Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 19649
- utolsóként regisztrált:
 Kurucz András

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbolt vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt
AJÁNLOTT PORTÁLOK
Vadásztörténetek+ TÖLTSD FEL A TÖRTÉNETED

vadász történet,Két emlékezetes este

Csordás Ferenc: Két emlékezetes este


Két emlékezetes esteHirtelen bejelentkezett a tél.Na nem hóval,de faggyal,dérrel,köddel. Jelezte ,ne legyetek túl optimisták. Most már tudom igaza volt,mert 2012. január havában elhitette velünk,hogy tavasz
van,aztán február -15,-20 fokos extrém hidegekkel múlt el.
Most azonban 2011 november 7-e van. Gelencsér Gábor hivatásos vadászunk felhívott telefonon és kért,hogy nézzünk ki a III/7-es körzetben,mert a gazda jelzése szerint nagyon túrják a disznók a friss vetést. Gábor -mondom- tavaly repce volt és mégis? Úgy látszik -válaszolta- sok a csimasz.
Hívtam is rögtön Sárdi Lacit este van e kedve kijönni? Volt.
Eső rég volt,az utak szárazak,a hold majdnem a teljes képét mutatja. Az idő ködös ugyan,de a látási távolság vagy 300 m. Ideális minden az esti leshez.
A búzavetés területének nagyságát én most ugyan meg nem becsülöm,de óriási tábla. Három oldalát hatalmas szálas erdő és sűrűségek ölelik körül. Észak-nyugati szél fúj. Tervünk az,hogy a nyugati oldalon lévő lesekre ülünk,én az elsőre,Laci a másodikra,kb 400 távolságra vannak egymástól.
Az én lesem egy ősi elvadult gyümölcsös sarkánál van. Gyerek koromban itt még emberek élték hol vidám,hol szomorú életüket. A faluban csak úgy hívták,hogy a „nyakó ház”. Távol volt mindentől,híresek is voltak az akkor nagyon tiltott pálinkafőzésről ,a fináncok sűrűen le is csaptak,nemegyszer sikerrel.
Felértem a lesre,Laci akkor állt meg a leshelyénél. Elhelyezkedtem a frissen újult lesen. Betáraztam
a felső tolózáras marlin 30-06-t /ezt azért jegyeztem meg,mert eddig a 0.22 kaliber kivételével csak alsó kulcsosat lehetett venni . Három gekko 11.gr-at a tárba,egyet a csőbe tettem.Bíztosítottam és a les falának támasztottam. A les oszlopában lévő szögre akasztottam a kereső távcsövet,fülemre húz-
tam a báránybőr sapkát és egy nagyot sóhajtva belezuhantam a természet tiszteletet követelő csöndjébe. Az idő 18.30 volt,a hold már kellően felkapaszkodott ahhoz,hogy jól megvilágítsa a tájat. Velem szemben enyhén emelkedett,majd lejtett a vetés,melynek szemközti oldalán három éves vágás sejlett az enyhén ködös időben.
Tőlem balra kb 100 m-re akácos csapzás,azon túl hatalmas rudas erdő,rengeteg szederindával tűzdelve, mögöttem tizenöt éves telepítés áthatolhatatlan aljnövényzettel. Előttem a búza vetés
szívet melengetően sok és friss túrással,igazat mondott a gazda. Hát kell ennél optimálisabb hely a
vadászathoz?
A szél teljesen elállt. Hirtelen tőlem balra és egy kicsit mögöttem reccsenés,majd a holdfényben már megpillantom az erdő szélébe kilépő szarvast,a keresőben rögtön látom,hogy egy ígéretes spiszer bika
lövésről szó sem lehet. Husz perc szöszmötölés után eltűnt a fák között.
Ismét rám zuhant az a békesség,amit ember csak magányában élhet át ,tele boldog érzéssel,hogy ismét végig élhetek egy esti lest. A hold is mintha intett volna,és mondaná csak legyél türelemmel,segítek neked a sugaraimmal. A természet ölén egész más a holdfény,mint a városban.
Először is mindent nagyobbnak látsz,minden bokor egy vaddisznó,a fehér fényben enyhe sárga szín keveredik ami misztikussá és ha nem vagy hozzá edződve félelmessé is teszi.
Laci felől lövés hallatszott,becsapódással. Nagyszerű-gondoltam- neki már bejött a disznó .Mivel még korai volt az idő ,maradtam a lesen,ő sem hívott telefonon. Vajon,kant,kocát,süldőt malacot vagy szarvat lőtt -morfondíroztam -magamban-.
Figyeltem tovább,a köd egy kicsit nagyobb lett,a búzavetésen a dér mint megannyi gyémánt ragyogott,-2 -3 fok volt.
Az akác csapzás szélén négy fekete pontot vettem észre. Órámra pillantottam 19.30 volt.Kapom a keresőt,hát négy disznó lépeget a vetésen kb 150 m-re és rézsútosan közelednek felém. Ahogy jönnek úgy nőnek. A hold fényt beszámítva is nagyok,az egyik különösen. Hol egy csomóban van-

-2-

nak,hol külön,de egyenletesen közelednek felém. Kézbe vettem a puskát,bekapcsolom a piros pontot ki biztosítom. Megint együtt vannak,jól látszik viszont a nagyobb. A les szélén stabilizálom a célzást s mivel jó a légáramlás nyugodtan várom,hogy a nagy disznót jól láthassam. Lehetnek vagy 60 m-re,amikor a kiválasztottam egy fél testhosszat előre lépett,a világító pontot a fül mögötti nyakrészre teszem,lélegzetemet visszaszorítom ,lassan húzom az elsütő billentyűt és iszonyú csattanás rongyfoszlányokká szakítja a csendet. Ismétlek,de csak a hátulját látom a menekülőknek,eszembe sincs lőni. Most veszem szemügyre a terítékre hozott vadat. Épp az utolsót rúgta és elcsendesedett. A távcsőben nagynak látszik,lemegyek a lesről,valóban nagy és örömöm határtalan,mert egy jókora agyarú kan. Ekkor érkezik Laci is,aki elmondja,hogy vagy 15 diasznót látott,egyre rálőtt kereste,de nem találta,reggel megnézi újra. Töret nekem, a disznónak,fényképezés,zsigerelés,közben telefonon elújságolom a feleségemnek mit lőttem,aki nagy örömmel gratulált. A disznó sulya 150 kg,agyara 17 cm volt.
Mivel ennyi disznót láttunk és lőttem is, másnap november 8-án este újra tele reménnyel,a /III/6-
os körzetet céloztuk meg,ami szomszédos a hetes körzettel,mert itt is szívet melengető mennyiségű túrást láttunk.
A tegnapihoz hasonló idő fogadott bennünket,enyhén ködös és hideg volt. Laci a körzet keleti oldalán lévő lesre ült, én a nyugat oldalon a gadányi kis-hegy bejáratától 50 m-re les székre. Elkészítettem a szokásos kirakódást.”Belőttem” a célzóbot magasságát,hátizsákra tettem a kereső távcsövet,ülő párnát a székre. Ekkorra 18.30-at mutatott az óra. Égi kísérőnk szorgalmasan világított mintha csak mondta volna:rajtam nem múlik,rajtam sem -válaszoltam-. Felhúztam a kanadai vadász kesztyűmet,ami olyan jól bélelt,hogy a -15 fok nem fogott ki rajta. Ugyanakkor praktikus is,mert ha a kézfejről hátra hajtom az extra vastag védőrészt,az alatta lévő öt ujjú
kesztyű olyan puha,hogy máris kezelhetem a puskát.
Békességes csönd honolt,az enyhe észak-nyugati szélben a szálasok össze-össze súgtak,biztos a gyors tavaszodásban reménykedtek. Tőlem balra két őz váltott ki,majd néhány perc alatt tizen-
négyre nőtt a számuk. A legközelebbi /suta volt/ nem lehetett tíz méterre.
Lövés a többi körzetből sem hallatszott,a mellettünk lévő 7-be is ültek ketten .Gyönyörködtem a legelésző őzekben,amik az ősi túlélési törvénynek engedelmeskedve télen mindig nagyobb csapatokba vannak.
Egyszer mintha valami azt súgta volna nézz jobbra. Nem akartam hinni a szemnek. Mint a
szellem úgy állt kint az erdőszélen egy konda,de micsoda konda?Ahogy óvatosan kifelé mozdultak 15 db hatalmas disznót számoltam meg. Igen ám,de nekem lő helyzetbe kellett fordulni. Lassan felálltam,a széket jobbra fordítottam,leültem,a célzó botot ismét beállítottam,a puskát kibiztosítottam, a világító pontot bekapcsoltam .Ezt a 60 m-re lévő konda türelmesen kivárta,/igaz
a szelem kiváló volt/. Az egy tömegbe álló kondára nem lőhettem,vártam. Nem hiába,egy nagy
jószág kivált a közülük és előre lépett majd megállt .Gondosan megcéloztam a fül mögötti nyak-
részt. A lövést már nem hallotta,mint a lisztes zsák esett össze. A konda elkezdett a nyílt terepen rohanni ,majd megállt,de lövésre már ne gondoltam. Sebezni nem szerettem volna.
Keresővel néztem a fekvő állatot. Ez bizony nagy állapítottam meg. Órámra néztem és lám hajszál pontosan annyi idő volt,mint a tegnap esti lövéskor 19.30.
Nemsokára Laci is megérkezett,töret,fényképezés,zsigerelés.Sok évnek el kell telleni,mire ilyen élményem lehet ismét. Súlya 130 kg -ot nyomott.Oszd meg, ha érdekesnek találtad a Csordás Ferenc írását:


AJÁNLAT
vadászfelszerelés huntland
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?

MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

PORTÁLRÓL

A portál 2007-es indulása óta, mára már Magyarország legátfogóbb és legfrissebb tartalommal megjelenő vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 19649 fő.


Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS

© 2007-2018 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat