AJÁNLAT
hunter vadkamera
vadászfelszerelés huntland
faragott trófeaalátétek
belfoldivadaszat.hu
Láttad már?
Tartalom
Bejelentkezés
Magyar Vadász

vadászokVADÁSZOK:
- regisztrált felhasználó:
 20013
- utolsóként regisztrált:
 Papp János

ajánlóAjánld a portált

meghívóHívj meg másokat

hirdetésfeladás

VADÁSZ WEBÁRUHÁZAK:

Trófeaalátét webáruház

Webáruház nyitása

Kiemelt üzleti hirdetők
vadkamerák vadász, vadászat, trófeaalátét vadász, vadászat, vadászbolt vadász, vadászat, vadászbútor vadász, vadászat, webáruház vadász, vadászat, Vadászbolt
AJÁNLOTT PORTÁLOK
Vadásztörténetek+ TÖLTSD FEL A TÖRTÉNETED

vadász történet,Hely vadászat, hej!

Molnár Imre: Hely vadászat, hej!


Megérkezett a várva várt elektronikus Levél, amiben egy társas vadászatra invitálták Velem együtt, BékésCsaba, NyárLőrinc és RévFülöp barátaimat.

Végre Szombat ….Hely! Kora reggel, amikor még volt egy Kisdér a fákon, összepakoltunk, megtelt négy nagy Táska. Volt benne mangalica Szalonna és sonka, Tormás csülök, Forró tea, sült Tök és egy kis Rum estére. Ja, és négy sörétes Fegyvernek látszó tárgy! Ez a Négyes sokat vadászott már együtt, Bár nem szeretünk panaszkodni, amíg eljutottunk Szentes-re a kocsiban elmondtuk, hogy kinek mi a gondja, Baja. A Mende-monda szerint ez a város onnan kapta hajdanán a nevét, hogy a környéken élő ember Mindszent lehetett, többek között SzentBalázs, SzentDénes, SzentDomonkos, SzentEndre, SzentIstván, SzentKatalin, SzentLászló, SzentLőrinc és KunSzentMárton.

Bársonyos, novemberi Szellő simogatta az arcunkat, amikor kiszálltunk a vadászház előtt, mely a város egyetlen Görbeháza, ami Óbarok stílusban épült. Kalapemeléssel üdvözöltük a már ott lévő JászKaraJenő és ÚjKenéz vadászkollégáinkat. Ott voltak a Dianák, BódvaLenke, KunÁgota, DabasSári, Bánk Erzsébet, Hajós Imola, AnnaVölgy és Gara Ercsi, ők egy–egy puszit is kaptak. Olyan csinosak voltak, mintha ruháikat Nárai tervezte volna. A határon túlról is jöttek páran, közülük AlbertIrsa, ÁrpádHalom, BudaPest, CsabaSzabadi, MihályGerge, PéterVására már régóta személyes ismerőseink. MagyarCsanád bírósági Pere is véget ért szeptemberben, így már ő is jelen lehetett.

Néhány Vizslás hajtó várakozott az Udvar-ban láthatósági mellényben. HajdúSámson barátomon azonban mindenféle Gönc volt, lábán Szanda, felül Bekecs és Szűr, nyakában Hegyhát-sál, fején egy Kék sapka, amin egy sárga Bojt csüngött. Nadrágján folt hátán Fót. Úgy nézett ki, mintha ő volna a faluban a Csősz, de legalábbis a Kiscsősz. (Remélem Bugyi azért volt rajta!). Még a Vereb-ek is hangos csiripeléssel méltatlankodtak a Nagyszénás szekerek alatt.

Téglás Kenéz haverunk egy kicsit elaludt, pedig a neje megígérte, hogy „Kőtelek” reggel, siettében még a Mosdós helyiséget is kihagyta, majd Kompolt egyet a Bodrog-on át, így is majdnem elkésett, ha lemaradt volna az eligazításról, úgy a vadászatról is, abban az asszony lett volna a Ludas. Termetes asszonyság, egymás között nem is nevezzük máshogy csak úgy, hogy Bősárkány.

Kardos Tivadar, a helyi vadásztársaság elnöke fejfedőjét levéve köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta a szót JászBerény vadászmester úrnak. A Szőke hajú, Szakállas, Nyalka fiatalember Harsány hangon szólt a hallgatósághoz. Kezében tartott széles karimájú kalapján ott díszelgett az évekkel ezelőtt elejtett szalonka dublé Kisecset tolla. Egy Nagykőrös Nyúl hajtás és kettő Kiskőrös fácán hajtás lesz. A puskások és a hajtók az Alsóvadász és a Felsővadász között helyezkedjenek el egyforma távolságban. Uazok Visznek ki mindenkit a területre, a Fehértó mellett a Feketeerdő-nél kezdődik a hajtás, Istenmezején keresztül a Sárospatak-ig tart. Onnan Soltvadkert-be majd a Fácánkert-be megyünk, de ott se legyen elejtett Tyukod. A hajtóvonal egyenes maradjon, ne legyen neki Zsáka, mert az összes nyuszi arra akar majd menekülni! Kért mindenkit a balesetmentes vadászatra és az ilyenkor szokásos szabályok és előírások maradéktalan betartására, majd befejezte a Mesteri eligazítást. Reméljük, mindenkihez eljutott a Szava. Végül BudaJenő a környezetvédelmis figyelmeztetett az üres Hövej-ek összegyűjtésére.

Fagyos volt a földút, Csákány kellett volna a kiszabadításunkhoz, ha elakadunk. A mi sofőrünk Polgár Fülöp volt, aki civilben Ács, amúgy meg erdész. Ő csinálgatta, javítgatta az etetőket, magasleseket. Tarisznyájában mindig Szeghalom volt, úgy is mondhatnánk, hogy Szegerdő lapult. Bakonszeg, Dunaszeg, Felsőegerszeg, Gombosszeg, Hermánszeg, Isaszeg, Kőszeg, Kustánszeg, Milejszeg, Pálfiszeg, Szamosszeg, Szentpéterszeg, Tószeg, Vasegerszeg, Zalaegerszeg, Zalasárszeg. Ez volt a gyengéje. Tőle bizony senki se kérdezze meg van e Szeged, vagy Sajószöged?
Ő tudta mi a különbség Szegi és szög között, így volt neki néhány Ballószög, Besenyszög, Csataszög, Égerszög, Ipolyszög is a szerszámos ládikájában. És Üllő, meg kalapács. Ura volt a szakmájának, nem kellett neki Tolmács.

Mesélte, hogy egy jó magasleshez többféle Keménfa kell: Alibánfa, Andrásfa, Bánfa, Bodorfa, Bőszénfa, Csáfordjánosfa, Cserénfa, Dénesfa, Felsőjánosfa, Gálosfa, Gilvánfa, Gógánfa, Gősfa, Gyöngyfa, Győrasszonyfa, Helesfa, Jákfa, Kálócfa, Katádfa, Kemenesmihályfa, Kemenespálfa, Kemestaródfa, Kisasszonyfa, Kondorfa, Lendvajakabfa, Magyarlukafa, Magyarszombatfa, Mánfa, Márfa, Martonfa, Mihályfa, Mikekarácsonyfa, Misefa, Mucsfa, Olaszfa, Orbányosfa, Patosfa, Pálfa, Petőmihályfa, Pósfa, Simonfa, Somogyzsitfa, Szászfa, Szentantalfa, Szentjakabfa, Szentpéterfa, Tésenfa, Vadosfa, Vasasszonyfa, Zalaboldogfa, Zalaszombatfa. De az ülőkéje mindegyiknek Boldogasszonyfa. Hogy miért, azt csak Ő tudná megmondani.
Hidas Szabolcs asztalos, szerinte a precíz méretre Szabás sem elhanyagolható, amelyik fából a legnehezebb lest fabrikálni, no meg kimondani, na az az Ostffyasszonyfa.

Elindult a hajtás, a távolban lévő Háromfa, rajtuk egy pöfeteg Gomba adta az irányt. Nagy, Hantos volt a szántás, nehéz volt rajta Jármi. (népiesen). Fegyverrel, elejtett nyúllal, nyulakkal gyalogolni néhány kilométert bizony nem Apácatorna, könnyen megfájdulhat akár a Sarkad is.

BaranyaJenő-nek hívták az egyik Ebes hajtót, ő jött mellettünk. Én voltam ma az első Lövő! Egy nyuszi igyekezett kereket oldani, de Bő fél métert elébe fogtam, Füle hátrasimult, egyet bukfencezett, majd belelapult a 10 cm-es Martfű-be. Hozzad! kapta az utasítást Bátor, aki, az Ajka közé fogta a nyuszit, vitte is a gazdájához, aki egy bőr Akasztó-ra tette, úgy cipelte tovább. Egy simogatás volt apportírozásáért a Bér.

Egy Szajk-ó szárnya tolla Kéked a közeli Ipacsfa ágai közt, de mivel sem látása sem esze nem Tompa, sietve tovarepült. Jól tette, mert BakonyKoppány már meg is célozta. Néhány őz Tar vad és egy szép Gyöngyös agancsú Bak figyelt a távolból ugrásra készen, majd befutottak a fák közé. Talán ott a Bakháza a Káptalanfa tövében? BudaÖrs érmes bakot lőtt itt üzekedéskor, most viheti majd haza a trófeát, amin jól látszik, hogy az egyik ága az elejtés előtt nemrég Tört-el.

A Lenti nádasból egy róka ugrott ki, azt Tárkány Izsák „igazolta le”. Fejétől a farkáig Bolhás volt szegény Ravazd-i. Egy Lánycsók és egy Nőtincs volt a jutalma a rókalövőnek! A lövés hangjára Galambok és Balkán(y)i gerlék reppentek fel, de ők ma nem lőhetőek!

Zsombékos, Kórós a legelő. Egy Kánya Visz valamit, amott egy Gyűrűs Mezősas meg egy Tiszasas ült. Szép pár! Amúgy sem Békés ragadozó madarak, most is megy a Harc a Siklós meg Békás ebéden. Mindkettő Mérges a másikra.

Egy Pásztó mellett mentünk el, amit itt Halastó-ként hasznosítanak. Kissziget-ek tarkították a víztükröt. Bár Hosszúvíz, sokkal rövidebb, mint a Balaton. Egy Csurgó befelé, egy Patak kifelé szabályozta a víz Szin-tet, a víz Folyás sebességét a Nagyér határozta meg, ez a Csobaj amit hallottunk. A Tófej környéken Tófű sárgult. Minden Seregélyes, Darvas és Madaras volt, és maradt néhány Csér is, aki elfelejtett elköltözni októberben. Sáp, Sülysáp, Sárisáp húztak el a tőkésrécék, de Fonó Bagamér vadásztársunk sem lőtt rájuk, nehogy értelmetlen sebzéseket okozzon, pedig ő volt a legközelebb hozzájuk.

Mit fogott a Varsád? kérdeztem FülöpJakab barátomat, aki Nagyhalász. Volt nagy csomó ponty, egy pár Keszeg meg Kárász, és egy védett pénzes Pér, természetesen azt visszaengedtem!

BakonyBánk célba vett egy fácánt, csak úgy Csörög a sörét a tollán. Nincs idő örömködni, mert egy Lábatlan, sebzett fácán Kakas-d repült felénk, Nyíri Márko vetett véget szenvedésének.

Itt még talpon állt a Tengeri, a Szár megsárgult, a csövek kibomlottak, de a belvíz nem engedte learatni, így vadföld lett belőle. Ez a legjobb vad Táp, mert nemcsak vadászni, de védeni, etetni is kell ám a vadat! ecsetelte Solt Aba, az egyik hivatásos vadász.

Az Ároktő oldalából a Kökény Bokor alól egy Farkaslyuk mosolygott ránk, Levelek fedték el a kijáratot, ez már régen lakatlan Lak, talán soha nem élt Ordas benne. Amúgy biztonságos építmények ezek a kotorékok, olyanok, mint egy jó Csővár. Az égen egy itt maradt Kaba sólyom szédületesen gyors reptében gyönyörködhetünk, ő is egy igazi jó vadász! BelvárdGyula észrevett egy szarkát, amint Csór valamit egy elhagyott fészekből, oda Vág neki a tizenkettessel. Jól hord a Vasad!- kapta a dicséretet FelsőÖrs komájától. Van még Ólmod? kérdezte Gyula tőlem, mert nagyon-nagyon fogyott a lőszere. TaktaKenéz meg egyet sem lőtt el ma a készletből, nagyon Szomor-ú, de tudja, hogy a vadász Szerencs-e forgandó.

FábiánSebestyén mondta, hogy a Hetes a szerencseszáma, de az a Baj, hogy egy Rózsafa Szálka ment a tenyerébe és eléggé Fáj neki. De egyszer csak előtte kelt egy nyúl, az a Tét, hogy meglegyen neki Hét. A nyúl fut Köröm-szakadtából, Sebi célzott, de mögé! Gyorsan Újiráz! Sima kettőshiba! Sose Bánd! vigasztaltam, Érd be ennyivel! Tanúsíts önmérsékletet! Azért egy kicsit Fancsal lett a képe, mohóságáért égett, mint Algyő.

Egy Torony kakas jött felém, igazi vadászélményt nyújtott elejtése. Úri becsületszavamra mondom, Heves-en bukfencezett a Katafa alá, aminek egyik oldalán szinte kilátszott a Geszt, az északi oldala meg csupa Moha volt.

PilisCsaba egy Súr lövéssel megsebzett egy fácánt, ami egy sűrű Gyékényes-be menekült. TiszaJenő meg KerkaBarabás azonnal, önként jött keresni. Mindent megtettünk, hogy megváltsuk a szenvedéstől, hogy elkerüljük a „döggélövés gyalázatát”. A kutyák is segítettek a keresésben, végül Jákó, a magyar vizsla kan találta meg jó orra és légszimata jóvoltából.

Jól látom, egy Szarvas? De mit keresne itt? Alap esetben nem is él erre, mégis van itt egy hely, aminek Szarvaskő a neve. Na, jó, Hollókő és Csókakő is van, az csak lehet errefelé! Milyen csodás volt szeptemberben a szarvasbőgés Somogyszil mellett! A Liget szélén két bika egymásnak rontott, Nagyhegyes agancsuk hangosan csattogott, összeakaszkodtak, Szorgalmatos-an szorították hátra egymást. Elszántan Tolna mindkettő! Gyöngyöspatáik alól csak úgy repkedett az Orfű. Leheletük gőzölgött, torkukon félelmetes bőgés tört fel, Szügy-üket tajték lepte el. Azért küzdöttek, hogy eldöntsék, kié legyen az apa Szerep.

A Sáska rágta Berkenye és Som közül nyúl ugrott elő, DiósJenő mint egy jó Csatár, kapásból, Vállaj-ból lőtt, de így is tökéletes. Látszik, hogy rendszeresen látogatta a koronglövő pályát. Szereti a Fiad a nyúl húst kérdezem? Igen, DiósBerény már 6 éves, most lett elsős, Rém csípi az iskolát meg a vadhúst. Vadászattal már rég meg van „fertőzve”, ha megnő biztonsági Őr, vagy Gyúró akar lenni. Most otthon ücsörög a meleg Kemence mellett egy Karos székben és az egyik vadászújságban nézegeti a képeket, mert olvasni még nem tud.

Nyársapát, és Vámosatya, az Ibafa-i Pap is itt vadászik velünk, pipájáról nyelvtörők szólnak. Kiskoromban ő keresztelt meg, én sem vagyok Pogány. A Tiszapüspöki Pápa is eljönne ide vadászni, ha meghívnánk őket, de lehet, hogy ő inkább az Érsekvadkert-jébe menne, vélekedett Csorvás Iván!

Végre ebédidő. Egyek, vagy ne egyek, ez most nem kérdés! Ízlik a Sonkád! mondta SomlóJenő. Egyed akkor, jó étvágyat! Töltsd csak meg jól a Beled! Legyen tele kajával a Szátok! Egy Kisszőlős mellett ettünk, amikor is a Szedres szélében egy huszonnégy pettyes lucerna Böde mászott a csizmámra, dacolva a téllel. Szép kis bogár, ugye Te sem Csapod le? MezőNagyMihály osztotta a véleményem állatvédelem ügyben, sőt elmondta, hogy a Bihar-keresztes vipera is itt él a környéken. Ő Moszkvából hozta a feleségét, rajta is maradt az Oroszlány vadász becenév.

Doba Elek bácsi nagyon elfáradt, Nagyút volt ez neki. Mondhatnánk, hogy Tata, de ő Old-nak nevezteti magát. Ötven éve vadászik, ismeri, szereti és óvja a természetet, a flórát és faunát. Vadásznaplója irigylésre méltó. Mindent tud a vadászatról, tagja a Vének tanácsának. Van itt három Meszes Gödre, Kétvölgye, no meg az az Aggtelek, ami nem is olyan Kistelek a falu határában, így földtulajdonosnak számít. Bicskája Borsfa nyelébe vadászjeleneteket Vése-tt a készítője. „Ha rövid a kezed, Told meg egy puskával” mondogatja. Szívesen anekdotázik az Olasz és Lengyel vadászokról, mindig azt Mór- molja: „Én voltam ott, Nemti!”

Véget ért a pihenő. Menjünk! mondta BorsodIvánka, aki a legifjabb közöttünk, soká lesz még NagyIván, így legkevesebb regenerációra volt szüksége. Varga Kál úr még Tököl egy keveset, mintha megcsípte volna a Cece légy, de aztán ő is folytatta a hajtást. A távolban a Lókút-nál, a mi meglehetősen Mélykút, egy Lovas itatott, Ostoros kezével tartva a Gyarmat nevű lovát, fényes Kengyel-én meg-megcsillant a téli napsugár, ami az ágakon lévő Derecske eltűntetésén is munkálkodott.

A délután hamar elszaladt, elhangzott a „Befelé nem lövünk!” majd a „Vadászat vége!” utasítás. Ezeket szájról szájra adtuk tovább, hogy mindenki meghallja, még BékésSámson bácsi is, akinek köztudottan rest már a fülhallása, ráadásul Vatta volt a fülében.

A vadászház Udvari részén fenyőgallyak közé fektették a mintegy Hatvan nyuszit és fácánkakast. A teríték mellett máglya tüzet raktak, megszólalt a Füzér fából készült Erdőkürt, a Hejőkürt meg a szép hangú Tiszakürt-ből a Halali. Nem felejtjük, hogy a vad halála ünnep és gyász. Mindenkinek jutott kompetencia, ami nálunk Nagykarácsony-kor kerül majd az asztalra.

Volt avatás is, Kutas Barabás Nak ez volt az első nyula, nagyon Boldog. Én „nyúl keresztapjaként” kicsit ütöttem a nadrágjára, és nyúlvadásszá fogadtam. Az avatópálcát megfaragva, megírva magával vihette mementónak, tekintse azt ereklyének, trófeának! A tűz mellett megemlékeztünk az idén elhunyt vadásztársainkról, TörökSzentMiklós-ról és HegySzentMárton-ról is! Mindkettő Nagyrákos volt szegény.

Vacsora is volt, FelsőLajos és Árpás Jenő a két Szakács-i főzte - szigorúan Kisláng-on – a Székely káposztás vaddisznópörköltet, de volt benne néhány Kerekharaszt is. A Kupa és az aszalt Szilvás pálinka is előkerült, a folyékony Komló meg a Tokaj-i is fogyott. DrávaSzabolcs kellemesen elfáradt, egy Medgyesbodzás Sopron-ival a kezében értékelte a napot, mesélte a vadásztörténeteit, a szebbnél szebb lövéseket, találatokat. Nem szép dolog, de ilyenkor egy-egy Kamut is hallani tőle. TörökBálint és bátyja TörökKoppány csendben, jó étvággyal falatoztak. Minden Ajak csillogott a szafttól. Ami megmaradt a pöriből az Doboz-ba, majd Hidegkút-ba került. SomogySámson vegetáriánus, ezért nem is evett ebből az ételből. Megkínáltak egy körtepálinkával, de szerintem Almamellék íze volt.

Ősi foglalatosság a vadászat. Régen csak a Császár, a Földes úr meg a Nemesnép vadászhatott, Jobbágyi sorból lehetetlen volt. Ma már nem csak a Nagytőke vadászik, mi sem vagyunk azért Kisbér-űek, Ág-ról szakadtak. Palotás, illetve Gerendás, fa Fedémes házban is Terem jó vadász. Az anyagi Korlát azért nem mellékes. Néha Nemesvita alakul ki vadászok és nem vadászok között, én azonban büszke vagyok, hogy az előbbiekhez tartozom! Számomra minden vadásznap egy ünnepnap is.

Egész nap Furta az oldalam a kíváncsiság, hogy hol a Kocs-i Kulcs, de végül megleltem az egyik belső zsebemben, így érzékeny Bucsu után elindultunk hazafelé. A rádióban egy Demjén szám zümmögött. A Kápolna után balra, Kékkút után jobbra, és már otthon is voltunk, pedig nem is egy Egyházasfalu-ban lakunk, így nézhettük a Tv-ben a Szenna emlékfilmet.

A vadászatot soha meg ne Und! Kincsesbánya ez a Magyarlak. Mindenki büszke lehet Rád Magyarföld! Védjük, óvjuk, ápoljuk és becsüljük meg erdőd-Meződ, a természetet, a vadállományt, ezt a Hont!

Minden hasonlóság csak a véletlen műve lehet, remélem írásomból senkinek sem származott Kára, s nekem sem lesz majd sem Kisbajom, sem Nagybajom belőle, mert az Üröm lenne az örömben!

Látszik, hogy a nagy elődhöz Szécsény(i)-hez képest én csak Szécsénke vagyok! Ugye, nem Csesznek le ezért?

Szolnok, 2012.
Molnári- mre

Oszd meg, ha érdekesnek találtad a Molnár Imre írását:


MENÜPONTOK

Főmenű:

Címlap

Regisztráció

Bejelentkezés

Hirdetés/adatlap feltöltés

Reklám lehetőségek

Ügyfélszolgálat


Információs menüpontok:

Felhasználási feltételek

Impresszum

Jogi nyilatkozat

Magyar Vadász portál használata

Portál ajánlása másoknak

TARTALOM:

Vadászapró

Vadász hírek

Vadászboltok

Vadásztársaságok

Vadászatszervezők

Vadászoknak ajánljuk

Vadászkutyák

Terepjáró kereskedők

Vadász fotók

Vadász történetek

Vadász trófeák

Vadétel receptek

Vadász InfoTár

Vadászat

Honlap ajánló

Tartalom feltöltése a portálra:

Vadászapró feladása

Vadászbolt feltöltése

Vadászatszervező feltöltése

Vadásztársaság feltöltése

Vadászoknak ajánljuk feltöltése

Vadászkutya tenyésztő feltöltése

Vadászat feltöltése

Terepjáró kereskedés feltöltése

Vadász hír beküldése

Vadász fotó feltöltése

Vadász történet feltöltése

Vadász trófea feltöltése

Vadétel recept feltöltése

Honlapod feltöltése

ÜZLETI HIRDETŐKNEK

Reklámoznál a vadászoknak?

Ingyenes és fizetős reklámlehetőségeket ajánlunk üzleti hirdetőknek, amelyeket kizárólag csak a magyarvadasz.hu kínál neked!
Nézd meg a reklám lehetőségeket, vagy lépj velünk kapcsolatba!


Reklám lehetőségek:

Banner reklám kihelyezés

Vadász apróhirdetés kiemelése

Üzleti célú hirdetés aktíválás

Reklám cikk megjelentetése

Vadász apróhirdetés kiküldése

Szponzorált link kihelyezés

Vadász webáruház bérlés

Vadászat katalógusba megjelenés

ÜZLETI HIRDETŐKNEK AJÁNLATKÉRÉS


PORTÁLRÓL

Magyarország legnépszerűbb és legnagyobb vadász portálja, a MagyarVadasz.hu.
A piaci és felhasználói igények alapján folyamatosan fejlesztett portálunkon a hét minden napján 0-24 órás ügyfélszolgálatot biztosítunk a látogatók, a felhasználók és az üzleti hirdetők részére.
Regisztrált felhasználók száma folyamatosan nő, jelenleg 20013 fő.

© 2007-2019 MagyarVadasz.hu | Felhasználási feltételek | Impresszum | Jogi nyilatkozat