AJÁNLAT
4x4 túra shop
hunter vadkamera
vadászfelszerelés huntland
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász
Vadásztörténetek+ TÖLTSD FEL A TÖRTÉNETED

vadász történet,Récék a hamuházi tó felett

Csordás Ferenc: Récék a hamuházi tó felett




Récék a Hamuházi tó felett


A napraforgó érés ideje volt 2011-augusztusában. A II/11-es körzetet nem zártuk le a közeledő szarvasbőgés miatt,mert a hedvei erdő melletti kukoricásban nagy volt a disznó okozta kár.
Sárdi Lacival megbeszéltük,hogy ki megyünk esti lesre.Elindultunk már 18 órakor,hogy megnéz-
zük melyik lesekre üljünk fel.Ez a földterület a mesztegnyői halastavakat ahogy elhagyjuk,közvetlen a 68-as út mellett húzódik egészen a hedvei erdőszéléig,és mintegy 300 ha-t jelet,melynek harmadába napraforgó,a többibe kukorica volt vetve.
Mi a 68-as útról a valamikori téglaházi dűlőúton mentünk be a kutlaci halastóig.Az volt a tervünk,hogy a kukorica bevágásokat végigjárjuk a kedvező leshely reményében.
A gazdákkal minden évben megbeszéljük,hogy hol hány bevágást csinálunk,egy szárvágó szélességben,a minél eredményesebb vadkár elhárítás miatt.
Annyira elmélyedtünk a nyom keresésbe -egyébként se sokat találtunk a lesen. úgy ítéltük meg már nem érdemes kint maradni lesen.
Elindultunk vissza a 68-as felé.Jobb kéz felől hullámzott a hamuházi tó /miért hívják így nem tudom/,balról pedig az említett napraforgó várta az aratást.A főúttól 200 m-re lehettünk amikor észrevettük,hogy récék szállnak fel és le a napraforgóba 20-as-30as csapatokban..
A 80-as évek végéig,a mesztegnyői halastavakon /8 db tó egymás mellett/ rengeteg réce tanyázott.
Akkor még augusztus 1-től este- reggel récézni jártunk hisz százával repültek.Volt olyan hajnal,hogy a keleti égalján csak récéket lehetett látni. Akkoriban a vadászati idényt a szeptember l-i réce hajtással kezdtük.Ez abból állott,hogy a tavak két oldalán a nádat zörgetve mentek a hajtók, a töltéseken a leálló puskák.Soha el nem felejthető vadászatok voltak.Aztán megépült a boronkai víztározó Marcali mellett és eltüntek a récék.
Ezért volt szokatlan,hogy 10 éve nem láttam ennyi kacsát a területünkön.Megálltunk a kocsival és bevettük magunkat a napraforgóba,hogy megnézzük mi az ami ide vonza a madarakat. Egyszer csak víz csillan előttünk és legalább 150 m2 vízfelület csillog az esti megvilágításban. A föld hajlatban a korábbi bő esőzésből maradt itt a helyenként egy méter mély,récének való víz bőséges táplálékkal és senki által nem háborgatva.
Mivel két nap volt vissza szeptember l-ig /ettől kezdődik a vadászati idényük/ megbeszéltük Lacival,hogy már elsején este kijövünk.

Alig vártuk azt az estét,ha nehezen is azért eljött.Vadásztársaink is csatasorba álltak -márnint a magyar vizsláim Zsivány és Betyár-. Ugyanis ha a nyakláncaikat meglátják akkor már tudják,hogy jönnek velünk.Én még külön is izgultam,mert még nem voltak récézni .
A negyven év alatt csak rövid szőrű magyar vizsláim voltak. Én ezt a magyar fajtát tartom a legjobb vadászkutyának /természetesen ez csak az én véleményem/.Nálunk mindig család tagnak számítanak,szép kutyaházban laknak ami kívül,belül bélelt ,a nyár melege és a tél hidege ellen.A feleségem mindennap főz nekik Ha koszos vízbe járnak fürdenek,télen a felmelegedés idejéig
a lakásba is bejöhetnek Magam tanítom őket és alig várom,hogy munkavizsga szerveződjék a kör-
nyékünkön.
A kocsi megállt a hídon és a két kutya már röpült is a Terrano hátuljába.Kicsit korán van még-mondja Laci, szerintem – válaszolom- ha nem zavarták őket mostanában talán előbb húznak.
Megálltunk a dűlőúton,a napból még egy körív látszott a horizonton.Laci merkel 12-el én bajkál
l6-al és 10-es söréttel felszerelkezve bevetésre készen álltunk.Kiengedtük a kutyáimat azok
mellettem állva ,mintha kérdezték volna; gazdi mi a dolgunk? Ne nevessetek ki,de míg a vízhez értünk a napraforgóban elmondtam nekik,amibe rögtön bele is gázoltak.Az első csapat fel is röppent a sűrű zöld vízi növények közül.A tőlem 50 m-re álló Lacinak röpültek,kettő már le is esett.A Hamuház felől már jött is vagy tizenöt.Egyet tudtam lelőni.A lővilág végéig Laci 8 db-t én 4-t lőttem,bevallom szezon eleji formában. Zsivány az idősebb kutyám egy réce mellett ült és


szuszogásával jelezte hol van. Betyár futott ide-oda,megállt a récénél de még nem hozta.
Másnap otthon edzést tartottunk.Egyik kutya mindig a lakásban volt a feleségemmel,másikkal pedig dolgoztunk.Betyár a harmadik eldobás után,már kiválóan apportírozott.Zsivány az elsőre hozta.
Este irány a „lelőhely”.Csapat,csapat után húzott be a vízre,melegedett mind a kettőnk puskacsöve.
Közben a kutyákat is figyeltem,hogy hozzák e a lelőtt récéket.Hozták.Betyárral fordult elő em-
lítésre méltó esemény.Szárnyazott volt az egyik réce ami el akart gyalogolni,erre az én kutyám ráfeküdt és a két első lába között kandikált ki a madár.Nagyon megdicsértem.Laci felől is szaporán pattogtak a lövések. A réce azt lehet mondani,hogy ömlött a hamuházi tó felől.A kutyák hozták a vízből,a napraforgóból a zsákmányt.A végeredmény 14 madár,25 patronból,ami nem rossz.
A kocsinál találkoztunk Laci nem hoz madarat, mi van kérdezem. Nem irom le amit a vadászboltosra és lőszerre mondott. Képzeld -kesergett- 100 Ft-os lőszerrel lőttem,a boltos szerint levegőbe megkeresi a récét és akár hova lőttem nem esett egy se pedig egy doboz patront lőttem el
/egyébként nagyon jól lövi a sörétet/.Mire rájöttem,hogy lassú a sörét már nem jött réce.Alig várom,hogy a boltossal találkozzak; azt mondta,hogy azért ennyi az ára,mert gyors a patron.
A következő este lőttem hatot -kutyáim már kiválóan dolgoztak-.Laci hármat és változatlanul pipa volt a boltosra,mert miatta vásárolt bőven ebből a gyártmányból.
Én nem tudtam a következő napokban kimenni.Laci elmondása szerint még két este v olt madár aztán csak elvétve.A réce se hülye,ha lövöldözik odébb áll.
Hát ezért adtam ezt a címet a kiadás előtt álló második a könyvemnek,mert ennyi kacsát látni és lőni,a mi viszonyaink között írásban és fényképen is meg kell örökíteni.
Remélem 2012-ben is lesz hasonló szerencsénk.

Oszd meg, ha érdekesnek találtad a Csordás Ferenc írását:


MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS


PORTÁLRÓL

Magyarország legnépszerűbb és legnagyobb vadászportálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.

© 2007-2020 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat