészségügyi Szolgálat által szervezett, az afrikai sertéspestissel kapcsolatos képzésen és ott sikeres vizsgát tett.

1.3.A vadászatra jogosult köteles gondoskodni arról, hogy az alkalmazásában álló hivatásos vadász – illetve több hivatásos vadász esetén közülük legalább egy - az Állategészségügyi Szolgálat által szervezett, az afrikai sertéspestissel kapcsolatos képzésen részt vegyen. A társas vadászat csak akkor tartható meg, ha azon végig jelen van az a hivatásos vadász, aki a képzésen részt vett, vagy az a képzésen részt vett egyéb személy, aki az ASP-re vonatkozó intézkedések betartásáért, betartatásért felelős a vadászatra jogosulttól kapott megbízás alapján.

1.4.A társas vadászaton jelenlévő hivatásos vadász feladata, hogy az afrikai sertéspestissel kapcsolatos legfontosabb, a képzésen megtanult ismeretekről a társas vadászat minden résztvevőjét – beleértve a hajtókat is – tájékoztassa a vadászat megkezdése előtt. A társas vadászat minden részvevőjének e tájékoztatás megtörténtét aláírásával kell igazolnia.

1.5.A társas vadászat valamennyi résztvevőjének e fejezetben foglalt járványügyi követelményeket maradéktalanul be kell tartania. A társas vadászaton csak olyan személyek vehetnek részt, akik házisertést nem tartanak.

1.6.A hajtás során úgy kell eljárni, hogy annak iránya mindig a magas kockázatú területen belülre mutasson, elkerülve ezzel azt, hogy a vaddisznók a magas kockázatú területen kívülre meneküljenek. A járási főállatorvos a járványügyi helyzet és terület adottságainak függvényében – a megyei vadászati hatóság és a tájegységi fővadász véleményének kikérése mellett – előírhatja a hajtott vadállomány villanypásztoros elhatárolását, terelését.

1.7.A társas vadászat során törekedni kell arra, hogy a hajtási körbe bekerült vaddisznók közül a lehető legtöbb egyed lelövésre kerüljön, ezért a vadászok felállításánál ezt a szempontot kiemelten kell kezelni.

1.8.Minden vadászatra jogosult köteles a területén kialakítani egy olyan helyet, ahol a társas vadászaton kilőtt vaddisznók zsigerelése történik. Ugyanitt kell kialakítani az ártalmatlanításra váró zsigerek gyűjtésnek és tárolásának feltételeit.

1.9.Amennyiben a társas vadászat során, akár élő állaton, akár zsigerelés során felmerül az afrikai sertéspestis gyanúja, vagy elhullott vaddisznót találnak a résztvevők, a járási főállatorvost haladéktalanul értesíteni kell.

1.10.A testek és a zsigerek szállításra csak a helyben használt gépjárművek használhatóak, amelyeket a használat után, a terület elhagyása előtt tisztítani és fertőtleníteni kell.

1.11.A vendégvadászok saját gépjárművel nem hajthatnak be a vadászterületre.

2. A társas vadászat gyakorlati végrehajtása során betartandó járványügyi követelmények

2.1.A kilőtt vaddisznó szállítása a kilövés helyéről a zsigerelés helyére műanyag ponyván felemelve vagy csúsztatva (szánszerűen), vagy gépjárművel történjen. Gépjárművel történő szállítás esetén a platót műanyag fóliával kell védeni a szennyeződéstől. Zsigerelés kizárólag a zsigerelő helyen történhet.

2.2.A kilőtt vaddisznó megtalálási helyét, teríték és a zsigerelés helyét fertőtleníteni kell, az ASP ellen hatékony fertőtlenítő szerrel (http://portal.nebih.gov.hu/afrikai-sertespestis).

2.3.A zsigerelés helyére csak a feladatot végző személyek léphetnek be. A zsigerelők részére a vadászatra jogosultnak eszközöket és egyszer használatos védőruhát vagy ennek hiányában lemosható (fertőtleníthető) műanyag kötényt kell biztosítania. A zsigerelés során minden egyedből vérmintát és mandula mintát kell venni laboratóriumi vizsgálat céljára. Az egyszer használatos védőruhát használat után össze kell gyűjteni és veszélyes hulladékként kell kezelni. A zsigereléshez használt eszközöket és kötényt minden használat után fertőtleníteni kell és a következő használatig elzárva kel tárolni. A zsigerelést végző személyek a zsigerelés helyét kézfertőtlenítést és lábbeli fertőtlenítést, vagy cserét követően hagyhatják el.

2.4.A zsigereket és a felhasználásra nem kerülő egyedeket az állati eredetű melléktermék feldolgozó üzem által biztosított konténerbe kell elhelyezni. A testeket és a zsigereket az ASP ellen hatékony fertőtlenítő szer oldatával le kell lelocsolni. A konténer őrzéséről gondoskodni kell.

2.5.A testek felhasználásával és tárolásával, illetve - ha a virológiai vizsgálat eredménye nem negatív – az ártalmatlanítással és állami kártalanítással kapcsolatos szabályokat a határozat 3.5. és 3.7. pontja tartalmazza.

2.6.Amennyiben a felhasználásra szánt testek megfelelő szállítása, tárolása nem oldható meg, úgy azokat 1. kategóriájú állati eredetű mellékterméknek kell tekinteni és mintavétel után ártalmatlanítani kell. E testek – mint megsemmisített termékek - után is állami kártalanítás illeti meg a vadászatra jogosultat, Az állami kártalanítás alapja az állami kártalanítás alapja a kilőtt egyed zsigerek nélküli becsült tömegének és a 2016/2017. vadászati évi országos kilogrammonkénti átvételi ár átlagának szorzata, az 1 év alatti egyedek esetében az így kiszámított összeg duplája jár.

2.7.A társas vadászat során kilőtt olyan egyedek testéért, amelyeket a vadászatra jogosult hasznosítani nem tud, és ezért kerülnek ártalmatlanításra, a vadászatra jogosultnak állami kártalanítást kell fizetni a

2.6.pontban meghatározottak szerint.

2.8.A társas vadászatot követően társas vadászatban részt vevők ruházatát, kezét, lábbelijét az ember egészségére nem ártalmas textilbarát (aerosol) fertőtlenítőszerrel kell fertőtleníteni.

3. Ellenőrzés

3.1.Az illetékes járási főállatorvos szúrópróbaszerűen ellenőrzi, hogy a fenti követelményeket az érintettek betartják-e. Ha a járási főállatorvos a fenti szabályok megsértését tapasztalja, akkor jelentést tesz a megyei főállatovosnak. A megyei főállatorvos dönthet úgy, hogy a vadászatra jogosult által vadászati évben tervezett további társas vadászatokra nem ad engedélyt, illetve élelmiszerlánc felügyeleti bírsággal sújthatja a vadászatra jogosultat.

Az Országos Főállatorvos 2/2018. határozata innen letölthető. (.pdf)

Forrás: magyarvadasz.hu / FZL

Küldte: admin

Címkék: Magyarország, ASP, ASP, vaddisznó, vadász, A vaddisznó társas vadászat járványügyi szabályai, Országos Főállatorvos 2 /201 8 . számú határozata

Oszd meg, ha érdekesnek találtad az információt:


megosztás e-mailben

megtekintve: 35596 alkalom

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS


PORTÁLRÓL

Magyarország legnépszerűbb és legnagyobb vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 20265 fő.

© 2007-2019 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat