AJÁNLAT
hunter vadkamera
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 22342
- utolsóként regisztrált:
 Farkas Norbert

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás
Kiemelt üzleti hirdetők
Bundik vádászbútor trófeaalátét webáruház Belledeko üveg Hubertus vadászatszervező Molnár vadászbolt Dávid fafaragás Hunter vadkamerák
Magyar Vadász® InfoTár

Az elhullott vaddisznók szervezett keresése - ASP surveillance program

Tartalom innen: ASP

Az elhullott vaddisznók szervezett keresésére vonatkozó részletes szabályok a magas kockázatú területen

1.A megyei főállatorvosnak megbeszélést kell szerveznie a megyei vadászkamara elnökének, az érintett járási főállatorvosok, a megyei vadászati hatóság és az érintett tájegységi fővadászok részvételével. A megbeszélésen résztvevőknek a gyakorlati végrehajtás elősegítése érdekében egyeztetniük kell az elhullott vaddisznók szervezett kereséséről az ASP szempontjából magas kockázatú területeken, továbbá az ASP-vel kapcsolatos egyéb, a vadászatra jogosultakra, vadászatra vonatkozó követelményekről. Azon területek esetében, amelyek jelen határozattal kerültek az ASP szempontjából magas kockázatú kategóriába a megbeszélést első alkalommal a határozat keltétől számított 7 munkanapon belül kell megtartani. Az első megbeszélést követően a teljes magas kockázatú terület esetében legalább félévente egy megbeszélést kell tartani. A megbeszélésen mindenképpen ki kell térni az 2. pont végrehajtásával kapcsolatos gyakorlati szempontokra. A megbeszélésről jegyzőkönyvet kell felvenni, a végső megállapításokról és javaslatokról emlékeztetőt kell készíteni. A jegyzőkönyvet a megyei főállatorvos, a megyei vadászkamara elnöke, a megyei vadászati hatóság képviselője és az érintett tájegységi fővadászok írják alá. A jegyzőkönyvet és az emlékeztetőt az Országos Főállatorvosnak, az emlékeztetőt ASP szempontjából magas kockázatú területen található valamennyi vadászatra jogosultaknak meg kell küldeni.

2.Az ASP szempontjából magas kockázatú területen a vadászatra jogosultaknak meg kell határozniuk azokat a területeket, amelyek a vaddisznók részére élőhelyül szolgálnak és ezen belül azokat a helyeket, ahol a legnagyobb valószínűséggel találhatóak meg az elhullott egyedek. A terület meghatározásakor azokat a vadászatra jogosultnak sorszámmal kell ellátnia és a területet térképen be kell jelölni. A vadászatra jogosultaknak a vaddisznók élőhelyéül szolgáló területet olyan területegységekre kell felosztania, amelyet egy ember maximum 4 óra alatt be tud járni, le tud szűrni. A felosztás során arra is figyelemmel kell lenni, hogy az elhullott vaddisznók legvalószínűbb feltalálási helyei lehetőség szerint hasonló számban legyenek megtalálhatóak az egyes területegységekben. Minden területegység esetében meg kell határozni azokat a tereptárgyakat (pl. magányos fa, patak, szikla stb.), amelyeket lefényképezve a bejárás ténye dokumentálható. A tereptárgyak meghatározásánál úgy kell eljárni, hogy lehetőség szerint minden olyan helyre essen egy tereptárgy, ahol az elhullott vaddisznók megtalálásának nagy a valószínűsége. Mindezt a vadászatra jogosultaknak írásban kell rögzíteniük és e dokumentum két példányát, valamint példányonként mellékletként a vadgazdálkodási egység részletes térképét a szűrési területegységek és a fentiek szerint meghatározott, azonosításra szolgáló tereptárgyak megjelölésével meg kell küldeniük az illetékes járási főállatovosnak, az emlékeztető kézhezvételétől számított 7 napon belül. A járási főállatorvos a kézhezvételtől számított 5 munkanapon belül a dokumentum egy példányát eljuttatja a megyei főállatorvoshoz. Ha a vadászatra jogosult határidőre nem tesz eleget az e pontban foglalt feladatainak, akkor a járási főállatorvos (a megyei kormányhivatal egyidejű értesítése mellet történő) megkeresésére az illetékes tájegységi fővadász osztja fel területegységekre a vadászatra jogosult területét.

3.A 2. pontban említett dokumentum megküldésével egyidejűleg a magas kockázatú területen minden vadászatra jogosult köteles azokra a természetes személyekre javaslatot tenni az illetékes járási főállatorvosnak, akik a szűrést el tudják végezni (pl. hivatásos vadászok, hajtásban rendszeresen résztvevő személyek). Ha a járási főállatorvos a vadászatra jogosult által javasolt természetes személyeket alkalmasnak tartja a feladat elvégzésére, akkor intézkedik ezen személyek - az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 51. § (3) bekezdés q) pontja szerinti - aktív közreműködésre kötelezéséről. Ha a járási főállatorvos véleménye szerint a vadászatra jogosult által

javasolt személyektől nem várható a feladat hatékony végrehajtása vagy a megfelelő hatékonysághoz az adott területegység esetében több személy által végzett szűrés szükséges, esetleg a vadászatra jogosult nem adott javaslatot, akkor a járási főállatorvos más, olyan természetes személyeket is aktív közreműködésre kötelezhet, akik ismerik a terepet és vállalkoznak a feladat elvégzésére (pl. mezőőr, erdész). A határozatban rögzíteni kell, hogy az adott személynek mely területegységeken kell a szűrést elvégeznie. Ha a kijelölt személy a vadászatra jogosult alkalmazásában áll, akkor a vadászatra jogosult köteles biztosítani, hogy a kijelölt személy a szűrés időtartamának legalább a felét munkaidejében elvégezhesse.

3.1.A vadászatra jogosult kérésére a járási főállatorvos a fentiektől eltérhet és a vadászatra jogosultat is aktív közreműködésre kötelezheti, de ha felmerül, hogy a vadászatra jogosult nem hatékonyan végzi a feladatot (pl. az erdőt járó személyek jelentősen több elhullott vaddisznót jelentenek, mint amennyit a vadászatra jogosult talál), akkor a 3. pont szerint kell eljárni.

4.Az aktív közreműködésre kötelezett személynek a határozatban leírt összes területegység esetében hetente egyszer kell elvégeznie a szűrést, kivéve a május 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakot, amikor hetente kétszer kell átvizsgálni a területegységeket. Több aktív közreműködésre kötelezett esetén a munkát úgy kell megszervezni, hogy a vadászatra jogosult területén található összes kijelölt területegység hetente, illetve a május 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakban hetente kétszer leszűrésre kerüljön.

5.Az aktív közreműködésre kötelezett személy azonnal jelentést tesz a járási főállatorvos által megadott mobil számra, ha a szűrés során elhullott vaddisznót talált. Az elhullott vaddisznóból az ASP megállapításra, illetve kizárására irányuló laboratóriumi vizsgálat céljára – a 2. mellékletben meghatározott – mintát kell vennie az erre a feladatra kijelölt, aktív közreműködésre kötelezett személynek. Ezt követően az erre a feladatra kijelölt, aktív közreműködésre kötelezett személynek az elhullott vaddisznó testét az 5. mellékletben meghatározott módon ártalmatlanítani kell.

6.Az aktív közreműködésre kötelezett személynek a kijelölt területek átvizsgálásáról (szűréséről) havonta kimutatást kell készítenie az alábbiak szerint:

  • a szűrést végző személy neve,
  • az érintett vadászatra jogosult neve az átvizsgált terület,
  • a szűrés dátuma,
  • a szűréssel töltött órák,
  • a szűrés eredménye (megtalált hullák száma, illetve hogy nem talált) A szűrés elvégzésének alátámasztásra az aktív közreműködésre kötelezett:
  • az előre meghatározott tereptárgyakról digitális fényképeket készít, vagy e célra alkalmas GPS eszközt használ a bejárt útvonal rögzítésére.

A digitális fényképeket vagy a rögzített útvonalat elektronikus formában legalább 1 évig meg kell őrizni és ellenőrzéskor az állategészségügyi hatóság kérésére be kell mutatni.

7.A tárgy hónapban végzett szűrésről szóló, az 6. pontban részletezett kimutatást az aktív közreműködésre kötelezett személynek tárgyhónapot követő 10. napig kell benyújtania – postai úton, elektronikusan vagy személyesen - az aktív közreműködést elrendelő járási főállatorvosnak.

8.Az aktív közreműködésre kötelezettnek a terület bejárásáért és az általa megtalált elhullott vaddisznókért a határozat 3.3. pontja szerinti nettó állami kártalanítás jár (azaz az aktív közreműködésre kötelezettnek a közterhek levonása után 3.3. pontban meghatározott forintösszegeket kell megkapnia), ha

a 3.3. pontban meghatározott feltételek is teljesülnek. Ha olyan személy találja meg és jelenti be az elhullott vaddisznót, akit e feladatra nem köteleztek aktív közreműködésre, akkor részére az egyes állatbetegségek és zoonózisok felszámolására, az ellenük való védekezésre és figyelemmel kísérésükre irányuló nemzeti programok adott naptári évre vonatkozó finanszírozásának szabályairól szóló rendelet által biztosított támogatási összeg jár a rendeletben foglalt feltételek teljesítése esetén.

9.Ha a szervezett keresés elvégzésére aktív közreműködésre kötelezett személy kellő jártassággal rendelkezik a mintavétel és/vagy az ártalmatlanítás elvégzésére, továbbá vállalja is e feladatokat, akkor ezek végrehajtása céljából is aktív közreműködésre kötelezhető állami kártalanítás mellett.

10.Ha a vadászatra jogosult vagy az aktív közreműködésre kötelezett nem tartja be az 2-7. pontokban foglalt - rá vonatkozó - előírásokat, akkor ezért írásban figyelmeztetni kell. Abban az esetben, ha a figyelmeztetés eredménytelen, akkor élelmiszerlánc felügyeleti bírsággal kell sújtani az érintett vadászatra jogosultat, illetve természetes személyt.

Az Országos Főállatorvos 2/2018. határozata innen letölthető. (.pdf)

Forrás: magyarvadasz.hu / FZL - Feltöltve: 2018-06-16. 10:52

Címkék: Magyarország, ASP, ASP, vaddisznó, vadász, elhullott vaddisznók keresése, Országos Főállatorvos 2 /201 8 . számú határozata

Oszd meg, ha érdekesnek találtad az információt:


megosztás e-mailben

Javasoljuk, hogy vedd figyelembe a tartalom feltöltésének az időpontját, mert előfordulhat, hogy például a jogszabályok változása, vagy egyéb változások miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Magyar Vadász® Vadászportál használata

Tartalom feltöltése a portálra

Magáncélú hirdetőknek hirdetéskiemelés

Magyar Vadász® Médiaajánlat

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

TARTALOM:

Vadászapró hirdetések

Hírek, aktualitások

VADÁSZAT 2024

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutya kennelek

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Trófeaszemle

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadász hír beküldése

Vadászati ajánlat feltöltése

Vadászbolt feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLJUK

Magyar Vadász® Vadászportál

A Magyar Vadász Magyarország vadászportálja, amely 100 százalékban magyar kézben lévő független portál. Online már 2007 óta, folyamatos piaci jelenléttel. Hazai-és külföldi ismertségű, jó hírnevű, népszerű vadászportál, folyamatosan bővülő és széles tartalomkínálattal, amely teljesen ingyenesen elérhető, minőségi tartalom. 0-24 órás online ügyfélszolgálattal működő portál.

Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket kínálunk üzleti hirdetőknek.
Nézd meg a reklám lehetőségeket amelyeket csak a Magyar Vadász vadászportál kínál, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Magyar Vadász® reklámlehetőségek:

Banner reklám

Kiemelt üzleti célú apróhirdetések

Üzleti célú apróhirdetések

Hírlevél küldés

Hirdetés kiküldés

Reklám cikk

Szponzorált link reklám

Komplett reklámkampány

Magyar Vadász webáruház

Vadászati ajánlatok katalógus

Hirdetési csomag


© 2007-2024 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat